Как да изберем клинове за бягане?

Dress4Less
Dress4Less
15 / 03 / 2021

Бягането си остава един от най-полезните за здравето и най-достъпни спортове. За да се чувстваме удобно и да постигнем ефективност в бягането, ние се нуждаем от надеждна спортна екипировка.

Както всеки ще се съгласи, комфортът е много важен при изпълнението на каквато и да е спортна дейност.Неудобното спортно облекло не само може да създаде неудобство, но и да затрудни правилното движение при спортуване.Това в пълна сила важи за спортния клин.

 Как да изберем клинове за бягане?

Клинът за бягане е един от важните елементи на всяка спортна екипировка, които не само ни позволяват удобство при спорт, но и добавят доза стил към спортния ни аутфит.

На пазара има разнообразие от клинове за бягане в различни дизайни и цветове. Когато става въпрос за бягане комфортът е от значение, не само заради осигуряване на удобство, но и за избягване на евентуални наранявания при спорт.

Без значение за какъв спорт ви трябва клин, важно е да не правите компромис в качеството и да заложите на водещи спортни марки.

 Как да изберем клинове за бягане?

Също и няма значение дали предпочитате да бягате сред природата или във фитнес залата, качеството и доброто ниво на удобство са важни фактори при избор на клин за бягане.

Кои фактори да вземем под внимание при избор на клин?

Вид спорт

Определете дизайна на клина според вида на спортната дейност, която ще изпълнявате.

Материя

Материята не трябва да се пързаля, да се скъсва лесно при опъване или пък да прозира. Всъщност самото спортно облекло трябва да е толкова комфортно, че да се усеща като втора кожа.

 Как да изберем клинове за бягане?

Важно е да изберете клин от висококачествена материя, която не запотява и съхне бързо.Без значение от сезона, спортният клин трябва да осигурява максимум комфорт и проветривост.

 Материите с високо качество са:

  • издръжливи на износване.
  • устойчиви на пране.
  • предлагат еластичност.
  • максимално удобство. 

А всичко това е много важно за една дреха.

 За ежедневни спортни дейности е хубаво да се насочите към олекотени материи. Също така е добре материите да са еластични, за да позволяват максимална свобода на движение при спорт.

При избор на клин за бягане е хубаво да изберете такъв модел клин със синтетична материя в състава си. Памучните материи са винаги добра идея, но когато става въпрос за спортно облекло за бягане 100-процентовите памучни материи не са добра идея. Чистият памук задържа влагата, което не е гаранция за комфорт при продължително бягане.

Синтетичните материи са по-добър вариант за спортни дрехи. Полиестерът, спандексът и еластанът са добри материи за клинове за бягане, тъй като едновременно позволяват комфорт и предпазват от влага.

 Как да изберем клинове за бягане?

Спандексът е често използван при създаването на зимни клинове за бягане, които биват с различна дебелина. От зимните клинове има и компресионни модели, които освен че осигуряват топлина, също помагат на човек да се чувства по-слаб.

Изборът на материя зависи и през кой сезон най-често спортувате. Ако обичате да бягате през пролетта и лятото, то клинове от мрежести олекотени материи са добър вариант, тъй като осигуряват отлична вентилация. 

Някои модели клинове от тънки синтетични материи  са подходящи за загрявка и могат да се носят върху друг клин например. Те имат ципове, които позволяват удобното им сваляне.

 Как да изберем клинове за бягане?

Ако пък планирате да бягате в студено време, то подходящи за вас са по-плътните и дишащи материи, които защитават от студ.Така наречените термо клинове са подходящи за студено време, тъй като запазват топлината на тялото, като в същото време предпазват от влага и не позволяват изпотяване.

Важно е да споменем, че при бягане тялото се загрява и ще ви се струва, че температурата е с 15-20 градуса по-висока. Затова и се обезсмисля слагането на много спортни дрехи преди бягане. 

Насочете се по-скоро към тънките синтетични материи, които са подходящи за носене на пластове. Просто обличате даден вид дреха и върху нея друга, а когато ви стане топло премахвате горния слой дрехи.

Материите на определени модели спортни клинове за бягане предлагат също така и защита от замърсявания и микроби.

Светлоотразителните материи са добър вариант за по-безопасно бягане, когато навън е полумрак например.

 Как да изберем клинове за бягане?

Размер

Когато става въпрос за плътно прилягащо облекло каквито са фитнес клиновете, важно е наистина да носим точния размер за вас. По възможност винаги мерете избрания клин за бягане.

В противен случай ще изпитвате дискомфорт, а и изпълнението на тренировката няма да бъде правилно.Спортният клин трябва да следва естествената форма на тялото ни и да ни позволява свободно движение.

 Как да изберем клинове за бягане?

Дизайн

Изборът на дизайн на спортен клин зависи основно от вашия стил на бягане - дали предпочитате лекия джогинг или по-интензивно кардио.  Той също така зависи и от модните ви предпочитания и желаното ниво на удобство. 

Някои модели клинове се предлагат с различни екстри. Ако  сте съвременен човек, който харесва практичните решения, то за вас са подходящи клинове с различни функции (някои от тях са практични закопчаващи се с цип джобчета за телефон, ключове или карти).

Важно е джобовете да се намират на удобно място на кръста или отстрани на бедрото, за да не създават неудобство при бягане.

Някои клинове за бягане разполагат с регулиращи се колани на кръста, които осигуряват по-голям комфорт и стабилност на самия клин на тялото.