Кои са факторите, които определят високото качество на спортните обувки?

Dress4Less
Dress4Less
22 / 06 / 2020

Поради факта, че са изработени от висококачествени материали, оригиналните спортни обувки не само изглеждат стилно, но и предоставят максимално удобство и комфорт. Тъй като е важно да се чувстваме комфортно в своето ежедневие, инвестицията в оригинални спортни обувки определено се отплаща.

 спортни обувки Nike

Изборът на спортни обувки не винаги е лесен като се има предвид огромното разнообразие от модели спортни обувки. За съжаление на пазара се срещат често фалшификати.

Понякога е трудно да ги различим от оригиналните, тъй като някои са доста изкусно изработени. Как обаче да разберем кои спортни обувки са наистина качествени?

 

Външен вид

Външният вид на една обувка никога не лъже що се касае нейното качество.  Един начин да разберете дали пред вас стоят оригинални спортни обувки е като ги сравните с оригинален чифт. Качественият дизайн на оригинален чифт определено се отличава спрямо фалшивия.

Ако искате да проверите дали спортните обувки, които сте си поръчали са наистина оригинални, можете да ги сравните с такива, за които знаете, че са наистина оригинални.

Един начин е да влезете в магазин за оригинални спортни обувки и да видите  как изглежда моделът на спортните обувки, които сте си харесали.

спортни обувки Adidas

Ако нямате оригинални спортни обувки, вземете от приятел  и разгледайте двата вида обувки. Хубаво е да са изработени от идентични материи. Поставете чифтовете един до друг и ще се уверите, че разликите са очевидни.

Подметки

Подметките също са част от спортните обувки, по която да познаем дали даден чифт е оригинален.  Ако огледате подметките на оригиналните спортни обувки, ще забележите, че по тях няма следи от производствения процес като например следи от лепило, стърчащи шевове.

Подметките на оригиналните спортни обувки в средната си част са най-често залепени , а не пришити. При оригиналните спортни обувки шевовете са гладки и здраво направени.

Ако погледнете долната част на подметките на оригинален чифт спортни обувки и ги сравните с тези на фалшиви, ще забележите определени разлики в изработката. Но те най-вече могат да се открият като ги пробвате.

Подметките на оригиналните спортни обувки в долната си част са изработени от висококачествена гума, която позволява добро сцепление със земята при движение, както и добра опора за крака.

Подметките на оригиналните спортни обувки са изработени от висок клас материали като ултра лека пяна по специална технология, както и въглероден каучук BRS 1000. Тя е изработена по такъв начин, че да предостави максимална стабилност и абсорбация на удара. А стабилността е едно от важните неща, ако искаме максимална защита за крака.

Самата подметка на оригиналните спортни обувки има по-голяма гъвкавост в сравнение с тази при неоригиналните модели. Също така самите щампи и микро каналчета отдолу на подметката са равномерно разпределени. Подметките на фалшивите модели са твърди и се набиват на крака.

Цветове

Цветовете също могат да изглеждат различно. Сравнете поръчания от вас модел спортни обувки със снимката на същия модел на официалния сайт на производителя.

Ако цветовете се различават, то е вероятно вашият чифт да не е оригинален. Съветвайте се винаги с оригиналните сайтове на производителите или с утвърдени доставчици на оригинални спортни обувки.

Също така проверете връзките. При оригиналните маратонки те са идеално навървени без да има пропуснати дупки.

Лога и етикети

Производителите на фалшиви спортни обувки също непрекъснато се опитват да подобряват своите технологии в пресъздаването на оригиналните спортни модели обувки.

Понякога дори и на експертите им е трудно да разграничат оригинален от фалшив модел спортни обувки. Но има някои миниатюрни детайли, по които можем да разберем дали дадени спротни обувки са оригинални. Това са надписите и логата.

Етикетите при оригиналните спортни обувки са залепени или пришити качествено и правилно без криви линии. Буквите на логата са подредени в права позиция и са отпечатани без никакво отклонение в линиите.

