Как да изберем детски футболни обувки?

Dress4Less
Dress4Less
19 / 09 / 2022

Детето ви обича футбол и искате да го зарадвате с нови футболни обувки? Футболът е един от най-популярните спортове по света, и е популярен както сред възрастните, така и сред малчуганите. 

Както е със всеки тип спорт, изборът на подходяща екипировка гарантира не само удобството по време на игра, но и нашата лична безопасност и защита от травми. 

Футболните обувки например са важен компонент от футболната екипировка, който няма как да бъде пропуснат. От техния дизайн и качество на изработката зависят представянето на един футболист на терена, както и цялостното ниво на удобство и безопасност, което предлагат.

Изборът на футболни обувки не е винаги лесен предвид факта, е на пазара съществува богато разнообразие от модели.

Също така, предвид факта че всеки малък футболист е с индивидуални форма и размер на крака, има индивидуален начин на придвижване по време на игра и играе футбол при различни условия и на различна настилка, съответно е добре да се вземат различни фактори под внимание, когато му избираме обувки за футбол. 

Затова и се препоръчва, когато избирате футболни обувки за вашия малък футболист да обърнете внимание на някои фактори.

Как да изберем детски футболни обувки?

Тук в тази статия ще ви дадем някои съвети как да изберете правилно детски футболни обувки.

На кои фактори да обърнем внимание при избор на детски обувки за футбол?

Размер

Изборът на размер е важен, тъй като това ще ни гарантира комфорта, от който се нуждаем по време на игра. Затова и при избор на детски футболни обувки е важно детето ви да ги премери и да ги усети на крака.

Как да изберем детски футболни обувки?

Предназначение

Футболните обувки се делят на различни видове според това на какъв терен са предназначени да се играят, както и разположението и формата на бутоните им. Различните на брой бутони са подходящи за различни видове теренна настилка. Например колкото по-мека е дадена настилка, от толкова по-малко на брой бутони се нуждаят футболните обувки, за да осигуряват необходимото удобство.

Според това за какъв тип футболна настилка са предназначени обувките за футбол (наречени също калеври или бутонки) се делят основно на :

  • FG -Firm Ground (твърда настилка)
  • SG -Soft Ground (мека настилка) 
  • AG -Artificial Grass (изкуствена трева)

Нека да разгледаме различните видове футболни обувки и техните характерни черти.

Видове детски футболни обувки 

Калеври FG

Калеврите FG са най-универсалният тип футболни обувки. Футболните обувки от този тип имат пресовани бутони, които са с различно разположение върху подметката. Като типа на разположението им зависи от самия модел и производителя.

 Калеврите FG са предназначени за суха и естествена настилка. Въпреки това могат да се носят и при игра на изкуствен терен, но при продължителна употреба се износват по-бързо.

Калеври AG

Как да изберем детски футболни обувки?

Този тип футболни обувки са предназначени за терен с изкуствена трева. Характеризират се с подсилена конструкция и имат съответно висока издръжливост на износване. 

Техният дизайн включва повече на брой ниски пресовани бутони в сравнение с бутоните на другите видове футболни обувки. Този по-малък брой ниски бутони спомага за равномерното разпределение на теглото на тялото и по този начин се постига оптимално пренасяне на силата по време на игра.

Разположението на бутоните на подметката отново зависи от дадения производител и модела на футболните обувки.

Калеври HG

Калеврите HG имат пресовани бутони, чието разположение отново зависи от марката и от дадения модел. Този тип футболни обувки са подходящи за игра на изкуствена трева, твърда изкуствена настилка или пясък.Този тип терени изискват от футболните обувки омекотяване на удара, както и висока устойчивост на износване, като HG калеврите предлагат точно това.

Тъй като разполагат с по-голям брой ниски бутони, този тип обувки за футбол осигуряват равномерно разпределение на теглото и пренасяне на силата на играча. 

Калеври FG/AG 

Калеври FG/AG се явяват тип универсални обувки за футбол с двойно предназначение. Както и името им подсказва, тези футболни обувки са подходящи за игра както на изкуствена, така и на естествена трева. 

