Кои са най-редките модели обувки на Найк създавани някога?

Dress4Less
Dress4Less
31 / 08 / 2020

Ако сте фенове на обувките на Найк, то тази статия ще ви бъде интересна. Ще ви разкрием факти за едни от най-редките модели обувки на Найк. Всеки модел от тях представлява истинско съкровище за заклетите фенове на Найк.

Когато Филип Найт и Бил Бауърман основават компанията Найк първото й име е било “Blue Ribbon Sports”през 1965 г. не подозират, че създават марка, която впоследствие ще се превърне в еталон за качество на пазара за спортно облекло.

Тяхната цел била просто да създадат едни от най-добрите обувки за футбол на пазара. По-късно след 55 години Найк е сред водещите имена в производството на оригинално спортно облекло и обувки.

Марката не само заема водещо място сред производителите на спортно облекло, но и е спонсор на професионални атлети и си сътрудничи с известни знаменитости при създаването на нови колекции спортни дрехи и обувки.

В началото е била дистрибутор на японската марка за обувки Onitsuka Tiger, която днес се нарича ASICS. В момента Филип Найт е председател на борда на директорите.

Спортната марка Найк е известна по целия свят със своите продукти и е една от спортните марки, които са оказали през годините влияние върху поп културата, историята и изкуството.

Благодарение на сътрудничеството си с известни талантливи спортисти, музиканти, креативни артисти Найк създава модели спортни обувки и сникърси с уникален дизайн, които се продават в лимитирани бройки. Те също както редки скулптури и картини се продават на благотворителни търгове за хиляди долари.

Това, което ги отличава от другите видове спортни обувки, е умелата комбинация между стил и функционалност.

При тях се наблюдава семпъл, но в същото рядък дизайн на изработката. Ако сте истински почитатели на марката, то несъмнено ще оцените страхотния дизайн на едни от най-редките модели спортни обувки на марката.

Представяме ви едни от най-редките модели спортни обувки на Найк

Waffle Racing Flat “Moon Shoe”

 Кои са най-редките модели обувки на Найк създавани някога?

Този модел спортни обувки е един от най-старите, които марката някога е създавала.Този чифт обувки се считат за музеен експонат. Бил Бауърман, който е бегач на средни разстояния в отбора на Университета на Орегон, създава модела обувки през 1972 г. специално за Олимпийските игри.

Спортните обувки  се характеризират с революционна за времето си подметка, която осигурява отлично сцепление със земята.

Всъщност за създаването на дизайна на подметката Бил се е вдъхновил от уреда за гофрети на съпругата му. Оригиналният прототип на подметката той създава именно като поставя гума за обувки върху уреда и я оформя.

От този модел спортни обувки се правят общо 12 на брой. Последният съществуващ чифт е закупен на търг  от Майлс Надал през 2019 г. за феноменалните 437,500$. С тях той допълва своята колекция от сникърси в Торонто.

Nike MAG

 Nike MAG

Найк пуска само 89 чифта от този лимитиран модел спортни обувки през 2016 г. Този модел спортни обувки стават популярни благодарение на актьора  Марти Макфлай от филма “Завръщане в бъдещето” от 1989 г. Характеризират се с иновативната опция за връзки, които се връзват сами.

Това обаче не е първият път когато Найк дават своя принос за филмовото изкуство. Марката предлага 1500 на брой модели спортни обувки на благотворителен търг на еBay през 2011 г.

Travis Scott x Air Jordan IV “Purple Suede”

 Travis Scott x Air Jordan IV “Purple Suede”

Известният рапър от Хюстън Травис Скот популяризира своя модел сини  спортни обувки  от набук на Найк под името Air Jordan IV през 2018 г. Но всъщност лилавият вариант сникърси от този модел печелят най-голяма популярност.

От редкия модел сникърси са произведени само 1000 бройки, които са закупени от семейството и приятелите на Скот. Цената на сникърсите е 32,646$.

Eminem x Carhartt x Jordan IV

 Eminem x Carhartt x Jordan IV

Този уникален модел сникърси Найк е плод на ексклузивната колаборация между марката за работно облекло Carhartt, Джордън Бранд и рап легендата от Детройт Еминем. Моделът се появява през 2015 г. в чест на 15-тата годишнина на албума на Еминем Shady Records.