На външната част на езика трябва да има щампирано лого на марката, като понякога може да е отбелязано и от коя серия са обувките.

Етикет с важна информация за модела трябва да има и на вътрешната част на езика.

Етикет с лого на марката трябва да има и на вътрешната част на езика, където при оригиналните обувки е написан размера, страната на производство, SKU номера и серийния номер на модела.

Серийният номер трябва да съответства с този, който е отбелязан на кутията на спортните обувки. При някои модели неоригинални спортни обувки може да е отбелязана и година на излизане на модела, но тя обикновено не е вярна.

Серийният номер отбелязан на обувките трябва да съответства на този на кутията.Този алфанумеричен номер обикновено се състои от 9 цифри. При фалшивите спортни обувки също може да има отбелязан номер, но при него е възможно да не съответства на номера, отбелязан на кутията.

Всъщност и на двете обувки трябва да има отбелязан сериен номер като при оригиналните модели серийните номера при лявата и дясната обувка се различават.

 спортни обувки Nike Jordan

 

Цена

Разбира се, няма как да очаквате истински оригиналните спортни обувки да се предлагат на много ниска цена. Ако дадени спортни обувки са намалени, то намалението им не би трябвало да надвишава 50% от първоначалната цена.

Ако откриете спортни обувки, за които се твърди че са оригинални, но в същото време цената им е твърде ниска, то техният оригинален произход е под въпрос.

По-вероятно е такива обувки да са фалшиви. Затова и винаги избирайте да закупувате спортно облекло или спортни обувки от авторитетни дистрибутори.

Разбира се, не винаги намалените спортни обувки са фалшиви. Става въпрос, когато цената е наистина много ниска. Това няма как да се случи при оригиналните модели.

Всяка една от известните марки си има свои ценови диапазон, който варира в определени граници. За някои спортните обувки, може да изглеждат като скъпа инвестиция, но всъщност тяхното качество определено оправдава по-високата им цена.

Опаковка

По опаковката можем да гадаем и за качеството на даден чифт спортни обувки. Качествените спортни обувки се предлагат в качествено изработена кутия, която съдържа цялата важна информация за спортните обувки като име на модела, размер, цвят, сериен номер на модела,SKU номер.

Фалшивите спортни обувки обикновено идват в кутия, която си личи, че е била направена бързо. Кутиите на оригиналните спортни обувки са здраво залепени и солидни. Понякога има случаи спортните обувки изобщо да не пристигнат в кутия, а в опаковъчен плик, което е сигнал, че нещо с качеството им не е както трябва.

Дата на модела

Друг начин да проверите оригиналността на вашите спортни обувки е като проверите официалната дата на излизане на модела спортни обувки. Тя трябва да е публикувана на оригиналния сайт на марката.

Ако вашите спортни обувки по външен вид наподобяват  оригинален модел , който още не излязъл официално, то те не са оригинални. Това се дължи на факта, че някои от производителите на неоригинални спортни обувки се опитват да копират дизайна от снимките на оригиналните модели.

 спортни обувки Nike Jordan

Удобство

Няма как да не усетите разликата, ако премерите чифт реплики на спортни обувки и чифт оригинални спортни обувки. Без значение от спорта, за който са предназначени, оригиналните спортни обувки винаги предоставят максимално удобство при носене. Материите на оригиналните спортни обувки са меки на допир и осигуряват максимална проветривост.

Тегло

Тъй като оригиналните спортни обувки са изработени от висококачествени олекотени материали, те са обикновено с по-леко тегло в сравнение с репликите.

Главната цел при производството е постигане на по-малко тегло, за да се осигури по-добра подвижност и свобода при носене на обувките. Това съответно  допринася и за по-голямото удобство и за по-доброто спортно изпълнение.

Размер

Едно от нещата, които издават фалшивите маратонки, е фактът, че не си отговарят на размера.Те обикновено са с ½ размер по-малки от размера на оригиналните спортни обувки и са значително по-тясни.