Топ 6 спортни марки на всички времена

Dress4Less
Dress4Less
14 / 09 / 2020

nike

nike

Благодарение на популяризирането на спортното облекло настъпи нова ера за нашия ежедневен гардероб.Спортното облекло нипредлага едновременно модендизайн и максимално удобство за различните часове от деня.

Спортнотооблекло може да се съчетава с различни видове спортно-елегантно облекло, което е и едно от главнитему предимства.

 спортни обувки

Спортните дрехи и обувки са предпочитан избор на дреха за всеки модерен човек, тъй като вече го виждаме да се носи буквално навсякъде. Когато е съчетано по подходящ и стилен начин, спортното облекло е един верен партньор в модата.

Ако и вие сте фенове на спорното облекло, струва си да научите кои са марките създатели на най-доброто спортно облекло по света.

Представяме ви едни от най-известните спортни марки на света, които са безспорни лидери в производството на оригинално спортно облекло.Всяка една се характеризира със свой уникален стил и разнообразие от модели спортни дрехи.

1.Найк

 nike

Найк е несъмнено една от най-утвърдените марки за спортно облекло и аксесоари по света. Успехът й се дължи на десетилетия технологични иновации и разработки и създаване на уникални дизайни.

Спортната американска марка е основана през1964г. под името Blue Ribbon Sports(BRS) от Филип (Фил) Найт и неговият треньор Бил Бауърман.Филип е бил бегач на средни разстояния в отбора на Университета на Орегон, аБил Барман  е бил негов треньор. Седалище на марката е Уошингтън, щата Орегон.

През 1980г. спортният бранд разширява продуктовата си гама, която обхваща повече спортове и се предлага в различни региони по света.Годишните печалби на компаниятавъзлизат на 34 милиарда долара.

Първата подметкана Найк е дело на  Бил Бауърман, който е съосновател на Найк. За създаването й той е използвал уред за гофрети. Сега е част от изложбената колекция на Найк.

Благодарение на легендарния екип, отговорен за дизайна на спортните продукти на Найк, се създават едни от най-добрите спортни обувки по света.Това са спорните модели обувки като Air Max 1, Air Jordan 1, Tailwind, които имат значително влияние върхусвета на модатаи най-вече тенденциите при спортното облекло.

 nike

Благодарение на тях се популяризира иновативната Air технология при подметките на спортните обувки.Те също така налагат носенето на кецове в спортен стил навсякъде в ежедневието.

Така спортните обувки от серията Air Jordan , които са предпочитани от професионални атлети, стават любим избор за ежедневието на милиони хора по света.

2.Адидас

 адидас

 

Вече повече от половин век немският спортен гигант създава висококачествени спортни обувки и облекло.Марката е основана през 1924г.като обувна фабрика на братята Даслер в Херцогенаурах, Германия. След като братята се разделят през 1948г.Ади Даслер дава официално името Адидас на своята нова компания.

Адидас си спечелва световна слава след победата на германския футболен отбор в Берн. Това се случва през 1954г.Футболистите от отбора се състезават с обувки на Адидас, чийто бутони могат да се сменят. Това било нещо съвсем ново дотогава.

Легендарното трилистно лого и трите бели линии на Адидас символизират олимпийския дух, обединяващ 3 континнтални точи. Логото на Адидассе популяризира сред уличната мода през годините благодарение на хип хоп изпълнители, известни спортисти и модни икони. Мадона и Дейвид Бекъм са едни от тях. А именно благодарение на Кание Уест набират популярност спортните обувки от серията Yeezy line.

 адидас

Марката се характеризира със семпли, но запомнящи се стилни дизайни в облеклото и обувките. Едни от най-известните линии на марката са Stan Smith, Superstar, Gazelle, Samba.

През 1997 г. Адидас купува марките Salomon, Mavic, TaylorMade, Bonfire, което й затвърждава името на световен лидер за спортно облекло и обувки.Адидас има годишни печалби от 21 милиарда долара.

3.Reebok

 Reebok

Още един глобален спортен феномен, обичана марка на редица атлети. Пълното име на спортния бранд е Reebok International Limited. Компанията е основана е от братята Джо и Джеф Фостър.

