Как да запазим спортното си облекло в добър вид за по-дълго?

Dress4Less
Dress4Less
25 / 10 / 2021

Източник на снимката: www.pixabay.com

Спортното облекло е неразделен компонент от нашата визия по време на тренировка. Освен, че ни осигурява максимален комфорт и функционалност, то допълва нашият спортен аутфит напълно. Поради този факт е от изключително значение и правилният му подбор. Освен закупуването на подходящо спортно облекло, важна част е и неговата правилна поддръжка. 

Колкото и скъп и висококачествен екип да закупите, ако не полагате дори елементарните грижи за него, ще се наложи да го замените с нов на по-късен етап. 

Грижата за дрехите не се свежда само до редовното пране, а и до различни видове съображения, които трябва да спазвате, за да се радвате дълго на любимите си спортни дрехи. В крайна сметка, те са вид инвестиция, която при правилна грижа ще ви се отблагодари с времето.

Съвети и трикове, с които спортното ни облекло ще изглежда красиво, като в момента на покупката

Как да запазим спортното си облекло в добър вид за по-дълго ?

Източник на снимката: www.pexels.com

В основата на цялостната грижа на спортните дрехи е правилното им изпиране. Тъй като по време на тренировка натоварваме повече тялото си е съвсем нормално и дрехите ни да са по-мръсни. 

Те не само абсорбират отделената пот, но поемат и всички финни прахови частици носещи се в помещението, в което тренирате. В зависимост от спорта, понякога поемат и мръсотията от фитнес уредите и стелките. Нека разгледаме основните принципи, при поддръжката на спорните облекла.

Пране на спортни дрехи 

Погрешно е да перете твърде често или на по-високи градуси, спортни дрехи, които не са толкова замърсени. В тези случаи е достатъчно малко количество перилен препарат и студена вода, ако пък не сте фен на ръчното пране, пуснете в пералнята на 30 или максимум 40 градуса.

При всички положения, обръщайте внимание на указанията на етикета на дрехата. Обозначените знаци са ориентир, благодарение, на който ще полагате правилна грижа за тях. 

Друго много важно уточнение, което трябва да имате предвид е, че не бива да се използва омекотител при пране на спортни облекла. Имайки предвид използваните материали за направата на спортни дрехи, е добре да се пропусне употребата на ароматния омекотител. 

Особено що се касае до дишащите материи. Омекотителя, освен, че носи допълнително благоухание на дрехите ви, той има и друга функция - оставя защитен филм върху материята. Това обаче е неправилно специално за спортните дрехи, защото впоследствие няма да позволят на кожата ви да “диша” по време на тренировка. 

С течение на времето и наслояването на защитния филм, създаден от омекотителя, рискувате увреждането на материите, а също и да спрат да изпълняват основната си функция. 

При сортирането на мръсни дрехи, също има тънкости. Добре е да смесвате големи и малки дрехи по размер, като по-големите се движат по вътрешността на барабана, което пък позволява на по-малките да се движат малко по-хаотично. 

В противен случай, ако пуснете пералня, която е пълна само с големи дрехи, сами ще забележите по време на програмата, колко по-малко движение има вътре. Друга тънкост, която често бива пренебрегната е начина, по който се поставят дрехите в пералнята. 

Редно е преди да бъдат изпрани, дрехите да се обърнат на обратно, за да запазят за по-дълго цветовете и материите. Това е особено важно да се спазва при памучните дрехи, а голяма част от спортните, са именно такива. 

За да бъде оптимален резултата при пране, е най-добре да се снабдите с мрежести торбички. Освен, че не позволяват произволното разхвърляне на бельото, те имат и друга страхотна функция - възпират по-деликатните и еластични материи да не се накъсат или раздърпат. 

След тренировка, е най-добре веднага да изперете вашите дрехи. Това е така, поради риска от задържане на бактерии и патогени между тъканите. Особено, ако спортното облекло е още топло и влажно и директно поставено в коша за пране. 

