История на марката Adidas

Dress4Less
Dress4Less
08 / 01 / 2020

историята на Adidas

Adidas е една от водещите спортни марки в световен мащаб. Тя не е насочена само към производството на обувки, марката предлага също така дрехи и аксесоари, футболни и баскетболни топки, тенис ракети и много други спортни изделия.

Не всички обаче знаят интересни факти около нейната история. Собственик на компанията е Адолф Даслер, а негов конкурент е самия му брат Рудолф Даслер, собственик на компанията Puma. Адолф се ражда през 1900 г., а неговият по-голям брат през 1898 г. в малко градче Херцогенаурах, в близост до Нюрнберг. Двамата братя първоначално започват съвместна работа. Не след дълго техните обувките започват да придобиват популярност. През 1949 г. предстои тяхната раздяла, което води до създаването на две от най-известните и до ден днешен спортни марки, оставили трайна следа в историята – Adidas и Puma.

Марката Adidas е наименувана на името на нейния основател Адолф Даслер. Основана е в град Херцогенаурах, Бавария. Adidas става световноизвестна марка с победата на германския отбор на световното футболно първенство в Берн през 1954 г. Неговите футболисти използват обувки на Даслер, на които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция.

Ади Даслер

Запазени марки на фирмата са популярните 3 линии и логото с 3-те листа (Trefoil), което символизира олимпийския дух, който обединява 3-те континентални плочи. Една от най-успешните обувки на Adidas се заражда през 1969 г., това е Superstar - първата ниска кожена обувка за баскетбол. Тя е лесна за разпознаване със своето гумено бомбе и става известна на милиони като “shell toe” (бомбе-мида). Няколко години по-късно тази обувка се появява на баскетболните игрища, носена от повече от 75% от играчите в лигата, а десет години по-късно бомбето-мида става най-легендарната обувка в уличната култура и до днес за всички времена.

Adidas Superstar

Можете да разгледате нашите предложения на модела Adidas Superstar тук.

В началото на 70-те години Adidas решава да атакува и тенис пазара. Създадена е първата кожена обувка в сътрудничество с Робeр Айле, френски тенисист. Кожата осигурява повече стабилност, и предотвратява навяхвания на глезена и други травми от подхлъзване. През 1971 г. обувката е прекръстена STAN SMITH, тъй като Стан е тенисист номер 1 в света в началото на 70-те години.

Adidas Stan Smith

Моделите на Adidas можете да намерите тук.

След смъртта на Ади Даслер през 1978 г., неговата вдовица Кете и синът му Хорст поемат управлението на компанията. Под негово ръководство Adidas става световен лидер в сектора на иновациите в спортния маркетинг.