4 причини за скърцане на обувки и решение за всяка от тях

Dress4Less
Dress4Less
29 / 03 / 2021

Ако има едно нещо, което се възприема за даденост от модерния потребител то това е присъствието на чифт висококачествени дамски или мъжки обувки. Макар че, популярните продукти се различават по вид, повечето от тях са представители на социален статут, тъй като повлияват на възприятието на хората около вас.

Предполагаме, че всеки един от вас е добре запознат с важността относно тяхната употреба. Все пак, всеки, който ходи дълго време без обувки или използват неподходящи, рискува да нанесе наранявания или дори инфекция по своите ходила. Ето затова значението им е толкова съществено.

Въпреки това съществува и друго нещо, което може да бъде също толкова неприятно, колкото изпитването на болка по време на ходене. Това съответно е, когато модното приспособление издава скърцащ звук. Едва ли има по-смущаващ момент от този, в който вашите обувки започват да скърцат ожесточено. 

Вече обаче този проблем разполага със свое ефективно решение. Заглушаването на досадното скърцане е напълно възможно с помощта на няколко практични начина, които всъщност днес ще се постараем да ви представим. Преди да започнем с тях ще изложим и евентуалните причини, предизвикващи неудобството.

4 причини за скърцане на обувки и решение за всяка от тях

Вашата увереност със сигурност ще бъде накърнена, когато със всяка една крачка издавате шум. Като цяло скърцащите обувки могат да бъдат доста досадни, както за самите вас, така и за околните, защото ще възпрепятстват тишината по време на някои събития. Това особено важи по време на важните фирмени събрания. 

Реално погледнато, причината за образуването им се дължи на множество фактори. Едни от най-честите са предимно свързани с:

  • производствените грешни, които са възникнали по време на процеса на изграждане

  • продължителното износване

  • образуването на влага.

Без значение от причината поради която вашите обувки скърцат, обикновено можете да се справите с проблема от уюта на дома. Единственото нещо, което ще ви е необходимо са малко подръчни материали и огромна капка търпение. А за да ви улесним, ние ще ви представим и съответните решения. 

Причина № 1 – Влага

Всъщност влагата е най-силният вредител, който е способен да нанеса повреди на абсолютно всичко. Това включително важи и за вашите любими спортни или официални обувки. Веднъж щом тя попадне там, където елементите на обувката се претъркват се образува така неприятното скърцане. 

Отстраняването е доста елементарно, но за целта ще трябва да извършите подред две важни стъпки. При първата ви съветваме да изсушите обувките. Това от своя страна, може да се осъществи, когато ги оставите на сухо и топло място у дома. След това е необходимо да ги напълнете с вестник.

Колкото и странно да звучи, вестниците разполагат със способността цялостно да абсорбират влагата. Ето затова е препоръчително да намачкате две топки от тях, които да ги поставите вътре в обувката и след това отново да оставите вашия чифт на сухо място с благоприятна температура. 

В случай че всичко това не е било достатъчно, може да опитате с употребата на бебешка пудра или талк. Ако обувките нямат подвижни подметки, опитайте се да разклатите малко количество от тях под вътрешната подметка. 

Причина № 2 – Разслояващи се части

При втората подред причина се нарежда проблема с разслояващите се вътрешни части. Тази неприятност може да се срещне единствено при изкуствената кожа. За съжаление, обикновено тя е изградена от евтин синтетичен материал, който действително не разполагат с висока издръжливост.

С течение на времето и съответно употребата, изкуствената материя се влошава и започва да се разслоява по всяка една част. Ремонтът е изключително труден и дори специалистите препоръчват да го избягвате. Въпреки това, ако нямате нищо против да експериментирате винаги може да пренебрегнете тази препоръка.

В крайна сметка, едва ли състоянието им ще стане по-лошо, така че си заслужава да опитате поне веднъж. Реално тапицерията от изкуствена кожа може да се ремонтира по няколко популярни начина.

Следвайте следните подред стъпки :

  • Свалете повредените елементи от обувката, като шлайфате всички части.

  • Оцветете повредените зони с маркер, който отговаря на цвета на обувките.

  • С помощта на чист парцал, полирайте повърхността, която току що оцветихте.

  • Нанесете внимателно боя, като е препоръчително да покриете всяка повърхност до шева.

  • Оставете обувките в хладно помещение за 24 часа, за да изсъхнат качествено. 

Ако евентуално все още усещате, че материята е мокра ви съветваме да оставите обувките за допълнителни 12 часа.

 4 причини за скърцане на обувки и решение за всяка от тях

Причина № 3 – Неолегнала още обувка

Най-вълнуващото нещо при посещението на магазина е закупуването на нов чифт обувки. Независимо дали ще бъдат от текстил или кожа не изключваме възможността отново да забележите скърцане. При кожените модели това дори е по-често срещано, когато са все още нови и неолегнали.

Разбира се в никакъв случай не е вариант да оставите проблема да се заличи самостоятелно, тъй като ще са нужни много дни на употреба. А и едва ли ще желаете постоянно да издавате шум по време на ходене. 

Ето затова ви препоръчваме да обърнете внимание на следните неща :

  • Външната подметка на обувката

  • Горната част и езика на обувката

  • Стелките 

Макар не винаги срещано, но скърцането понякога може да се прояви от външната подметка на продукта, която е все още твърде хлъзгава. За да проверите дали проблема е налице и при вас, можете да опитате да ходите върху по гладки повърхности, като плочки или дървесина. 

Ако евентуално усетите някакъв звук можете да бъдете сигурни, че проблема е наличен. Решението обаче не е никак трудно, тъй като се основава на две крайно елементарни действия. 

Като за начало, можете да опитате със забърсването на подметката със суха хартия, но това ще трябва да се прави всеки път преди да обуете чифта. Друг начин е, като използвате фина шкурка, с която да обработите дъното. Тя ще лиши подметката от своята гладкост, така че да елиминира източника на скърцане. 

Въпреки всичко, най-често срещания виновник е несъмнено горната част на обувките. При кожените модели, външната материя постоянно е подложена на триене и поради това е необходимо, тя да бъде смазвана от време на време.

За целта ще се нуждаете от специализирано полиращо масло, за което трябва предварително да се уверите, че е подходящо за конкретния модел обувки. Също така имайте предвид, че с времето покритието от масло ще избледнее и ще е необходимо да го нанасяте повторно.

В случай че вашия нов чифт разполагат с вътрешни стелки е напълно възможно звуците да произлизат от тях. Причината за това е непрекъснатото им движение по време на самото ходене. Специалистите препоръчват да ги извадите и отново да използвате бебешка пудра, която да поръсите по самата вътрешност в обувката.

Пудрата от своя страна ще намали триенето помежду им. Веднъж щом направите всеки един от изброените съвети вие ще се наслаждавате на безпроблемна употреба, която няма да ви кара да се чувствате унизително. 

 4 причини за скърцане на обувки и решение за всяка от тях

Причина № 4 – Отлепваща се подметка 

Отлепващите се подметки са едни от най-ужасяващите неща, които могат да се случат на вашите обувки, без значение дали те са стари или нови.  По принцип разхлабената долна част често допринася и за образуването на скърцащи звуци. Решението обаче е само едно и то включва използването на лепило за обувки.

Не използвайте много количество течност, а съвсем малко, като я изпръсквате в самите дупки. За допълнителна сигурност можете да увиете нещо, около обувката, за да може да задържите плътно горната и долната част на място. При изсъхването на лепилото двата елемента ще са подновени и готови за нови подвизи.  

 4 причини за скърцане на обувки и решение за всяка от тях