Кои са най-практичните дамски зимни обувки?

Dress4Less
Dress4Less
18 / 10 / 2021

Като за начало можем да дадем отговор на въпроса: кои са действително най-практичните обувки според зимния сезон? Тези, които ви носят едновременно - комфорт, увереност при стъпване и допълват вашата визия.

Макар отговора да е съвсем кратък, съдържа в себе си, едни от най-важните и значими критерии, отнасящи се за жените. Понякога е трудна задача да открием всичко това само в един чифт обувки и затова асортимента, постепенно расте. 

Въпреки това, подбора на дамски зимни обувки, не е мисията невъзможна. Необходимо е да подходим индивидуално, отговаряйки на няколко въпроса. Те ще ни служат, като добър ориентир към правилния избор за обувките през зимата.

Въпрос номер едно: дамски боти или ботуши, кои да изберем?

Избирайки един от двата модела, подходящи за зимния сезон, до голяма степен улеснява процеса. Съответно кръга от възможности се стеснява. А всички знаем, че жените често се объркват, когато пред тях има повече избор. 

Но нека да се придържаме, към текущата дилема - кой е по-правилния избор? В зависимост от това, какъв е климата, колко време ще се налага да се носят и още куп други условности е добре да се вземат под внимание.


Кои са най-практичните дамски зимни обувки?

Обикновено в по-дъждовните и снежни периоди, предпочитан избор са ботушите. Като разбира се причината е максимално предпазване на на краката и зацапване на панталона. Освен това, ботуша обхваща по-голяма част (особено чизмите, които стигат и над коляното), следователно предпазват и топлят повече. 

От гледна точка на стила, ботушите са подходящ избор за почти всяко облекло. Ако повода изисква носенето на рокля, то ботушите, трябва да са изцяло по крака, с елегантен дизайн и ток, за да подчертае фигурата. Когато аутфита е по-ежедневен, подбран с дънки или панталон, то по-разкроените нагоре, ботуши са чудесен вариант.

Кои са най-практичните дамски зимни обувки?

Ботите от друга страна, изглеждат оптически по-прибрани по крака, което ги прави сравнително предпочитан избор. Като тяхното основно предимство е, че са по-гъвкави. 

Това ги прави по-подходящи при продължителното ходене, тъй като дават значителна свобода на крака. Нека отчетем и факта, че се събуват и обуват по-лесно от ботушите. В зависимост от стила, ботите могат свободно да се комбинират с най-различни облекла. 

Въпрос номер 2: Кои зимни обувки са по-подходящи за моята визия?

За дамите, чиито стил клони повече към деловия - ботите се явяват, като по-практичен избор за зимни обувки (особено моделите, чиито връх е заострен). Причината, затова е, че ботушите са много по-ангажиращи и трудно биха се комбинирали с класически панталон или модел, който е подходящ за бизнес среда. 

Освен това, основната предпазваща функция на ботушите, леко се губи при наличието на дълго прекараните часове в офиса. В този ред на мисли, ботите определено ще се съчетаят с бизнес облеклото ви, както и с офис атмосферата.

По друг начин стоят нещата, за жените, които определят стила си, като - стандартен, ежедневен или просто неангажиращ. В зависимост начина на живот и ботите и ботушите могат да бъдат добър избор. В случай, че ежедневието ви налага, по-чести разходки пеша, то по-добре се ориентирайте към ботите. 

Освен стила на обличане е редно да съобразим и пропорциите на тялото си. Уви ботите и ботушите не са универсални и затова се налага да подберем, тези които ни стоят най-добре. За по-високите дами, не би представлявало проблем да се спрат на ботуши, тъй като те подчертават височината на крака. 

При тези, с по-нисък ръст обаче е възможно да се получи стилистичен контраст. В подобни случаи, алтернативата е да се избере модел ботуши, които да са с дължина под коляното (средно високи). Съответно, моделите тип “чизми” си остават по-подходящи, за високите дами. 

Намесвайки ръста, веднага се сещаме и за модели - боти или ботуши, с висок ток. Те са особено предпочитани и търсени от по-ниските жени, като и тук нещата трябва да са премерени. Височина на тока от 4-6 см. е напълно достатъчно, в противен случай рискувате да се сдобиете с по-изкуствена визия.

Стремете се да преценявате разумно покупката на боти или ботуши, съобразно стила си. Емоционалната покупка, не води до нищо по-различно от излишно похарчени пари и чифт обувки, чието носене е един път годишно. 

Съображението важи и за теглото, което рефлектира и върху обиколката на глезена. Много често, в този случай, жените се спират на ботите, тъй като дават повече свободно движение на глезена. 

Когато се стремим да комбинираме правилно, зимните обувки с нашата визия, трябва да имаме предвид и модните тенденции. Които разбира се, не винаги са в синхрон с нашия моден вкус и представи за добра визия. 

За съжаление обаче, тренд моделите се налагат повече на пазара, което не ни дава особен избор, ако не ни допадат. Друг фактор, който би ви се сторил маловажен в началото е цвета на ботите или ботушите. 

Цветовете играят решаваща роля при избора им, особено когато в гардероба си, сте наблегнали на определена гама. Най-добре е да съобразите цветовете на вашите дънки и панталони. Така по-лесно ще изберете дамски зимни обувки, които ще влязат в перфектна комбинация с тях. 

Въпрос номер 3: Важно ли е удобството при зимните дамски обувки?

Кои са най-практичните дамски зимни обувки?

Този момент изобщо не е подценяване, но впоследствие го разбираме най-добре. Когато се спрем на определен модел - боти или ботуши и ни хареса твърде много, си позволяваме да пренебрегнем един изключително важен фактор - комфорта. 

Обикновено се задоволяваме с “моментния комфорт”, при пробата и разходката в магазина. Което е грешно, защото не съобразяваме, че настилката в магазините няма нищо общо с тази, навън. 

Което е добре да подчертаем, че е сериозен пропуск при избора на дамски зимни обувки. Да, разбира се, че можем да ги носим известно време, докато разберем колко всъщност са неудобни и да преминем към покупката на други обувки. Но, разумният избор не се изразява в това. 

Имайте предвид, че зимата е твърде изискващ сезон. С настъпването й, се сблъскваме със сняг, киша, дъжд, както и силен или студен вятър. Освен основната функция на зимните обувки, която е да ни предпазят от тези атмосферни влияния, трябва и да прибавим и удобството. 

Замислете се, колко по-трудно ще вървите в зимно време, с обувки, които ви причиняват дискомфорт. Частично решение биха били ортопедичните стелки, които осезаемо биха намалили неудобството на крака. 

Вземете под внимание и това дали ще се спрете дамски зимни обувки, които са равни, с ток или на платформа. 

През зимните месеци, рискувате да се подхлъзнете, тъй като в повечето случаи токчетата и по-високите платформи не придават стабилност на крака. Умерено високата платформа на ботите или ботушите е задоволителен вариант, който освен, че ще пасне на визията ви, ще ви донесе и комфорт на стъпалата.


Отговаряйки на тези основни, но важни въпроси, си гарантирате по-практичен и разумен избор на дамски зимни обувки.