Какви чорапи да носим с маратонки?

Dress4Less
Dress4Less
17 / 01 / 2022

Снимка: unsplash.com

Маратонките са любимите спортни обувки на мнозина. Те са удобни, практични и най-важното - подходящи са както за активни тренировки, така за ежедневието.Сигурни сме, че и вие имате поне един или два чифта Adidas, Nike или Under Armour, с които спортувате или излизате на разходка. 

Но знаете ли с какви чорапи да ги носите? По какви критерии да избирате чорапите, така, че да могат да осигурят комфорта, от който наистина се нуждаете?

На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим сега. 

От каква материя да са чорапите?

Въпреки широко разпространеното мнение, че това са просто чорапи и стига да са нови, чисти и здрави могат да се носят с маратонки, това съвсем не е така. Ако не ни вярвате, можете да попитате всеки един активно спортуващ, който ще ви каже, че има голямо значение от каква материя са чорапите за маратонки.

Затова и нашият съвет е най-напред да се запитате за какво ще използвате маратонките. За активен спорт, за разходки и екскурзии или като ежедневни обувки? Наясно ли сте с това, сте направили първата стъпка към избора на правилната материя чорапи.

Материи чорапи, подходящи за маратонки

Вълна

Ако тренирате активно и отделяте много време за любимия си спорт, чорапите от вълна са най-доброто, с което можете да обуете краката си. Вълната осигурява мекота на ходилата и предпазва от наранявания, триене, “набиване” на петите и мазоли. 

Освен това, докато тренирате, краката ви ще останат топли и най-вече сухи, тъй като вълната абсорбира влагата и не позволява на краката да се изпотяват толкова лесно.

Какви чорапи да носим с маратонки?

Снимка:unsplash.com

Акрил

Акрилът е изключително издръжливо синтетично влакно, което осигурява мекота, комфорт и топлина на краката. Чорапите от акрил са леки, много удобни и са подходящи за носене с маратонки. Много добър избор са както, ако спортувате активно, така и ако носите маратонки в ежедневието си.

Памучни смеси

Не ви препоръчваме да обувате с маратонки чорапи от 100% памук, тъй като този материал не може да предпази краката ви от изпотяване, а това може да ви докара сериозни кожни проблеми. 

Освен това, ако дълго време носите 100% памучни чорапи с маратонки, краката ви не само ще се изпотят, но и как да кажем… ще миришат неприятно.

Но ако чорапите са със смесен състав (памук, полиестер и еластан), тогава нещата са съвсем други. В този случай процентът памук, съдържащ се в чорапите ще ги направи по-меки и удобни, а полиестерът и еластанът ще се погрижат да ви осигурят сухотата и необходимия комфорт. 

Памучните чорапи със смесен състав са леки, комфортни, проветриви, осигуряват стабилна опора на крака и предпазват от натъртване петите. Подходящи са за носене с маратонки както ако спортувате активно, така и ако обувате спортните обувки основно за разходки (в ежедневието, за екскурзии в планината и други дейности). 

Какъв вид (дължина) са чорапите за маратонки?

Има няколко основни дължини на чорапите и въпреки, че всеки вид има различно предназначение, можете да носите всички дължини с любимите си спортни обувки. 

“Невидими” или чорапи стелки

Сигурно се досещате, че чорапите с тази дължина стигат малко под глезена. Идеята е да не се виждат изобщо, когато обуете маратонката. Изработват се от висококачествени синтетични материи и осигуряват необходимия комфорт, тъй като прилягат плътно по крака и предпазват от подхлъзване. 

Подходящи са както за активно спортуващи, така и за хора, които искат да привлекат вниманието върху маратонките, а не върху чорапите, които са обули с тях. Обикновено се носят с обувки за спорт с нисък профил, но нищо не ви пречи да ги носите и с по-високи маратонки.

До глезена

Може да се каже, че чорапите в тази дължина са сред предпочитаните както за спорт, така и за ежедневието. Дължината им стига до глезена и когато обуете маратонката, от чорапите обикновено се вижда малко. 

Изработват от лека и еластична материя, прилягат удобно по крака и се предлагат в много голямо разнообразие от цветове. Тъй като предназначени за спортни обувки,голяма част от моделите са с подсилени пета и пръсти и с допълнителна опора на свода за намаляване на умората на крака.

Какви чорапи да носим с маратонки?

Снимка: unsplash.com

До средата на прасеца

Чорапите с тази дължина са сред най-популярните видове. Те стигат до средата на глезена и осигуряват добра опора на крака. Подходящи за всички видове маратонки, но най-добре се съчетават с високи обувки за спорт.

До коляното

Това са доста дълги чорапи, които са много подходящи както за ниски, така и за високи маратонки. Можете да ги носите както, докато играете волейбол или баскетбол, така и с маратонки за разходка (особено ако носите маратонки и през зимата и искате да ви е топло и комфортно на краката).

Маратонки без чорапи или задължително с тях?

Възможно е някъде из интернет да прочетете, че няма нищо лошо да носите спортни обувки без чорапи, но ви съветваме никога да не го правите.

Казваме това, тъй като е научно доказано, че краката ни отделят до 500 мл пот всеки ден. Обувайки любимите си спортни обувки без чорапи, тази пот няма от какво да се абсорбира и попада директно в стелките на маратонките. И това съвсем не е най-лошото. 

Потта, която краката отделят съдържа бактерии, които както и сами знаете се размножават много бързо във влажна и тъмна среда.

Така, ако носите маратонки без чорапи рискувате не само да си създадете редица кожни проблеми, но и краката, и любимите ви спортни обувки ще миришат не много приятно.

Какви чорапи да носим с маратонки?

Снимка:unsplash.com

Още нещо, преди да се разделим

Когато става въпрос какви чорапи да носите с маратонки е най-важно да се спрете на материя, модел и дължина, които харесвате и в които се чувствате удобно и комфортно.

Ако не сте сигурни дали ще направите правилния избор както на чорапи, така и на маратонки по-добре се консултирайте предварително с треньора си или с някой от служителите на dress4less.bg. 

В нашия онлайн магазин ще откриете спортно облекло, маратонки и спортни аксесоари от водещи спортни марки и нашите консултанти могат да ви помогнат да направите подходящия избор на чорапи според типа маратонка.


И последно. Задължително носете маратонките с чорапи. Няма значение от материята или дължината. Важното е да имате чорапи на краката си, за да защитите стъпалата и любимите си обувки от бактериите, влагата и неприятната миризма.