Бройките от модела били предназначени главно за семейството и приятелите на Еминем, като са произведени само някои допълнителни, които са били продадени на търг през eBay.

Този наистина рядък модел сникърси на известната марка е търсен сред колекционерите. Дизайнът им включва висококачествен черен кепър на Carhartt, сребърни емблеми на връзките, както и логото на известния рапър.

Nike Air Yeezy 2 Red October

 Nike Air Yeezy 2 Red October

Още един доста търсен рядък модел сред спортните обувки на Найк. Той е резултат от колаборацията между Найк и известния рапър Кание Уест. Отличително за ези сникърси е, че са налични само онлайн и са били разпродадени за секунди след като са обявени от марката.

Nike Dunk High “Wu-Tang”

 Nike Dunk High “Wu-Tang”

През 1999 г. Найк пуска на пазара моделът спортни обувки Dunk High “Wu-Tang”. Тогава марката за първи път връща свой ретро модел обратно на мода.

Подметката и езика на този модел сникърси Найк носят емблема с популярното лого на популярната хип-хоп група Wu-Tang “W” . Този модел спортни обувки е пуснат в ограничени бройки за семейството и приятелите на хип-хоп групата.

Parra x Patta x Nike Air Max 1 “Cherrywood”

 Parra x Patta x Nike Air Max 1 “Cherrywood”

През 2010 г. Найк и Patta си сътрудничат в създаването на редица модели спортни обувки, които жънат успехи сред феновете на марката. Но най-редкият модел от всички са Cherrywood Air Max 1, чийто дизайн е дело на холандския художник Пара.

Дизайнът им включва велур в бургундско червено и акценти от чинил. От модела са създадени само 258 бройки, чието търсене продължава дори десет години след като са пуснати в продажба.

Air Jordan I “Craig Sager”

 Air Jordan I “Craig Sager”

Този Найк модел от серията Jordan 1 е с рядък дизайн, който е вдъхновен от неподправения моден стил на известния водещ на предаването за баскетболни мачове NBA on TNT-Крейг Сейгър.

Air Jordan III & VIII “Kobe Pack”

 Air Jordan III & VIII “Kobe Pack”

През 2016 г. Найк заедно със своята собствена марка обувки Jordan Brand пуска два модела сникърси в чест на 20-годишната баскетболна кариера на Коби Брайънт.

По време на баскетболния сезон на NBA  през март 2002-ра Коби Брайънт  е забелязан да не носи сникърси. Тъй като е близък приятел на  Майкъл Джордан, от Jordan Brand му дават да носи два известни модела сникърси по време на мачовете през годината. Това са Jordan III и Jordan VIII в цветови дизайн, който е вдъхновен от баскетболния отбор Лейкърс.

 Така и през 2016 г. се появяват нови версии на тези два модела сникърси в чест на Коби Брайънт. Притежатели на съответните култови сникърси стават членове на семейството и близки приятели на баскетболната звезда.

Air Jordan XI Premium “Derek Jeter”

 Air Jordan XI Premium “Derek Jeter”

През 2017 г. Jordan Brand пуска на пазара супер редките Jordan XI за янки легендата Дерек Джетър.Това става точно на време за церемонията по повод пенсионирането му на стадион Янк.

Всъщност Air Jordan XI Premium “Derek Jeter” са може би  едни от най-редките сникърси на Найк, от модела съществуват само пет бройки.Направени са от син велур и имат цифрата 2 изобразена в бяло на подметката.

Air Span II “GW”

 Air Span II “GW”

През 2018 г. Найк пуска доста рядка лимитирана серия обувки под името Air Span II, чийто дизайн е вдъхновен от световно известния журналист и моден гуру Гари Уорнът. Старият модел на сникърсите се е наричал “Air Span II” и бива прекръстен на “Air Span GW”.

Появата на новия модел съвпада с 40-годишнината на известния журналист. Този модел сникърси се явяват едни от най-търсените сред почитателите на редки модели сникърси на Найк. Произведени са само 40 бройки, които отиват при членове на семейството и приятели на Уорнът.

Air Yeezy и Air Yeezy 2

 Air Yeezy и Air Yeezy 2

Кание Уест си партнира с Найк при създаването на две серии спортни обувки под името Air Yeezy и Air Yeezy 2 на Найк. От тези два модела са произведени 5000 бройки в два вида цветови дизайн- “Solar Red” и “Pure Platinum”.