Как да изберем подходящо облекло за йога тренировки?

Dress4Less
Dress4Less
21 / 09 / 2020

Облеклото за йога вече стана популярно и като ежедневна дреха. И това не е случайно, тъй като спортният стил в момента е на мода. Вече виждаме все повече хора, които носят йога дрехи в ежедневието си. 

Всички искаме максимален комфорт през целия ден и йога дрехите ни го осигуряват. Когато са подбрани правилно оригиналните йога дрехи са несъмнено една добра инвестиция в нашия гардероб.

Йога дрехите се срещат в разнообразие от дизайни, кройки и цветове. Има различни модели, от които да избираме. Важно е да изберем такъв модел дрехи за йога, в които да се чувстваме най-удобно и свободно. 

Поради разнообразието от дизайни, тези, които не са си купували йога дрехи преди, могат да се затруднят в своя избор. 

Има няколко неща, които да вземем под внимание когато избираме облекло за йога.

Ниво на комфорта

Изключително важно е да се чувстваме комфортно и свободно, когато изпълняваме йога упражнения. Когато се чувстваме добре, ние ще можем да отпуснем съзнанието си и по-добре да се фокусираме над упражненията и дишането, което е ключово при практикуването на йога. 

 Как да изберем подходящо облекло за йога тренировки?

Хубавите йога дрехи, които са с високо качество трябва да ви осигуряват комфорт и свобода. Йога дрехите трябва да притежават определени качества, за да осигуряват удобство и комфорт. Те трябва да са еластични, но без да се свличат. Трябва да се чувствате удобно с тях докато ги носите.

Ако облечете даден йога аутфит и той ви е неудобен само докато стоите, то той определено няма да ви е удобен и когато правите йога упражнения. 

Йога облеклото не трябва да е нито твърде стегнато, нито пък и твърде широко, че да ни пречи на движенията. 

Правилните дрехи за йога следват естествените движения на тялото и ни носят свобода.Носенето на неудобни дрехи за йога превръща йогата в неприятно занимание.

Неудобното облекло за йога ни създава дискомфорт и може да ни накара да се чувстваме неловко по време на клас по йога.

Скъсване на материята, протриване,  раздразнена кожа, Материи, които не са дишащи, ще ни карат да се потим повече, което също е доста некомфортно. 

Определено няма да е комфортно да спирате по време на йога позите да си нагласяте облеклото. Материи, които не стоят стабилно по тялото и се събират в гънки или свличат не са добра идея.Материите трябва да са деликатни и да не предизвикват сърбеж на кожата.

 Как да изберем подходящо облекло за йога тренировки?

Свобода на движенията:

Друго условие за качествените йога материи е да са в правилния размер.Правилните йога дрехи имат свободна кройка, но не и твърде свободна, че да ни пречат да изпълняваме с лекота движенията на йога.Материите за йога дрехите трябва  и да са олекотени. 

Проветривост :

Йога дрехите с високо качество са направени от дишащи материи и предотвратяват изпотяването. Те имат и способност да отвеждат потта, а някои материи дори са антибактериални.

Видове материи и техните предимства и недостатъци:

Качествата на материите на дрехите са важни при правене на йога упражнения. Йога облеклото се среща в различни материи. За да изберем йога дрехи с правилната материя е добре да решим за какъв стил йога ще ги носим .

Ако йогата включва бавни и спокойни движения, то изберете памучни материи или материи с бамбук.Така материите ще са меки на допир, но в същото време ще прилепват добре по тялото и ще са разтегливи, давайки свобода на движенията. 

Някои от естествените материи за йога дрехи са район или вискоза и те са леки, дишащи и супер комфортни. Отличен вариант са за йога облекло.

Също така те имат свойството да отвеждат потта, както и да предпазват от неприятни миризми. Имат и терморегулиращо свойство. 

 Как да изберем подходящо облекло за йога тренировки?    

Материите от бамбук често се смесват с други материи като памук, вълна и спандекс. Също така бамбукът се отглежда по екосъобразен начин.

Обаче превръщането му в материя е трудоемко и изисква употреба на химикали. Затова и не всяка материя, която съдържа бамбук може да се счита за еко.

Бамбукът и модалът са деликатни материии изискват ръчно пране. Те губят красивия си вид по-бързо в сравнение с другите материи, което е може би единственият им недостатък. 

Материите от бамбук също така дават чувство за прохлада през лятото, но и в същото време топлят през зимата. 

