Как да изберем детска раница за дете?

Dress4Less
Dress4Less
08 / 02 / 2021

Важните фактори, които играят решаваща роля при избора на детска раница, се различават донякъде с тези, които са важни при избор на раница за възрастен.

Всеки съвременен родител ще се съгласи, че в момента децата носят повече неща в раницата си на училище  от когато и да е било. Затова и все повече на пазара виждаме появата на детски раници с допълнителни функционалности като отделения за лаптопи, смартфони, слушалки.

 Как да изберем детска раница за дете?

Тенденцията при детските раници е да стават по-малко обемни и по-компактни с предназначението да побират все по-малко учебници и тетрадки и повече електронни устройства.

Практичност, безопасност и атрактивен дизайн-това са едни от най-важните изисквания за една детска раница.

Детските раници с малък размер за винаги за предпочитане пред по-обемните такива. Съответно колкото по-малко е детето, толкова по-малка трябва да е раницата за него.

На пазара за спортни стоки има разнообразие от видове спортни раници и редица производители се опитват да копират известните спортни марки с реплики на продуктите им.

Затова и е необходимо да се насочите към утвърдени марки, за които сте сигурни че създават продукти с гарантирано качество.

 За деца от различните възрастови групи се препоръчват различни по вид раници.

 Как да изберем детска раница за дете?

Стандартен тип раница за деца на 7-годишна възраст

За тях се препоръчва класически тип раница с изчистен дизайн.

  • Този вид детски раница най-често се изработват от найлонови материи и имат добавени светлоотразителни елементи по тях с цел по-голяма безопасност на пътя за детето.
  • Раницата разполага с едно основно отделение и два по-малки джоба отпред.
  • В задната си част има подплата, а презрамките са също подплатени.
  • Въпреки че е със семпъл дизайн, този вид детска раница също се предлага в разнообразни цветове и интересни щампи.

 Как да изберем детска раница за дете?

Мултифункционална раница за деца на 10-годишна възраст

За децата на тази възраст може да изберете по-скъпа раница с повече отделения и функционалности. Детските раници от този тип са:

  • изработени от материали, които са издръжливи на влиянието на околната среда.
  • Характеризират се с универсалност и са практични, тъй като побират повече вещи.
  • Задните им панели са подплатени, както и презрамките им за осигуряване на по-голямо удобство.
  • Имат две основни големи отделения, две малки отделения, както и отвор с лесен достъп за кабел за слушалки.
  • Има допълнителни закопчалки отпред при някои модели, което осигурява равномерно разпределение на теглото при носене и съответно по-голямо удобство и стабилност за детето.

 Как да изберем детска раница за дете?

Спортна раница за деца на 9-годишна възраст и по-големи

Спортната раница за деца съчетава в себе си дизайна на туристическата раница и стандартната раница.

 Детските спортни раници разполагат с:

  • едно основно голямо отделение.
  • имат малки отделения за съхранение на дребни вещи.
  • допълнителни джобове за бутилки за вода.
  • Обикновено са изработени от найлонови материи, които са устойчиви на износване и скъсване.
  • Задният им панел и презрамките са подплатени за по-голям комфорт при носене. Някои модели са със светлоотразителни детайли.

Без значение какъв вид спортна раница ще изберете на своето дете, начинът, по който я поддържате, също е важен.

 Как да изберем детска раница за дете?

Има няколко признака, по които можем да разберем дали дадена спортна раница е оригинална и инвестицията  в нея си заслужава.

Какви качества трябва да притежава една качествена детска раница?

Висококачествена изработка

Без значение в каква възраст е детето ви, не се препоръчва да правите компромис с качеството на детската раница. При избор на детска раница обръщайте внимание на начина на зашиване на материите на дадена раница и здравината на шевовете.

Избягвайте раници, при които откривате разнищващи се ръбове, твърде много стърчащи кончета, както и нестабилни и рехави шевове.

Също така обръщайте внимание и на вида на циповете. За препоръчване са циповете, които се скриват пред тези, които са директно изложени на външната среда.

Всички тези признаци сочат към некачествена изработка.

Как да изберем детска раница за дете?

