Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Dress4Less
Dress4Less
11 / 07 / 2022

Източник на изображение: Pxhere

Високото качество на обувките е важен фактор при избор на обувки, който гарантира не само техния добър външен вид, но и дълъг живот.

Доброто състояние на обувките зависи също и от начина на поддръжка.Това важи в пълна сила за зимните обувки, тъй като материите им изискват по-специална поддръжка спрямо обувките за пролетно-летния период.

Повечето от вас вероятно са чували колко е важно да поддържаме зимните обувки по правилен начин, за да ги запазим във възможно най-добрия им вид

Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Източник на изображение: Pixabay

Защо правилното и често почистване на зимните обувки е важно?

Зимните обувки са подложени на фактори като сняг, дъжд и влага за продължителен период от време, което в една или друга степен поврежда състоянието им. И поради тази причина трябва да им осигурим правилна и редовна грижа, което ще запази хубавия им външен вид за продължително време. 

Истината е, че не ни е необходим голям набор от принадлежности, за да поддържаме обувките си в добро състояние, а само основни приспособления за почистване, които можем да открием във всеки магазин за домашни потреби.

Начини как да поддържаме нашите мъжки зимни обувки ?

Почиствайте зимните обувки внимателно веднага след замърсяване и намокряне

Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Източник на изображение: Pixabay

Непосредствено след вървене в снежно или дъждовно време се препоръчва почистване на натрупалата се мръсотия от зимните обувки с чиста и суха кърпа. Колкото по-скоро ги почистите, толкова по-добре.

Причината е, че материята на кожените и велурените зимни обувки може лесно да се повреди, ако оставим полепналите замърсявания по обувките непочистени.

За почистване на лек слой мръсотия и прах от обувките след разходка навън се препоръчва използването на четка за обувки с мек косъм. Старайте се да почиствате кожените ботуши и зимните обувки с внимателни движения, за избегнете повреда на материята.

Сушете правилно

Ако става въпрос за дъждовно време или мокър сняг, то се препоръчва след като свалите обувките да ги оставите да се изсушат по естествен начин. Можете да напъхате в тях парчета стар вестник, който да абсорбира излишната влага от материите им.

Без значение дали става въпрос за сушене на зимни обувки или маратонки, не се препоръчва поставянето на обувките директно върху отоплителен уред. Това може и да изглежда като бърз начин за сушене, но със сигурност ще доведе до повреда на материалите на обувките.

Най-добре е да оставите обувките на проветриво място далеч от отоплителни уреди, където да изсъхнат по естествен начин без да се получи щета върху материалите им.

Използвайте водоустойчив спрей

Велурените зимни обувки и тези от естествена кожа изглеждат стилно и топлят, но за съжаление те не са напълно водоустойчиви. 

Поради тази причина се препоръчва да използваме водоустойчив спрей. Преди да се отправите на път с любимите си зимни обувки, напръскайте външните им страни с водоустойчив спрей, който ще ги предпази от повреда. 

Водоотблъскващото свойство на водоустойчивите спрейове за обувки ще помогнe за това материите на обувките да не се повреждат дори при продължително ходене в локви или сняг.

Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Източник на изображение: Pixabay

Почиствайте правилно кожените обувки

Когато става въпрос за зимни обувки, употребата на почистващ препарат за кожени обувки е задължителна.

Ако сте фенове на обувките от естествена кожа, то е добре да инвестирате в качествен препарат предназначен за почистване на кожени материи.

Осигурете качествено полиране

Както и кожата на лицето ни се нуждае от редовно хидратиране и подхранване, така и зимните обувки от естествена кожа се нуждаят от редовна поддръжка.

Редовното полиране на зимните обувки от кожа с подходящ продукт е също от значение, ако искате да ги запазите в добро състояние за по-дълго. 

Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Източник на изображение: Pixabay

За да гарантирате доброто им състояние сезон след сезон третирайте поне веднъж седмично кожените зимни обувките, които най-често носите, с подходяща боя за обувки.

Препоръчва се употребата на такава боя за обувки, която да притежава овлажняващ и подхранващ ефект, както и да осигурява ефективна защита от влага, мръсотия и прах.

Освен че предпазват материите на кожените обувки от повреда, боите за обувки също така гарантират дълготраен красив външен вид и интензивен цвят за обувките, поради наличието на цветни пигменти в боята.

Третирайте правилно петната от сол

Петната от сол са често явление през зимния сезон. Като те най-често засягат кожените обувки. Един от начините да ги премахнем е като използваме почистващ разтвор с оцет, който съдържа вода и оцет.

Както е и със всеки разтвор за почистване, хубаво е първо да тестваме само на малък участък от обувките, за да видим как ще подейства на замърсената със солни петна материя. Използвайте за целта отново мека кърпа или пък парче памук.

Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Източник на изображение:Pixabay

Съхранявайте правилно

Що се касае зимните обувки, които не носим толкова често, но без които не можем да се разделим, то за тях също трябва да полагаме грижа. При тях е важно най-вече съхранението, при което се препоръчва да се осигури някакъв тип покритие за обувките.

Съхранявайте обувките винаги в изправена позиция в плик за обувки или пък в шкаф, който предлага вентилaция.

Осигурете защита от влага и във вътрешността на обувките

Освен да се стараете редовно да почиствате зимните обувките отвън, препоръчва се да предотврати натрупване на неприятна миризма и влага във вътрешната им част доколкото е възможно. 

Замърсяването и влагата във вътрешността на обувките е нещо, което лесно можем да игнорираме в сравнение с по-очевидните замърсявания по външната част, които се получават през зимата.

В противен случай честото натрупване на влага вътре в обувките и нередовното им почистване води до развитие на бактерии и съответно поява на неприятна миризма на мухъл. 

А веднъж щом се появи мухъл вътре в обувките, той може да бъде по-труден за премахване в сравнение с обичайните петна от сол по външната част. 

Как да поддържаме мъжките зимни обувки?

Източник на изображение:Pixabay

За да избегнете това, уверете се, че краката са ви чисти преди да обуете зимните обувки. Също така, ако имате възможност, не носете един и същ чифт обувки всеки ден, а ги редувайте с друг чифт обувки през ден. Това ще удължи живота им. 

 Друг начин за осигуряване на добра хигиена вътре в обувката е употребата на спрейове за обувки против миризма или пък чорапи от проветрива материя с антибактериални свойства, които имат способността да предотвратяват натрупването на влага.

Бонус съвети за поддръжка на зимни обувки

Препоръчва се зимните обувки да се почистват непосредствено след разходка навън. В противен случай оставените за по-продължително време непочистени мръсотия и влага върху обувките увреждат състоянието на обувките и ги правят по-малко дълготрайни.