Какви продукти за грижа за обувките да изберете?

Dress4Less
Dress4Less
08 / 03 / 2021

Спортните обувки са важен елемент от спортната екипировка. Затова и е препоръчително да полагаме редовна и правилна грижа за своите спортни обувки. 

Начинът на грижа за спортните обувки зависи от материала, от който са направени. По този начин ще можем да ги запазим в добро състояние за по-дълго

Правилната поддръжка и почистване може да удължи живота на спортните обувки и да ги накара да изглеждат в отлично състояние дори при продължителна употреба.

 Какви продукти за грижа за обувките да изберете?

Кои са най-важните стъпки от правилната поддръжка на спортни обувки:

Пране

Ръчното пране на спортните обувки е винаги за предпочитане пред машинното. Не се препоръчва и накисването на обувките във вода.

Прането на маратонки в  пералня не е желателно, тъй като техните материи не са предназначени за интензивни цикли на пране. По-добър вариант е да използвате обикновен сапун или течен спун за съдове заедно с мека гъба или мека кърпа. 

Избягвайте абразивни или силни почистващи средства, по-добър вариант са меките почистващи препарати. Можете да ползвате и бебешки кърпички за почистването на засъхнала мръсотия по маратонките.

 Какви продукти за грижа за обувките да изберете?

Що се касае стелките, те също трябва да се почистват редовно, както и да се подменят при износване. Редовно почистваните стелки увеличават нивото на комфорт и стабилност, а също и спомагат да се запазят обувките свежи.

Сушене

Неправилното сушене също може да стане причина за преждевременното им повреждане. Не се препоръчва да сушите маратонките в сушилня или да ги излагате на  топлина в близост до електрически уред.

Препоръчва се всички видове спортни обувки от текстилни, синтетични ли кожени материали да се сушат на температура не повече от 30 градуса.

Един добър начин за сушене на спортни обувки е да напъхаме в тях свита на топка хартия от вестник след като вече сте ги измили и сте махнали стелките.

Опитайте се плътно да напъхате вестник вътре, докато не се изпълнят обувки и не придобият естествена форма.Тъй като вестникарската хартия абсорбира влагата, подменяйте мокрите парчета вестника на около всеки 10 минути със сухи.

Препоръчва се спортните обувки да бъдат оставяни навън, за да изсъхнат по естествен начин, тъй като по този начин ще запазят качествата си.

 Какви продукти за грижа за обувките да изберете?

Препоръчва се също поставянето на вестник в маратонките, който ще ускори тяхното съхнене, ще ги предпази от повреда и ще запази формата им.

Съхранение

Както знаем, дори и спортните обувки имат срок на годност. Без значение от модела и марката на маратонката, материалът на вътрешната част на всички маратонки се износва след период на носене от две години. Така че е много важно как ще съхранявате своя чифт мъжки или дамски маратонки, за да ги запазите максимално дълго.

Избягвайте да съхранявате спортните си обувки на  директна слънчева светлина или пък близо до източник на топлина, тъй като това също ускорява износването им. 

Високата температура изсушава материала на вътрешната част на подметката, която в резултат се свива, втвърдява и загубва своята издръжливост и ударо абсорбция.

Друго важно нещо при съхранението на спортните обувки е да избягвате да ги съхранявате в много тесни пространства или под други тежки обувки. Тъй като те могат да се повредят не само при носене, но и при неправилно съхранение, ако формата им е нарушена при съхранение.

Какви продукти за грижа за обувките да изберете?

Обуване

Начинът, по който обувате спортните си обувки, също донякъде определя с каква скорост ще се износват. Винаги когато ги събувате развървайте връзките, за да разширите обувката. 

Избягвайте да ги сваляте със завързани връзки. По този начин ще избегнете деформация на материите на обувката.

Друг съвет за носенето на спортни обувки е да редувате поне два чифта, вместо да носите дълго време един и същ чифт. След като носите даден чифт маратонки, оставете ги за 48 часа и вземете друг чифт. През това време материалите на обувките ще възвърнат предишната си форма и отново ще предлагат ударо абсорбция.

Също така, не забравяйте да използвате обувките по предназначение. Тоест да използвате даден чифт спортни обувки точно за спорта, за който са предназначени. 

 Какви продукти за грижа за обувките да изберете?

Носенето на неподходящи обувки за определен спорт не само че ускорява износването на обувките и създава неудобство, но и е опасно. Практикуването на спорт със спортни обувки, които не са предназначени за него, може да доведе до наранявания.

Ако сте от хората, които държат да запазят спортните си обувки от износване възможно най-дълго, хубаво е да полагате ежедневно грижи за тях.

 Например, ако сте бягали в кално и дъждовно време, след това ги почистете добре щом се приберете у дома. Не ги оставяйте да стоят твърде дълго мръсни. В противен случай различните замърсявания като почва, камъчета, кал,трева, влага, пот могат да повредят структурата на маратонките и техните материали. 

Когато се оставят непочистени, гумата на маратонките може да се увреди, да се отслабят шевовете, а също и да се появи развитие на мухъл.

Основни стъпки по почистване на спортни обувки:

  • Махнете връзките и стелките.
  • С мека четка за почистане или мека гъба отстранете натрупалата се кал и мръсотия по обувките.
  • С мека кърпа и сапунен разтвор почистете замърсяванията от цялата повърхност на маратонките.
  • Изплакнете добре обувките.
  • Поставете навита на топчета вестникарска хартия в маратонките.
  • Оставете ги да изсъхнат на въздух.
  • Поставете обратно връзките и стелките.
  • По желание ги напръскайте с освежаващ спрей за обувки.