Какви детски дрехи да изберем за есенно-зимния сезон?

Dress4Less
Dress4Less
09 / 11 / 2020

Изборът на зимни дрехи за вашия малчуган не винаги е лесен. Удобството и топлината трябва да са на първо място когато става въпрос за детски дрехи за есента и зимата.

Главни фактори при детските дрехи за есенно-зимния период са:

  • топлината,
  • нивото на комфорт,
  • нивото на свобода за тялото, което осигуряват.

Детските дрехи трябва да осигурява максимална термоизолация.

Знаем добре, че децата са активни, особено прохождащите.Небходимо им е облекло, което едновременно осигурява топлина, но и давасвобода при движение.

Телесната терморегулация на прохождащите деца вече работи както трябва и е като на тази на възрастен. Така че  ако усещате, че на вас ви е студено, това значи, че и на вашето дете му е студено. Какви детски дрехи да изберем за есенно-зимния сезон?

Без значение дали е студено или топло навън, трябва да изберете максимално удобни дрехи за своето дете.  Важно е материите им да са дишащи и да осигуряват максимална вентилация и термоизолация във всеки един климат.

 

Основни фактори, които са важни при избор на детски дрехи за есенно-зимния период?

Топлина и комфорт

 Какви детски дрехи да изберем за есенно-зимния сезон?

Най-добрият вариант за есенно-зимния сезон са ватирани дрехи, чийто материи имат високо ниво на термоизолация.Тук качеството е от значение, тъй като оригиналните дрехи за деца са изработени от висококачествени материи, които осигуряват топлина през есента и зимата. 

Ватираните якета са най-добрия вариант за есенно-зимния период. Якетата, които съдържат естествен пух се отличават от тези, които съдържат синтетични термоизолиращи материи.

И двата вида якета осигуряват топлина при студено време. Има няколко вида зимни якета като всяко има своите специфични особености, плюсове и минуси. 

За да направите правилен избор на яке е хубаво да определите от какъв тип яке се нуждае вашето дете и за какъв вид дейност през есента и зимата ще го използва. 

Дали ще е за ежедневието, спорт или по-специални случаи, важно е да подберете правилните зимно-есенни дрехи за вашето дете. 

Якета с пух

Детските якета с естествен пух са един доста добър избор, ако търсите яке, което наистина да топли на детето ви. Естествените материи осигуряват несравнима топлина в зависимост от това в какви условия се носи.

Другото предимство на якетата с пух е, че са олекотени и могат лесно да се свиват и не заемат много място  багажа.

При избор на яке с пух е важно да изберете такова с водоустойчива външна материя, тъй като способността на пуха да топли намалява, когато се намокри.

Цената на якетата с пух е обикновено по-висока от тази на другите якета. 

Якета ветровки

Якетата ветровки са със синтетичен изолатор в състава си. Тази материя също осигурява добра топлина при студено време.

Главното предимство и тях е, че осигуряват топлина дори при влажно време, благодарение на водоустойчивите им материи. Якетата ветровки осигуряват защита от вятър, дъжд и сняг.

Детските якета от този тип са по-евтини  сравнение с якетата с естествен пух в състава си.

По отношение на топлината, те не топлят по същия начин като якетата с пух. Но якетата ветовки от по-високия ценови клас достигат по качество якетата с естествена материя що се касае нивото на топлина, което предлагат. 

Меки вълнени якета 

Меки, топли и достъпни-така могат да се определят якетата с мека вълна в състава си. Те са с по-малка дебелина от тази на ветровките и якетата с пух. Поради тази причина могат да се използват под формата на среден слой дрехи в зимното облекло, който осигурява средно ниво на топлина.

Вълнените якета не осигуряват водоустойчивост като ветровките и якетата 3-в-1. Затова освен вълнено яке, когато е навън вашето дете ще се нуждае и от още един горен слой, който да го защити от дъжд, сняг или вятър.

Не забравяйте и за аксесоарите, които  са не по-малко важни като топли ръкавици и ушанки, а също и удобни топлещи обувки.

Без значение дали става въпрос за яке или цял зимен екип, важно е дрехата да предпазва от вятър и дъжд, но в същото време да осигурява топлина дори при ниски температури.

