Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Dress4Less
Dress4Less
16 / 05 / 2022

Всеки летен сезон всички се сблъскваме с вечния въпрос -“Кой бански ще ми подхожда най-много?”. А изборът на подходящ бански важен, за да си гарантираме не само удобство, но и една красива плажна визия за лятната почивка.

Без значение какъв тип тяло имате, на пазара има модел бански, който е точно за вас. В тази статия ще ви дадем насоки относно това кой тип бански за коя фигура е подходящ и ще ви дадем идеи как да направите правилен избор на бански.

Защо телосложението е важно при избор на бански?

Един от факторите за красива модна визия е да подберем дрехите спрямо нашия тип фигура, без значение дали става въпрос за дрехи за ежедневието или бански костюм. Това всъщност е важно, ако искаме да си гарантираме една стилна и хармонична визия, която да подчертава силните страни на фигурата ни.

При случая с банския, който е тип облекло, разкриващо най-много от тялото, е необходимо наистина дизайнът на банския да е добре подбран спрямо формата на тялото ни.

Кой е перфектният бански според различната дамска фигура?

Тяло тип круша

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

При тялото тип круша ханшът и бедрата са с по-голяма широчина спрямо горната част на тялото. Затова и важно условие при избор на бански за този тип фигура е да заложим на дизайн, който балансира пропорциите на тялото.

Едни от най-добрите варианти за този тип фигура са горнищата за бански, които привличат вниманието, при което долнището остава на заден план.

Това са например такива горнища на бански с дълбоко изрязано деколте, с декоративни детайли като панделки, дантели, ресни и волани или пък горнища в открояващ се цвят или щампа, които ще накарат горната част на тялото визуално да изпъкне на фона на долната.

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Горнищата на бански със цветен принт са също подходящи за този тип тяло, като е препоръчително да се комбинират с едноцветни долнища с изчистен дизайн.

Долнището за този тип фигура следва да бъде с изчистени линии, без да има по него цветни щампи или декоративни детайли като панделки, връзки, рюш, дантела.

Долнищата на бански с ниска талия, като и тези, които наподобяват боксерки, не са подходящ избор за дамите с крушовидно тяло. По-добра опция са тези с изрязан дизайн, който визуално “удължава” ханша.

Тяло тип пясъчен часовник

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Дамите надарени с фигура, наподобяваща пясъчен часовник, се радват на балансирани пропорции в тялото. Ако имате такъв тип фигура, то на вас може да подхожда разнообразие от дизайни бански.

Тяло тип обърнат триъгълник

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

При този тип тяло горната част на тялото е добре изразена, раменете са широки, а бедрата са тесни, което предполага избор на бански, който насочва фокуса към долната част на тялото.

Добра опция за дамите с фигура обърнат триъгълник са горнищата без презрамки или тези с тънки презрамки, за да не привличат фокуса към раменете. Също така е хубаво да бъдат в един неутрален цвят и с дребен принт.

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Що се касае долнищата, то тук имаме по-голяма свобода откъм декоративни елементи и избор на цветове. Добър избор са долнищата на бански тип пола, които карат ханша и бедрата визуално да изглеждат по-широки, което води до хармония между пропорциите на горната и долната част на тялото.

По отношение на цветовете можете да изберете бански от две части, при който долнището е с по-ярък цвят или с повече от един цвят спрямо горнището. 

Фигура с малък бюст

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Ако имате слаба фигура със слабо изразена горна част на тялото, то за вас подходящ дизайн бански е този с различни декоративни елементи като панделки, катарами, волани, рюш, цветни щампи или декорации. 

За слаби жени подходящи са както банските от две части, така и целите бански.

Освен дизайна, формата също може да окаже влияние на това как даден бански изглежда на определена фигура. Горнищата в триъгълна форма например също подхождат добре на дамите с малък бюст и тясна горна част на тялото. 

Друг подходящ вариант са горнищата на бански наподобяващи сутиените с push-up ефект. Tе имат подплата, която повдига бюста и създава илюзия за по-голям бюст. 

Фигура с голям бюст

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Ако природата ви е надарила с по-голяма част на тялото и голям бюст, то за вас подходящ вариант за горнище на бански е такова с максимално изчистен едноцветен дизайн. 

Избягвайте горнища на бански с декоративни елементи или тънки презрамки, по-добре заложете на тези, които осигуряват добра поддръжка на бюста чрез дебели и здрави презрамки, както и анатомични чаши.

Тяло тип ябълка

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Дамите с ябълковидна форма на тялото имат широка долна и горна част на тялото едновременно, както и голям бюст и корем. При избор на бански за този тип фигура е важно да се акцентира на извивките, като в същото време се прикрият недостатъците. 

В същото време банския трябва да осигурява покритие на проблемните зони като корема и бедрата, които обикновено искаме да прикрием.

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

Банските с контраст между цветовете, асиметричните бански, целите бански с отвори, долнищата с висока талия, както и тези бански с ретро дизайн подхождат добре на тялото тип ябълка. В случая с асиметричните модели бански фокусът пада основно върху шията, което балансира пропорциите на тялото.

Банските с рюш и танкините също са подходяща опция за жените с подобен тип тяло. Разположеният в средната част на тялото рюш добавя повече дефиниция на тази част от фигурата.

На пазара се срещат и модели цели бански с декоративна препаска на кръста, което е отличен вариант за дами с пълна фигура. Този тип бански карат талията и ханша визуално да изглеждат по-слаби.

Банските с висока талия и целите бански пък са отлична опция за дамите, които искат да прикрият областта на корема.

Атлетично тяло

Какъв бански да изберем според фигурата ни?

За дамите с атлетична фигура без извивки подходящи дизайни бански са тези, които откриват по-голяма част от тялото с цел да се подчертае формата на тялото и да се създадат визуално извивки.

При избор на бански за атлетичен тип тяло имате свобода на избора относно декоративни елементи. Рюш, волани, панделки, колани, камъни, странични връзки, цветни принтове и щампи - всичко, което визуално ще придаде повече извивки на горната и долната част на тялото.

Ако сте със слаба фигура и искате да носите цял бански, то можете да изберете такъв със стратегически разположени декоративни отвори, които ще хармонизират фигурата ви.