Как да изберем спортни обувки за физическо?

Dress4Less
Dress4Less
07 / 11 / 2022

Учебната година вече започна и един от важните въпроси, пред които се изправя всеки родител на ученик, е какви спортни обувки са подходящ избор за часовете по физическо. Всъщност няма правилен отговор на този въпрос. 

На пазара срещаме разнообразие от дизайни спортни обувки за деца, но когато става въпрос за спорт, дизайнът не е с такова голямо значение, както са структурата, размерите и материалите на изработката на спортните обувки. 

Важно е да знаем, че не е без значение какви спортни обувки ще изберем за часовете по физическо на детето.

Най-добрите спортни обувки за физическо се адаптират към крака на детето и осигуряват максимално удобство и добро спортно представяне. Но не се препоръчва да бъде обратното- краката на детето да се адаптират към формата и размерите на новите обувки.

Правилните спортни обувки за физическо не само ще осигурят удобство и защита от наранявания на един ученик, но и ще му помогнат да постига по-добри резултати в часовете по физическо.

При избор на спортни обувки за физическо е важно да се вземат под внимание някои детайли, което да гарантира, удобство, защита и надеждност за краката на детето при ходене, тичане и скачане. 

Да не забравяме и хубавия дизайн, който трябва да се харесва на детето и да му помага да се чувства удобно в кожата си.

Как да изберем спортни обувки за физическо?

Два основни фактора са определящи за правилния избор на спортни обувки за детето - вида на изпълняваните спортни дейности по физическо и мерките на детето като ръст, тегло, размера на стъпалото. 

Дори самата походка на детето може да окаже влияние на това доколко ще му е удобен даден модел спортни обувки.

Всъщност няма универсален тип спортни обувки, които да са подходящи за всеки спорт, тъй като всеки модел си има своите специфики и особености.

Всички знаем, че часовете по физическо включват бягане, скачане и игри като волейбол, футбол и баскетбол. Следователно се препоръчва и дизайна на обувките да е пригоден за бягане и скачане. Добър избор са маратонките с пружиниращи платформи спрямо маратонките с ниска подметка или кецовете.

Възраст и клас на детето

Възрастта не винаги е показател за това какъв размер обувки да носи детето, тъй като всяко дете се развива индивидуално и някои деца например се израстват по-бързо.

Как да изберем спортни обувки за физическо?

Детското стъпало при повечето деца обаче бързо се изменя, тъй като децата растат буквално всеки ден. И затова и се препоръчва на всеки 3 месеца да мерите крачето на своето дете, за да имате ясна представа кой размер обувки е най-подходящ за него.

За обувките за физическо е важно да бъдат удобни както за носене в салон, така и при игра навън. По размер не трябва да са много широки, но не и твърде тесни. Обувките по физическо трябва да са удобни за крака на детето и на дължина и на широчина.

При покупка на спортни обувки за физическо е много важно детето да премери обувките, като се препоръчва това да стане следобед, тъй като естествен процес е краката на всеки човек да се подуят към края на деня. 

По кое се определя качеството на маратонките за физическо ?

Качеството на дадена обувка, без значение дали е за дете или за възрастен, зависи не от един, а по-скоро от няколко фактора. Нека да ги разгледаме.

Как да изберем спортни обувки за физическо?

Вид на подметката

Подметките на спортни обувки за бягане трябва да са неплъзгащи се, да предлагат стабилност за крака и също да абсорбират ударите, на които е подложен крака при бягане. Изборът на подметка зависи главно от вида настилката, на която ще се носят.

В случая при спортните обувки за физическо е добре подметката да осигурява еднакво добре сцепление както на гладка, така и на грапава и неравна настилка, какъвто е например училищният двор.

Качеството на материалите, от които е изработена подметката на спортните обувки, е определящо, когато става въпрос за спортна дейност.

Когато става въпрос за спортни обувки за бягане е важно подметката да позволява отлично сцепление и стабилност, както и добра удароабсорбция.Тя трябва да предлага едно добро съотношение между твърдост и гъвкавост. Тоест да не е твърде гъвкава или много твърда.

Качествено изработените удароабсорбиращи подметки осигуряват лекота във всяка стъпка и свобода на движението на крака.

Вътрешна част

Проветрението е важен детайл, който да се вземе под внимание при избор на обувки за бягане. Важно е спортните обувки да имат добра вентилация, за да се предотврати запотяването на крака при топло време. 

Затова и при избор на спортни обувки за физическо е важно да изберете дишащи материи, който осигуряват максимална проветривост за крака. 

