Как да изберем перфектния спортен часовник?

Dress4Less
Dress4Less
20 / 12 / 2021

Източник на снимката: Pexels

Сред избора на подходящо облекло и обувки, винаги следва допълнението чрез аксесоарите. Като най-емблематичен и винаги необходим можем да причислим часовника. 

С течение на годините, неговата функция далеч не се описва в показването на часа. Прогреса в технологичен аспект, дава отражение и върху допълнителните параметри, които дават тласък на ново поколение часовници. 

Като част от тях са спортните часовници, които са незаменим помощник в почти всеки спорт. В случай, че спортния часовник е част от вашия спортен екип, то значи се наслаждавате на пълноценна тренировка. 

Но ако досега не сте го включили в своя арсенал за тренировъчни дейности, може би е време да пробвате. С уверение разбира се, че модела е съобразен с нуждите ви и особеностите на спорта.

Често избора на по-малки компоненти съставляващи визията, биват подценявани. Действително часовника не може да се мери с необходимостта от качествени обувки и спортни облекла. Те са от най-съществено значение по време на физическа активност, но понякога по-малките детайли оказват също влияние. 

В този ред на мисли, се стремим да подскажем, че когато се ориентирате към покупка на спортен часовник е редно избора да е обмислен. 

Можем ли да сгрешим с избора на спортен часовник?

Как да изберем перфектния спортен часовник ?

Източник на снимката: Freepik

Като с покупката на всеки друг артикул и тук няма гаранция, че се сдобиете с най-правилния за вас модел. В много от случаите, потребителите сляпо се доверяват на обслужващия персонал в специализираните магазини. Други пък се прехласват по суперлативи за определена марка или модел. 

Истината е, че всяка информация е полезна, стига да не взима превес в избора. При всички положения, най-правилния подход е да съобразите вашите потребности, изисквания и възможности. Само тогава можете да избегнете максимално покупката на неподходящ модел. 

Освен това имайки предвид, че часовниците произведени от реномирани марки са малко по-скъпи, е добре да се внимава. Малцина са тези, които не съжаляват за непотребните покупки. Затова инвестиция в практичен спортен часовник си заслужава да бъде направена, стига да е избран разумно. 

Критерии за избор на спортни часовници

Насоки към избора на подходящ модел спортен часовник ще срещнете много и най-различни. Но важното е да отсеете онези, които носят за вас достатъчно информация, която да подпомогне и улесни процеса при търсене. 

Основните критерии, към които трябва да се придържате най-вече се изразяват в това какъв спорт практикувате, колко често спортувате и какъв е допустимия бюджет. Всеки един от тях е тясно свързан с другия, като в следващите редове, ще се убедите в това.

Вида спорт е от огромно значение, тъй като при някои активности се налага закупуването на часовник, който е да удароустойчив. Обикновено това са по-динамични или груби спортове, като футбол, баскетбол, волейбол и други. Както и такива, които изискват на всяка цена часовника да е водоустойчив. Идеален пример затова е плуването. 

Взимайки под внимание типа спортна дейност, е добре да съобразите и честотата на физическите упражнения. Тоест, ако сте от хората, които по-рядко посещават залата или друго спортно занимание, може би не си заслужава подобна покупка. Или е добре да се ориентирате към по-бюджетни модели, които могат също да бъдат полезни. 

За запалените и активни спортисти обаче, нещата стоят по съвсем друг начин. Всеки един детайл, имащ отношение към тренировката, трябва да е изпипан. Когато сте наистина отдадени на своя спорт, се стремите винаги да постигате максимални резултати. А това разбира се, става благодарение на правилно подбраните спортни принадлежности.

Това дава отговор и на въпроса - защо спортистите винаги залагат на марковите спортни продукти. Оригиналните артикули сеотличават със сравнително по-голяма издръжливост и високо качество. Така инвестираните средства в подобни спортни продукти, винаги се отплащат във времето. 

Качествените спортни часовници предлагат много повече от това да посочват изминатото разстояние. Повечето от тях предоставят данни за честотата на пулса, осреднено време или техника за подобряване на тренировката. Други практични функции са например указанията, които могат да бъдат в процес на тренировка.

При още по-добрите модели се предлага и опция за анализиране на тренировъчните движения. Като софтуера в часовника, може да разчете (чрез сензорите) грешните или извършените неправилни такива. 

Друг важен фактор е за кого е предназначен спортния часовник. Разлики има в изработката и моделите на дамските и мъжките часовници. Затова и е направено необходимото полово разграничение, дори при спортните часовници. 

При дамите

Как да изберем перфектния спортен часовник ?

Източник на снимката: Freepik 

Преди всичко е добре да подчертаем, че женската част от съсловието се слави със своята нежност. Именно поради този факт, спортния часовник трябва да отговаря на това. С други думи, дамските модели са сравнително по-олекотени и тънки. Дизайните са ергономични, като същевременно придават перфектен завършен вид на спортния аутфит. 

Можете да срещнете и по-внушителни дамски модели часовници за спорт. Като се открояват с по-голям размер на циферблата или са с по-широки каишки. Както и дизайни, които привличат вниманието с нестандартни и причудливи форми. Често използваните материали при дамските спортни часовници са гумата и силикона.

По отношение на цветовете, разнообразието със сигурност е по-богато за разлика от мъжките спортни часовници. Това също не е случайно, имайки предвид това, че дамите са много по-суетни, дори в моментите, когато спортуват. 

При формите също се наблюдава широко разнообразие, като овални, кръгли, правоъгълни и квадратни. В зависимост от вкуса и личния стил на дамата, се подбира и формата на спортния часовник.

При мъжете

Как да изберем перфектния спортен часовник ?

Източник на снимката: Freepik

Господата са известни със своята непретенциозност и поради тази причина, по-лесно си избират подходящия часовник. Въпреки това, предлаганото разнообразие на пазара за спортни часовници, никак не е малко. Основна причина затова е търсенето. 

Обикновено стандартният мъжки часовник се характеризира с по-големи циферблати. Самият дизайн е малко по-нестандартен или груб. Каишките към тях не правят изключение и се отличават с повече дебелина. Проектират се така, за да може когато бъде поставен на китката, часовника да изпъква. 

Що се отнася до материала, всичко опира до лични предпочитания. Повечето модели се изработват с висококачествена гума или пластмаса.

Цветовите нюанси са в по-тъмната гама или се предлагат в монохромни цветове. Както вече споменахме, мъжете търсят преди всичко практичността. Именно заради това, обикновено се спират на цвят, който би си отивал с почти всеки наличен спортен екип. 

Мъжките спортни часовници най-често са с кръгла форма, тъй като е най-предпочитана. Въпреки това, не липсват модели на пазара, които са в във форма овал, квадрат или правоъгълник.