В същото време тези материи са издръжливи и са подходящи за различни видове йога, което и е тяхното главно предимство. 

Материите от естествен текстилни материи, каквито са например органичният памук и лен предлагат комфорт при носене. Що се касае тяхната издръжливост, те са не отстъпват на найлона.

Памучните материи предлагат комфорт и мекота. Както вече знаем, памукът има свойството да абсорбира потта и да осигурява прохлада. 

Памучните материи на йога облеклото се характеризират с разтегливост и са най-подходящи за по-бавните разновидности йога упражнения. 

 Как да изберем подходящо облекло за йога тренировки?

Памучните материи не са особено подходящ избор за по-бързите йога упражнения. Това е така, защото памукът отлично абсорбира потта, но не съхне бързо и не позволява на тялото да се охлади бързо. Ако носим памучни йога дрехи и изпълняваме по-интензивен тип йога, няма да се чувстваме много комфортно като сме изпотени. 

Ако пък сте почитатели на Виняса йога, йога облеклото от синтетични материи или така наречените панталони каприс са по-добър вариант.Те имат свойството да извеждат потта и позволяват на тялото да изсъхне бързо.

Също така подпомагат терморегулацията на тялото по време и след изпълнение на йога, което нещо важно при интензивен вид йога, каквато е Виняса йога. 

Изкуствените материи каквито са найлон,полиестер, спандекс,PVC са подходящ избор що се касае спортното облекло.Те са подходящи за по-интензивни видове йога. Материите с найлон или полиестер имат способността да отвеждат потта вместо да я задържат.

Те не са толкова приятни на допир както материите от памук и бамбук, но пък са по-издръжливи на изсветляване и нагъване.

Затова и йога дрехите, които са с комбинация от памук и синтетика са едни от най-добрите, тъй като предлагат качествата и на двата вида тъкани.Едновременно предлагат мекота при допир и добра проветривост и абсорбация на влагата.

Материите от бамбук са дишащи и помагат на тялото да регулира температурата си. Ликратапък не губи лесно формата си и приляга добре по тялото.

Правилен модел:

Йога дрехите биват различни видове. Препоръчително е при практикуване на йога да се носят спортни дрехи, предназначени главно за йога, а не такива, които са за фитнес тренировки или пък друг спорт. Те ще са некомфортни за практикуване на йога и ще възпират свободните ви движения.

За разлика от йога облеклото, фитнес дрехите най-често са от по-плътни материи, които пазят топло. Това обаче не е много подходящ вариант когато практикуваме йога.

От друга страна плътно прилягащите йога дрехи са изработени от материи, които се характеризират с издръжливост. 

Всъщност спортното облекло може да се ползва и за йога упражнения. Тъй като се характеризира  с мултифункционалност и стилен и изчистен дизайн, то може да се съчетава успешно не само с дрехи за ежедневието, но и да се носи за изпълнение на йога. Важно е  да е с добра еластичност и от материи, които предоставят проветривост.

 Едно от главните предимства на спортното облекло, което е именно високото му ниво на удобство,  го прави предпочитан избор сред активните хора, които държат на удобството при спортното облекло.

Йога дрехите, които избираме, трябва да отговарят и на нашия тип тяло. Това е по-скоро от естетически съображения. Тъй като е важно да се чувстваме комфортно в кожата си не само в ежедневието, но и когато практикуваме любимия си спорт.

 Как да изберем подходящо облекло за йога тренировки?    

Дължината на йога дрехите също е от значение.Йога панталоните биват два основни вида- дълги и капри.Дългите стигат до глезена, а панталоните за йога тип капри стигат до прасеца.

Особеното при двата вида е, че дългите панталони за йога, които са прилягащи по тялото обикновено се събират на глезена. Затова е добре да не са прекалено дълги.

Материите на панталоните каприс не се нагъват,но е възможно да стягат в зоната на бедрата, ако материите им не са разтегливи.

Издръжливост:

Без съмнение издръжливостта на материите е ключов признак за качество на една дреха, без значение за кой спорт е предназначена.

Найлоновата материя например е една от синтетичните материи, които се характеризират  с най-голяма издръжливост на износване.

При някои видове йога облекло като клиновете и панталоните има специални подплати, пришити така, че да се осигури здравина на дрехата. Те спомагат за равномерното разпределение на напрежението върху шевовете и намаляват риска от скъсване на плата при движение.