Вятъро и водоустойчивите материи като найлон например са за предпочитане когато става въпрос за есенните и зимните месеци.

В случая с избора на яке, изберете най-външната му материя да бъде от водоустойчив материал, какъвто е найлонът например, а вътрешната да бъде от предпазващ от студа материал като полар или вълнена материя.

При зимните екипи е важно да са с цип, който стига до коляното или глезена за по-лесно обличане и събличане.

Също така се уверете, че ръбовете на ръкавите и ръбовете на крачолите плътно прилепват към кожата, за да може по този начин да се предпази детската кожа от студ, сняг или влага.

Материите с ластично нагласяне са добър вариант, но велкро закопчаването е за предпочитане, тъй като осигурява по-удобно и сигурно закопчаване, което съответства на размера на детето.

Какви детски дрехи да изберем за есенно-зимния сезон?

Шапката е един важен елемент в есенно-зимното облекло на малките деца.Тъй като при човек голяма част от телесната топлина се губи от областта на главата при студени температури, за всяко малко дете е важно да му е топло на главата, особено ако няма много коса.

Дори и ако якето на вашето дете има вече качулка, добре е да му вземете шапка, която приляга плътно на главата. Изберете шапка от мека вълна или памучна с вълнена подплата. Добра опция е, ако има ушанки или връзки, който се връзват на врата за повече сигурност.

Проветривост

Освен отлична термоизолация, детските дрехи трябва да са изработени от дишащи материали, които не запотяват.

Свобода на движение

Нивото на комфорт е важно, когато става въпрос за дрехите за прохождащи.

Еластичността на дрехите е също от голяма важност. Затова и доброто зимно облекло за малки деца трябва да бъде едновременно комфортно и да позволява максимална свобода на движението. Есенно-зимното облекло не трябва да ограничава движенията на детето.

Избягвайте обемистите суичъри и якета, които не позволяват на детето ви да се движи свободно. Подберете чорапи, които не са твърде стегнати или твърде дебели, за да позволяват удобство когато се обуят заедно със зимните обувки.

Добър вариант са слоевете зимни дрехи дрехи за деца, които могат да се свалят всеки по отделно. 

Лесно обличане и събличане

Всеки родител ще се съгласи, че обличането и събличането на зимните дрехи не винаги е лесно. Затова  от значение е за детските дрехи да се обличат и събличат лесно.Трябва да предлагат практичност при употреба.

Детските ръкавици са един от видовете детско облекло, което е най-трудно за обличане. Затова и избирайте ръкавици за вашето дете, които се поставят лесно.

Целите ръкавици са по-добър вариант пред тези с отделни пръсти, тъй като топлят повече детските ръчички и са по-лесни за обличане.

Избирайте такива детски ръкавици с мека подплата и водоустойчива външна материя. Някои детски ръкавички се предлагат с практични връзки, които ги държат заедно. Ако нямат такива, можете да закупите отделно специални щипки за закрепване на ръкавичките към якето, за да не ги губи детето. 

Възможност за наслояване

Наслояването на различни видове дрехи е отлична идея, когато става въпрос за обличане на малки деца при студен климат.

Тънките слоеве дрехи са по-добра идея пред дебелите.Тъй като ако се дебели и плътни, детето няма да се чувства комфортно и това ще ограничи движенията му. Препоръчително е горните слоеве зимни дрехи да бъдат от:

  • памучни материи,
  • мериносова вълна,
  • олекотен полипропилен.

Безопасност

Друго важно нещо при зимното облекло е материите му да бъдат нежни за деликатната детска кожа. Те трябва да са хипоалергенни и да не дразнят нежната детска кожа.

Друго нещо, което определя нивото на безопасност на дадени детски дрехи е закопчаването. Избирайте детски дрехи с ципове, капси или велкро закопчаване. Връзките и панделките не са добра идея, тъй като те са по-опасни за детето и могат да създадат риск от задавяне.

Не забравяйте и слънцезащитата, която е също важна през есенно-зимния период за откритите части на тялото като лицето, носа и ушите. Препоръчва се употреба на слънцезащитни продукти за деца дори през студените месеци.

Нанасянето на слънцезащитен крем е добре да се направи 15 до 30 мин. преди излагане на слънце като след това се слага повторно на всеки няколко часа.