Частта без подметката при спортните обувки може да бъде изработена от различни материи. От тях мрежестите материи осигуряват най-добра проветривост, затова и при избор на маратонки за детето се насочете към този вид материи. 

Търсете детски маратонки, които са изработени от комбинация между плътни и мрежести материи. Избягвайте плътните кожени материи, които не осигуряват добро ниво на вентилация и не са добър избор за топло време.

Вътрешната част на маратонките също трябва да осигурява стабилност за крака, но без да ограничава движенията му.

Как да изберем спортни обувки за физическо?

Предна част (около пръстите)

Тъй като децата растат непрекъснато, важно е спортните им обувки по физическо да осигуряват в предната си част свобода за пръстите. Затова и обикновено се препоръчва по размер детските спортни обувки да се избират с около 7 мм. малко по-голяма дължина в сравнение с тази на стъпалото на детето. 

Натискането на предната част на маратонка с пръст, докато детето пробва даден чифт маратонки не е сигурен метод за проверка на това дали обувките ще бъдат удобни за детето. 

Тъй като при децата е доста вероятно да си приберат пръстчетата при външен натиск върху обувката. Това и съответно ще даде илюзия на родителя, че маратонките предлагат достатъчно място за пръстите. 

При някои модели маратонки предната част е подсилена, което не позволява на плата на маратонката в предната част да се деформира при движение. Това съответно осигурява удобство и стабилност за пръстите на крака.

Горна част (около глезена)

Горната част на спортните обувки е важна за това да помогне за поддържането на крака стабилен в обувката и да го предпази от травми. 

Типа на горната част при спортните обувки се дели на два вида - такава която е с плътна и дебела структура, и такава, която е тънка и има анатомична форма. При детските спортни обувки тя не трябва да е твърде висока, за да не създава дискомфорт на детето.

Важно е при носене горната част на маратонките да не се втрива в крака и да не води до болка в ахилесовото сухожилие. 

Химическа миризма на маратонката

Силната химическа миризма на чифт нови маратонки е показател, че те са с ниско качество. Този тип миризма изчезва с времето, но въпреки това е неприятна по време на първите носения на маратонките.

Как да изберем спортни обувки за физическо?

Издръжливост на маратонката

От икономична гледна точка е добре да се насочите към висококачествени марки, тъй като те влагат висококачествени и износоустойчиви материали в изработката на своите продукти. Цената на оригиналните спортни обувки е по-висока от неоригиналните маратонки, но тя е оправдана. 

Въпреки че марката не винаги е ясен показател за нивото на качество на една обувка, оригиналните спортни марки все пак са добър избор, ако искате качествени спортни обувки за своя ученик, които ще му вършат работа повече от един сезон.

Освен устойчивост на механични повреди, детските обувки за спорт е добре да осигуряват и защита от влага и да запазват краката сухи. 

Представете си как по време на час по физическо през дъждовен ден на детето ви ще му се наложи да прекара известно време с влажни обувки, което не е особено приятно и здравословно. Това обаче е по-малко вероятно да се случи, ако изберете маратонки направени от влагоустойчиви материи. 

Често задавани въпроси 

Къде имате физически магазини?

Онлайн магазин Dress4less разполага с физически магазини в градовете: Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново и Стара Загора.

Варна:

  • бул. Сливница 185 (Делта Планет Мол)
  • бул. Владислав Варненчик 7
  • бул. Княз Борис I 152 Паркмарт (Пикадили парк) ет.3

Стара Загора:

  • бул. Цар Симеон Велики 100

Велико Търново:

  • ул. Независимост 29

Шумен: 

  • бул. Плиска 12
  • бул. Славянски 9

Велико Търново:

  • ул. Г. Бенковски 1

Какви спортни обувки за физическо предлагате?

Онлайн магазин Dress4less предлага разнообразие от видове детски спортни обувки в различни дизайни и размери.

В какъв ценови диапазон?

Спортните обувки на онлайн магазин Dress4less се предлагат в ценови диапазон между 38 и 100лв.

Как да се свържем с вас?

Можете да се свържете с екипа на Dress4less на тел. 0 700 800 44 или да пишете на имейл [email protected]

Поддържате ли наличност от всички размери?

Да. Можете да откриете детски спортни обувки в цялата детска номерация.

Можем ли да намерим стоките във физическите магазини?

Да. Можете да откриете стоките на Dress4less във физическите магазини в градовете: Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново и Стара Загора.