Дизайнът на калеврите тип FG/AG включва високи и ниски бутони. Този тип футболни обувки осигуряват добро сцепление, както и добро разпределение на теглото на футболиста и пренос на силата, както върху изкуствени, така и върху естествени настилки. 

Как да изберем детски футболни обувки?

Производителите на футболни обувки създават разнообразие от видове футболни обувки тип FG/AG, така че имаме много опции за избор.

Калеврите FG/AG с универсално предназначение са предпочитана опция за хората, които търсят практичност в ежедневието. Например, ако изберете футболни обувки от този тип за своето дете, то няма да има нужда да му купувате втори чифт. То ще може да носи един и същ чифт на различни видове настилка без да се налага да си сменя обувките за футбол . 

Причината за увеличаващата се популярност на универсалните футболни обувки се дължи отчасти и на факта, че все повече се създават футболни игрища с качествена изкуствена настилка. 

Калеври SG

Дизайнът на футболните обувки от този тип включва подсилени бутони от пластмаса или метал, които са сменяеми. Могат да се носят на влажни или кални настилки, както на терени с мека трева благодарение на специалните им бутони, които осигуряват по-добро сцепление в сравнение с останалите видове калеври. 

Причината е, че бутоните на SG калеврите се забиват дълбоко в почвата (най-вече металните бутони), което позволява по-голяма стабилност за стъпалото на футболиста в сравнение със стандартните бутони на футболни обувки, които обикновено се пързалят на подобен тип терени. 

На подметката на този тип футболни обувки има общо шест бутона, четири от тях се намират в предната част, а два в задната. 

Недостатък на този вид футболни обувки е, че разпределението на теглото при тях става едновременно върху шесте бутона, което води до натиск на ходилото и съответно дискомфорт по време на игра.

Калеври Mixed SG/FG 

Калеври Mixed SG/FG се явяват нов вид футболни обувки. Този тип калеври са също от смесен тип, тъй като на подметките им има различни по вид бутони - пресовани бутони и завинтени метални бутони.

Футболните обувки Mixed SG/FG могат да се носят както на мокри, така и на меки настилки. При калеврите Mixed SG/FG се срещат най-често модели футболни обувки с пет пресовани бутона и шест метални. 

Характеризират се с добро сцепление, което се дължи на металните им бутони, както и равномерно разпределение на теглото върху голяма площ на подметката, което се постига благодарение на пресованите им бутони. 

Именно поради характеристиките им този тип футболни обувки предлагат по-голям комфорт по време на мач в сравнение със стандартните обувки за футбол. 

Как да изберем детски футболни обувки?

Стоножки TF

Калеврите TF (наречени още стоножки) са идеална опция за настилка от изкуствена трева. Дизайнът им включва голям брой малки гумени бутони, което от своя страна предлага отлично ниво на сцепление и максимално ниво на стабилност. 

Най-подходяща опция са за изкуствени настилки, но могат да се използват и на твърда и суха естествена настилка.

Футболни обувки IN

Този тип футболни обувки са предназначени за зала или така наречения футзал (минифутбол). Подметките им са почти гладки и осигуряват добро сцепление и стабилност на настилки с гладка повърхност (каквито са подовете покрити с гума или паркет). 

Една от чертите на футболните обувки IN е, че са направени с технология NON-MARKING, благодарение на която обувките за футбол не оставят следи по подовата настилка. А оформената средна част на подметката им спомагат за добрия контрол над топката и обработването й. 

Има ли значение марката?

Марката е от значение, тъй като изборът на по-доверена и известна марка означава и по-високо качество на изработката на обувките. 

В действителност качеството на даден тип обувка не е видно в момента, в който забележим обувката в магазина, а в течение на времето и продължителната употреба. 

Най-добрият начин да гарантираме издръжливи и надеждни футболни обувки за своето дете е като заложим на доверени марки, които влагат висококачествени материали в изработката на своите продукти.