Ергономичност

Всеки родител има за отговорност да осигури  здравословен растеж и развитие на своето дете. Ергономичността на детската раница, особено тази предназначена за малки деца, е от значение, за да се гарантира правилен растеж за децата.

 Тъй като изграждането на здрави кости и стави при децата е една добра основа за добро здраве през целия им живот, при избора на раница трябва да се подходи с внимание.

При избор на детска раница изберете такава модели с широки презрамки с мека подплата, както и повече отделения с допълнителни джобове за малки вещи. Това ще спомогне за равномерното разпределение на тежестта на раницата и съответно ще допринесе за комфорта на детето.

 Как да изберем детска раница за дете?

Красив и удобен дизайн

Не на последно място идва дизайнът, който трябва едновременно да се харесва на детето, но и да е практичен за ползване.

Предлагат се детски раници са с просторни отделения за различни устройства като лаптопи, таблети, смартфони, които са лесни за достъп, имат мека подплата отвътре и са добре защитени от външни удари и влага.

Някои модели спортни раници са оборудвани с отвори за слушалки, които позволяват на детето и удобно да слуша музика, докато върви с раницата си на гърба.

Съвети за поддръжка на детската раница:

  • Не се препоръчва прането на детска раница в пералня или да се суши в сушилня. Детските раници, които са оборудвани със светлоотразителни детайли или с подплати от пяна, могат да се повредят при пране в пералня или употреба на сушилня.
  • По-добър вариант е да накиснете раницата в топла вода с течен препарат за пране на дрехи или пък течен сапун за съдове. Вземете четка за почистване или гъба с абразивна страна и почистете внимателно раницата.
  • При покупка на детска раница изберете точния размер, който да отговаря на ръста и възрастта на вашето дете. Грешен подход е да взимате по-голяма раница, която е неподходяща за ръста на вашето дете, с идеята, че ще я надрасне и тя ще му служи за по-дълго време.
    Това може да се окаже и атрактивен вариант от финансова гледна точка, но в никакъв случай няма да е добре за детето. В резултат детето ви ще чувства дискомфорт и има риск за поява на болки в гърба и изкривяване на стойката.
  • По-добре е да изберете раница за вашето дете, която плътно му приляга  в настоящия момент и е подходяща за неговата възраст, ръст и телосложение. Когато детето сложи детска раница, тя трябва да стои точно в областта под плешките и краят й трябва да бъде точно в областта на кръста.

 Как да изберем детска раница за дете?

  • При пробване на раницата от детето се уверете дали презрамките плътно прилепват на раменете. В противен случай детето ви ще изпитва отново дискомфорт при носене на раницата. Затова и се препоръчва при възможност детето да мери избрания модел раница. Така на място вие също ще можете да прецените теглото на раницата и дали е правилният размер за вашето дете.
  • Както знаем децата растат бързо. Затова и се препоръчва  всяко лято преди започване на учебната година да проверявате дали раницата все още стои добре на детето или вече му е станала неудобна и се нуждае от коригиране или подмяна с нова.
  • При избор на детска раница винаги предпочитайте качествените материи, които са дишащи. Избягвайте кожените раници, а по-скоро се насочете към олекотени материи, тъй като от вида на материята много зависи и теглото на раницата.Така че когато става въпрос за детска раница, по-лекият модел е винаги за предпочитане.

 Друго нещо, което е важно, за удължаването на живота на детската раница, е тя да се носи по правилен начин.

Как да изберем детска раница за дете?

  • Експертите препоръчват децата винаги да носят своята раница с двете презрамки.Препоръчват се такива модели раници, които се връзват отпред в областта на гърдите и кръста с цел осигуряване на по-голяма стабилност при носене. Подобни модели детски раници осигуряват равномерно разпределение на тежестта на раницата, което е така важно за предотвратяване на бъдещи проблеми с гърба при детето.
  • Също така не бива детската раница да се препълва. Използвайте я само според нейния капацитет. Обикновено се препоръчва теглото на детската раница да не бъде повече от 10% от общото тегло на детето.
  • Ако детето ви е малко, но му се налага да носи повече неща на училище и раницата му става твърде тежка, по-добре е да се насочите към детски раници на колелца.