Така се образува благоприятна среда за бактериите и освен това, при поставянето им при другите дрехи, тези бактерии могат да се предадат и на тях.

Сушене на спортни дрехи

От изключителна важност е как ще изсъхнат спортните дрехи, тъй като в състава на някои от тях има еластан. Съответно, при разтегливите дрехи е препоръчително да бъдат простирани върху плоска повърхност. Това се прави с цел да се избегне евентуалното разтягане, което впоследствие няма как да бъде възстановено. 

Друга важна подробност е и избягването на сушилнята, по отношение на спортните дрехи. В противен случай, ще загубят свойството си да поемат влагата, както и ще наруши цялостната им форма. 

Най-добре е да бъдат оставени да изсъхнат на въздух. В този ред на мисли, е важно да уточним, че дори през зимния сезон, това е възможно. Съобразявате само това, че въздуха е по-сух сутринта, което спомага за по-бързото сушене.

Гладене на спортни дрехи

Преди да посегнете към ютията, погледнете върху етикета на спортната дреха, дали има обозначен знак за гладенето. Ако материята го позволява е най-добре да гладите дрехата от опаковата страна, това предотвратява избледняването. 

Добре е да имате предвид, че редовното гладене, може да увреди деликатните материи, поради обработката с високи градуси. Поради тази причина е добре да прецените дали действително, спортното ви облекло се нуждае от гладене. 

Един лесен трик, който можете да приложите е сушенето със сешоар. Необходимо е да обходите цялата дреха с не много гореща струя, както и да не задържате твърде дълго време сешоара на едно и също място. 

Грижа според материята на спортното облекло

Как да запазим спортното си облекло в добър вид за по-дълго ?

Източник на снимката: www.pexels.com

Най-често използваните материи, при спортните дрехи са :

  • микрофибър 
  • памук 
  • полиестер 
  • полипропилен 
  • вълна (в някои случаи) 

За да сме сигурни, че полагаме най-адекватната грижа спрямо нашия спортен екип, е добре да имаме предвид спецификите на въпросната материя. 

Микрофибър

Той е изграден от финни влакна, той е едно успешно съчетание между полиестерни и найлонови нишки. Съответно това го прави и по-устойчив, но по-важното предимство е бързото съхнене. Това, трябва да ви подскаже, че след изпирането на дреха съставена до голяма степен от този материал, няма нужда от сушилня.

Памук

Памукът е сравнително лека и мека материя, която също се слави с бързата си абсорбация. Тук обаче е важно да уточним, че съхне малко по-бавно, което позволява употребата на сушилня, но разбира се на по-ниска температура. 

Както уточнихме, той се откроява със своята мекота, но при неправилна употреба, тя се губи, както и неговата еластичност. Поради този факт, трябва да действате с повишено внимание, при прилагането перилен препарат. Той не трябва да е твърде агресивен, за да не погуби свойствата на памука.

Полиестер

Той е най-популярният от всички други синтетични материали. Отличава се със своята издръжливост и сравнително лесна поддръжка. Поради издръжливостта си, полиестерната тъкан не се нуждае от гладене, нито от сериозни съображения относно изпирането. 

Процеса на съхнене е също много кратък. С други думи, не са необходими особени грижи за спортни дрехи, изработени от този материал.

Полипропилен 

Отново спада към изкуствените материали, които за щастие не са особено благоприятна среда за развитието на бактерии. Също така се слави и със своите антистатични свойства. 

Това, което е важно да уточним тук е, че няма нужда да перете спортните дрехи от полипропилен на високи градуси. Програмата за ръчно пране, би свършила чудесна работа. Имайки предвид, че материала е водоустойчив, съхненето на простора, може да се окаже, малко по-дълго. 

Вълна

Колкото и странно да звучи, вълната участва в състава на спортните дрехи. Тя е естествено влакно, което спомага за терморегулацията. При поддръжката на спортно облекло, съдържащо вълна, трябва да внимавате с прането и гладенето. 


Хлатката вод при пране е задължителна, а по време на гладене е необходима допълнителна кърпа, за да предпазите максимално от увреждане.