Кои обувки можем да перем в пералнята?

Dress4Less
Dress4Less
28 / 03 / 2022

Източник на изображението: Unsplash.com

Почистването на обувки на ръка може да бъде дълъг и неприятен процес, а използването на професионални услуги изисква планиране и финансова възможност. Не може ли просто да изперем обувките си в пералнята?

За съжаление не е толкова просто поради няколко причини. На първо място, обувките, както и дрехите, са създадени от различни материали. Всеки вид изисква специална грижа и поддръжка. Поставянето на неподходящи обувки в пералнята може да съсипе както и тях, така и машината.

Затова в тази статия ще говорим за това кои обувки и материи са подходящи за пране в пералня, както и какво трябва да направим преди и след изпирането им, за да постигнем максимален ефект с минимално усилие.

Кои обувки можем да перем в пералнята?

Не всички обувки могат да бъдат изпрани в пералнята и за някои от тях е необходимо да вложим повече време и грижа, отколкото за други. Но какво трябва да проверим и кои материали и видове обувки са подходящи за машинно пране?

Какво да проверим?

Основно правило при всички обувки е да се погледне етикетът, преди да се предприеме изпиране. Обикновено на етикета има указания за правилна експлоатация, за да може материалът да остане устойчив по-дълго време. На някои от тях ще видите знак за пране при определена температура, а при други - знак, забраняващ използването на перални машини.

Обувките, чиито етикет препоръчва единствено пране на ръка, също могат да се изперат в пералня на функция “Hand Wash”, но вземете предвид материала и използвания перилен продукт.

От какъв материал са изработени?

Материалът, от който е направена обувката, играе решаваща роля при решението дали тя може да бъде изпрана в пералня или не. Платнените и спортни обувки са често изработвани от найлон, полиестер и памук. 

Тези материали са устойчиви и безопасни за пране, тъй като шансът да бъдат повредени е минимален. Затова спортни маратонки за бягане, детски или тенис обувки могат спокойно да бъдат изпрани. 

От друга страна, има много видове материали и обувки, които при никакви обстоятелства не трябва да се поставят в пералнята. Такива примери са изработки от кожа, гума, винил и велур. При тях е хубаво почистването да става на ръка и със специални за материала препарати.

В случай че обувките ви имат детайли, изработени от дантела, коприна, мъниста или друг чувствителен материал, е препоръчително да използвате услугите на професионалист, който да се погрижи за тях. В противен случай е възможно да нанесете щети върху тях.

Когато взимате решение дали да изперете обувките си в пералнята, проверете етикета от производителя и материалите, от които са произведени. Избягвайте агресивното пране на обувки от животински материали или чувствителни материи. Спортните обувки, създадени от текстил, са подходящи за перална обработка.

Видове обувки

Видът на обувките също е от значение. Не изпробвайте пране на обувки в пералня, които са с висок ток, тежка платформа или тип ботуши. Не само няма да получите желания ефект, но може да повредите и домашния си уред.

Какво трябва да знаем предварително?

Освен информацията, предоставена от производителя, е хубаво да знаем още няколко важни неща при прането на обувки.

Ако обувката е подходяща за пране в перална машина, работата ни не свършва до това да пуснем пералнята. Трябва да знаем как да подготвим маратонките за пране, какви настройки на пералнята да зададем и какви перилни препарати да използваме.

Това се прави не само с цел да се запази състоянието на обувката непокътнато, но и за да не се повреди самата пералня.

Преди да започнете, осигурете мрежички за пране на дрехи, течен перилен препарат, стара четка за зъби или друга четка с мек косъм и стари хавлиени кърпи. След като разполагате с всички изброени материали и сте извършили стъпките по-горе, може да следвате следните правила при пране на обувки в пералня.

Правила при пране на обувки

При прането на обувки е необходимо да се мине през някой процеси, за да се запазят те и пералнята ви непокътнати. 

Първо започнете с премахването на засъхнала кал или заседнали камъчета от грайферите по подметките. Може да използвате четка или клечка за зъби, за да достигнете най-тесните и труднодостъпни участъци. 

След това изтупайте подметките една в друга, за да се отделят още отпадъци. Така ще улесните работата на пералнята и ще предотвратите събирането на боклуци вътре. 

Премахнете стелките на обувките, които задължително трябва да бъдат изпрани на ръка. В случай че ги перете заедно с маратонките, рискувате да се събере водна маса между стелката и самата обувка, което да доведе до невъзможност от изсъхване и да отнеме дни това да се случи.

Освен това, задържането на влага води и до развиване на мухъл и може да доведе до гъбички по краката. 

Не ги слагайте в пералнята. Вместо това, използвайте топла вода, смесена с прах за пране, изтъркайте ги, попийте влажността с гъба и ги оставете да се изсушат на проветриво място. След това може да използвате сода бикарбонат, която да поръсите върху стелките. Тя има обезмирисяващ ефект и ще спомогне изсушаването допълнително.

Премахнете и връзките на обувките, за да ги предпазите от заплитане в барабана на пералнята. Ако желаете да се изперат качествено и бързо, може да ги поставите в отделна мрежичка или калъфка за възглавница и така да ги поставите в машината.

Поставете няколко от старите хавлиени кърпи вътре в барабана. Поставете маратонките в мрежа за пране и ги сложете при хавлиите. По този начин ще осигурите на пералнята равномерно разпределение и по-тиха работа. 

Изберете правилната настройка и перилен препарат. Важно е функцията на пералнята да бъде с ниски температура на водата и ниска скорост на центрофугиране. Тези настройки се използват с цел да не се нарани материята и лепилото по обувките, както и теглото да е равномерно разпределено. 

Обикновено настройките съвпадат с тези за деликатни дрехи и бельо. Течният перилен препарат е по-добро решение от прахообразния, защото няма опасност да остане неразтворен вътре в маратонката.

След като програмата на пералнята приключи, извадете обувките от мрежичките и ги подсушете със сух плат или домакинска хартия. Така ще им помогнете да се изсушат по-бързо. Намерете проветриво място с достатъчно слънце, където да ги оставите за ден-два, или колкото им е необходимо. 

Когато обувките са сухи, поставете обратно стелките и връзките им и се насладете на свежестта и чистотата.