Марката води началото си от квартал Кантон в  Бостън от 1958г., но най-много се разраства през 1980г. когато си партнира с  компанията  J.W. Foster and Sons, която е базирана в английския град Ланкашир. Тогава марката създава първите спортни обувки за жени под името “Workout”.

Основен фокус на компанията е производството на спортно  облекло, обувки и аксесоари за различни спортове като например бягане, фитнес, кросфит. От 2005г. марката е дъщерна компания на Адидас.

През периода между 1958 г.и 1986 г. марката добавя английското знаме към дизайна на спортното си облекло като знак за английските корени на марката.

Reebok разполага с офиси в различни точки на света като Амстердам, Хонконг, Монреал, Мексико.През 2016 производителят мести базата си в южната част на Бостън.

Въпреки че следва модните тенденции при своите спортни серии, марката се превърна в икона на спортното облекло в ретро стил. Някои от моделите на марката връщат обратно модните тенденции от 90-те.

Годишните приходи на марката възлизат на 1.7 милиарда долара.

4.Puma

puma 

Още една водеща спортна марка, която е характеризира с високо качество на облеклото и обувките.Основана е през 1924. От Рудолф Даслер в град Херцогенаурах, Германия. През 1948г. името й е било “Пума Шуфабрик Рудолф Даслер”.Като спортна компания тя заема трето място в света след Адидас и Найк.Спонсор е на редица спортни обори и световно известни спортисти.

Братята Рудолф и Адолф Даслер основават спортната марка заедно. След като се разделят те основават свои отделни компании- Адидас и Пума.И двете постигат успех, но Адидас постига по-голяма известност в началото.

Една от култовите серии спортни обувки на Puma e Suede Classic. Наскоро стана популярна и със своите маратонки на платформи.

Други популярни модели спортни обувки на Пума са Thunder Spectra и RS-X, които се наложиха като предпочитан модел сникърси.

Годишните печалби на спортния гигант възлизат на 5.5 милиарда долара.

5. Asics

asics 

Една от по-новите спортни марки , които набират популярност.е мултинационална японска компания за спортни обувки.

Името на тази спортна маркавсъщност не е американско. Думата Asics е с японски произход и всъщност е акроним на древната латинска фраза  “Anima sana in corpore sano”,която в превод означава “Здрав дух в здраво тяло”.

Марката се е специализирала в производството на спортни обувки и облекло за различни видове спорт.Обувките за бягане на Asics се считат за едни от най-добрите на световния пазар.

asics 

Спортната марка е основана през 1949г. от Кихатиро Оницука. В началото на своето съществуване марката се е казвала Onitsuka Tiger било или Onitsuka Co., Ltd.Тя се фокусира върху доставяне на стоки за вътрешния пазар на Япония.

Основателят й Кихатиро започва производство на обувки за баскетбол в родния си град Кобе.Многоскоро след това компанията му разширява своята дейност и започва да въвежда нови дизайни в спортното си облекло, които следват олимпийските тенденции. Това се случва в периода между 50-те и 70-те

През 1977г. разширява своята дейност и се преименува на ASICS. Годишните приходи на спортния бранд са 386 милиарда долара.

6.Converse

 converse

Тази американска марка за спортни обувки е толкова популярна, че не се нуждае от представяне.Марката се слави със своята популярна серия кецове. Специализирана е в производството и дистрибуцията и лиценза  на сникърси, кънки за пързаляне, спортни обувки за ежедневието, спортно облекло и аксесоари.

Основана е през 1908 г. в Малден, щата Масачузетс от Маркис Милс Конвърс, който създава свое предприятие за обувки с името Converse Rubber Shoe Company.Той преди това е бил мениджър на фирма за производство на обувки.

 converse

Първоначално марката била специализирана в производството на  обувки с гумени подметки за цялото семейство.Годишните приходи на марката се равняват на 1.91 милиарда долара.

През 1915 марката започвапърва в света да произвежда обувки за професионалния спорт.

Дъщерна компания е на Найк от 2008г.Портфолиото на компанията включва продукти от търговските марки Cons, Chuck Taylor All-Star, Jack Purcell, One Star и Star Chevron.