Как да изберем подходяща футболна топка?

Dress4Less
Dress4Less
08 / 09 / 2022

Тези от вас, които са запалени по футбола ще се съгласят, че правилният избор на футболна топка също е от значение за една добра игра. Едни от условията за успешен мач е постигане на добър контрол над топката, както усещане за контакт с топката.

Има няколко фактора, които ще ни помогнат да направим правилен избор на качествена футболна топка. Тук в тази статия ще ви ги опишем. 

На пазара има богато разнообразие от футболни топки, така че тези от вас, които си взимат футболна топка за първи път, могат да се объркат в избора си. Без значение дали търсите нова футболна топка за себе си или за своето дете, важно да обърнете внимание на някои неща, за да си гарантирате правилен избор. 

Правилният избор на футболна топка е важен, тъй като от вида на избраната футболна топка зависи и колко бързо вашето дете ще напредне с уменията си във футболните тренировки. Подходящият модел футболна топка ще помогне на вашето дете да се научи бързо и лесно да играе футбол.

Ползите от правилния избор на футболна топка не се простират само до това дали ще имаме подобрение в играта на терена, а всъщност те са важни и от здравословна гледна точка.

Играта с неподходяща футболна топка всъщност е нещо, което не е препоръчително за малки деца, тъй като телата им са все още в етап на развитие.

Ако едно дете играе с неподходяща за него топка, то има риск от поява на мускулен дисбаланс, проблеми със ставите, както и други двигателни проблеми. Освен това за детето има и риск от травми по време на игра с топката.

Грешка ще бъде, ако изберете футболна топка с размер 5 за дете, което е под 14-годишна възраст, и да очаквате до свикне да играе с нея. Ако позволите на едно дете да играе с неподходяща за него топка, то това крие риск от по-трудно заучаване на правилната техника за детето и по-малък контрол над топката.

И това ще се случи независимо дали детето има или няма футболен талант. В последствие детето ще загуби мотивация към тренировките по футбол и може да иска да се откаже от този спорт. Затова и за деца под 14-годишна възраст се препоръчва игра с топка с размер 4. 

На какви видове се делят футболните топки ?

Как да изберем подходяща футболна топка?

По размери и според възрастта на играчите 

Един от главните критерии, на които трябва да обърнем внимание при избор на футболна топка, са размерите. Препоръчва се преди покупка на футболна топка да обсъдите с футболен треньор какъв точно размер топка да изберете.

Най-разпространеният размер футболни топки е размер 5, като с тях играят възрастни и юноши. Футболните топки с размер 5 могат да се използват за игра и от деца на 14 години.

Разбираемо, футболните топки за деца са по-различни от тези за възрастните. Футболни топки с размер 3 се препоръчват за по-малките играчи (деца до 9-годишна възраст). Размер 4 пък е подходящ за играчи от 10 до 13 години.

Футболните топки от размер 1 са предназначени за тренировки за подобрение на техническите умения за игра с топката. Топките с размер 1 и 2 са подходящи за най-малките играчи за игра на мини футбол.

По предназначение и според настилката на футболното поле 

Най-използваните топки са тези, които са подходящи и за изкуствена и за естествена трева. Този тип футболни топки се характеризират с устойчивост на износване.

Има футболни топки предназначени за игра в зала, като те са подходящи и за деца над 14 години. Този тип футболни топки са с малко по-голямо тегло и имат способност за по-малък отскок. 

Със стандартна футболна топка с размер 4 в зала могат да играят деца до 14 години, тъй като играта с такава топка не натоварва ставите.

Как да изберем подходяща футболна топка?

За футболна игра на пясъчна настилка съответно най-подходяща е топка за плажен футбол. На пазара можете да намерите и street football топки (топки за уличен футбол). Материалите им се характеризират с по-голяма издръжливост.

По клас

Качеството на футболната топка е важен критерий, особено когато става въпрос за професионален футбол.

Как да разберем дали една футболна топка е качествена?

Един от сигурните показатели за качеството на една футболна топка се явява цената. А тя е малко по-висока при футболните топки от високия клас. 

Цената не винаги е определяща за качеството на футболните топки, но като цяло може да се каже, че по-голямата част от футболните топки от високия ценови клас са с по-голямо качество от тези на по-ниски цени.

По отношение на изработката, футболните топки могат да са от естествена кожа или изкуствена кожа. Едни от материалите, които се срещат често при марковите футболни топки, са TPE подплата от пяна и TPU покритие, които осигуряват усещане за мекота при контакт с топката.

Освен това качествените футболни топки са с повече на брой слоеве на вътрешната обвивка.

Как да изберем подходяща футболна топка?

Материалите на качествените футболни топки се характеризират с красив дизайн на изработката, устойчивост на износване и добро сцепеление с настилката.

При изработката на марковите футболни топки се влагат иновативни технологии, които подобряват техните параметри, които биха могли да изиграят важна роля в резултата на един мач. 

Това са сила на отскока, олекотено тегло за по-бързо летене, по-голяма издръжливост на износване, способност за трайно задържане на въздуха, здрави вътрешни шевове, които повишават устойчивостта на топката на натоварване, панели от мека пяна за повече комфорт по време на игра.

Височината на отскока и капацитета на напомпване се явяват показатели за качеството на футболната топка. Един начин да ги проверим е като пуснем избраната футболна топка на пода от 2 метра или метър и половина височина. Отскокът й от пода трябва да е с височина поне 1 метър. 

Един от начините да си гарантираме добър избор на топка за футбол е като се насочим към най-добрите производители на футболни топки. Това са известните марки Adidas, Puma, Nike и Under Armour, чийто продукти като спортно облекло, маратонки, спортни аксесоари са еталон за качество на световно ниво.

Ако се занимавате професионално с футбол, то със сигурност ще предпочетете футболните топки със сертификат от FIFA. Професионалните топки за футбол са подходящи за игра при всякакви условия и всякакъв терен. Те могат да бъдат разпознати по логото “FIFA Inspected”, което означава, че са преминали тестовете за качество на международната футболна федерация. 

Има също и такива футболни топки за професионален футбол носещи логото “FIFA Approved”, което всъщност означава, че са с най-престижния сертификат от федерацията. Тези топки съответно са предназначени за мачове от Шампионска лига.