Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Dress4Less
Dress4Less
31 / 05 / 2021

Качеството на обувките е от голямо значение за здравословното развитие на всяко дете. Когато избираме обувки за деца е препоръчително да бъдем внимателни относно избора и качеството да бъде приоритет за нас

Всъщност качеството на обувките и техния дизайн и материи, могат директно да повлияят върху здравето на едно дете и неговото развитие. Детските обувки трябва да осигуряват постоянен комфорт без значение дали детето бяга или стои на едно място.

Без значение закой сезон ибирате детски обувки, винаги залагайте на оригинални марки, за да гарантирате комфорт и стабилност за вашето дете.

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Удобните и качествени детски обувки със сигурност гарантират оптимално развитие за всяко дете. Затова и трябва да се отнесем с внимание към избора на детски обувки.

Съвети за правилен избор на детски обувки

Премерете крачето на детето

Всъщност не винаги е гаранция, че даден чифт обувки ще бъдат удобни на детето след часове носене, дори и ако то ги е премерило за няколко минути в магазина и са му били удобни.

Затова и се препоръчва детските обувки винаги по възможност да се мерят и детето да повърви малко с тях, докато е в магазина.

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Ако например пазарувате от онлайн магазин и детето ви няма възможност да премери избрания чифт обувки, полезно е ако разполагате с мерките на крачетата му. Мерките трябва да се вземат в изправен стоеж.

Друго важно нещо е да проверите дали има място пред пръстите на стъпалото в предната част на обувката. Празното място трябва да е около 1-2 см. най-много.

Не трябва да има твърде много или твърде малко място отпред на обувката, за да се гарантира комфорта и свободата за крачето на детето.

Също така е най-добре детето да премери обувките късно следобeд или вечерта, тъй като както знаем краката леко отичат през деня. И през това време на деня има малка промяна в стъпалото, което би повлияло при меренето на една обувка.

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Неправилно подбраният размер обувки ще наруши стойката на детето. Например по-големите обувки могат да накарат детето да се спъва при игра и да му създадат евентуални проблеми със стъпалото при продължително носене. По същия начин и детските обувки, които са тесни на детето, ще създават постоянно чувство за дискомфорт.

Какви качества притежават качествените детски обувки?

Хубавите детски обувки от висок клас притежават някои специфични качества, които е хубаво да обърнете внимание, ако искате удобни и качествени обувки за вашето дете. Ето някои основни фактори, които да вземете под внимание при избор на детски обувки.

Проветривост

Проветривостта е важен фактор при избора на обувки, особено когато става въпрос за пролетния и летния сезон.

За да сте сигурни, че обувките на вашето дете му осигуряват отлична вентилация винаги когато ги носи, избирайте обувки от оригинални марки.

Ергономичност

Както знаем правилната стойка е от огромно значение за оптималното развитие на детето. Затова и е много важно да осигурите оптимално развитие за своето дете от ранна детска възраст чрез избор на висококачествени обувки. 

Важно условие при обувките е да осигуряват максимален баланс и стабилност за стъпалото, което е много важно за постигането на правилна стойка от детска възраст. 

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Устойчивост

Знаем, че децата са активни, и обикновено нямат за главна цел да си пазят обувките в безупречно чисто състояние, докато играят. Поради тази причина е хубаво да изберете обувки изработени от устойчиви материали, които да са издръжливи на износване и почистване.

Както вече разбрахме, изборът на нови висококачествени обувки за детето е важен. Но също толкова важна е и навременната смяна на старите детски обувки. Носенето на износени обувки със сигурност не е добра идея както за деца, така и за възрастни. 

Износената обувка е загубила вече качествата си и вече не предоставя необходимото ниво на защита, стабилност, абсорбция и комфорт за крака.

Хубаво е детските обувки да се сменят още когато покажат първи признаци на износване, ако искате да избегнете дискомфорт за вашето дете. В този случай редовната проверка на обувките на детето за следи от износване би била от полза. 

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Проверете за следи от неравномерно износване по обувката. Ако например забележите, че страничната част на обувката е износена в по-голяма степен от останалата част на обувката, то това е признак, че обувките са тесни за детето. 

Също така обувки, които в предната част в зоната на пръстите се деформират и се огъват нагоре, то това значи, че не съответстват на номера на детето. Износване само в зоната на петата или пръстите отпред също е сигурен знак, че обувките се нуждаят от смяна. 

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Гъвкавост

При избор на детски обувки е грешно да се водим по правилото, което често някои от нас следват когато си избират обувки. То касае вярването, че обувката е приемливо да е тясна отначало и постепенно ще се отпусне.

Нивото на гъвкавост е важен фактор при подметката на една детска обувка. Тя не трябва да е много твърда, а да осигурява средно ниво на гъвкавост, като в същото време дава необходимата опора на детското краче.

Стабилната подметка ще намали риска от травми и наранявания за крехкото детско краче, а нейната гъвкавост ще му осигури свободата, от която се нуждае при движение.

Когато избираме детски обувки, те трябва още при самото мерене да са удобни за детето и да пасват отлично на крачето му.

Освен с устойчивост детските обувки трябва да се характеризират и с гъвкавост. Както знаем децата растат бързо и са им необходими обувки, които да се адаптират към стъпалото при различните етапи на растеж на детето.

Висококачествените детски обувки са направени от материали, които осигуряват гъвкавост на растящото детско краче. По този начин те му осигуряват свобода на движението без да причиняват дискомфорт през целия период на носене.

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Практичен дизайн

Както вече споменахме, децата са активни и са им необходими обувки, които да ги улесняват, а да не ги затрудняват при движение.

Избягвайте детски обувки без връзки и такива, които са с цип. Заложете по-скоро на класическия дизайн обувки с връзки, които осигуряват по-голяма стабилност за детското краче в сравнение с тези без връзки.

Не избирайте обувки с твърде високи подметки, тъй като те също не са препоръчителни за правилното развитие на детското стъпало. 

Също така е добра идея да изберете детските обувки с грайфер, който да е устойчив на подхлъзване и да осигурява добро сцепление.

Как да изберем правилния размер обувки за нашето дете?

Как да разберем, че обувките на детето са за смяна?

Когато проверявате обувките на детето, огледайте ги за набиващи се на очи зони на износване и протрити или отслабени шевове.

Огледайте добре подметките за пукнатини, които биха могли да нарушат стабилността на самата обувка.