Ботуши – естествена или изкуствена кожа да изберем?

28 / 12 / 2018

Продполагаме, че немалко от Вас някога са си задавали този въпрос. Затова сега ще се опитаме да ви представим предимствата и недостатъците, както на изкуствената така и на естествената кожа, за да улесним търсенето на перфектния чифт обувки.

Важно предимство на естествената кожа е, че при носене на обувки изработени от такава удобството е на много по-високо ниво от това при изкуствените кожи. При закупуването на нови обувки е нормално да не ви пасват идеално, но веднъж приели формата на краката Ви, обувките от естествената кожа не се деформират с години. Нагаждането спрямо квракът става много по-бързо в сравнение с изкуствената.

Едно от най-добрите качества на дамските и мъжки обувки от естествена кожа е, че този материал има свойството да "диша". Така не само краката се потят по-малко, но и неприятната миризма се свежда до минимум. Друг плюс на обувките от естествена кожа е, че при добра поддръжка, дори след десетилетие, материалът изглежда точно толкова добре, както при закупуването им.

Един от нетолкова известните плюсове на обувките от естетвена кожа е, че при тях вероятноста от развитие на алергия е по-малка. Има хора, който имат непоносимост към изкуствена кожа и е възможно да развият алергия. Освен това естествената кожа е по-лесна за поправка. Ако сте одраскали своите обувки или по тях има петна, те се поправят много по-лесно от изкуствената кожа.

Основен недостатък на естествената кожа е, че се предлага на по-висока цена от своята алтернатива. Също така, ако се подлага на постоянна слънчева светлина е възможно цветът да избледнее.

За сметка на това изкуствената кожа е на по-достъпна цена и наподобява вида на естествената такава. Произвежда се  машинно, което гарантира равномерната тъкан и цвят. Може да бъде изработена в разнообразни нюанси и е доста устойчива на избледняване.

Живота на изкуствената кожа, обаче обикновено продължава не повече от една трета от този на естествената. С течение на времето тя се нацепва и олющва, което я прави неизползваема. Освен това при нея не може да се забележи блясъка и миризмата на естествената кожа.

Ако сте решили да си купите качествени обувки, със сигурност няма да сбъркате, избирайки някой от нашите дамски ботуши или мъжки боти от естествена или изкуствена кожа. Не правете компромис с удобството и здравето на краката Ви!