Колко чифта маратонки трябва да притежаваме?

Dress4Less
Dress4Less
10 / 01 / 2022

Снимка:unsplash.com

Обичате маратонките и си купувате един чифт на година от любимата марка. Но все по-често се замисляте дали не трябва да поддържате в гардероба си поне още няколко чифта. 

Един или повече чифта?

Ако трябва да сме напълно откровени ще кажем, че дори да използвате маратонките само за разходка, един чифт не е достатъчен. А ако освен това тренирате активно един или няколко спорта, един брой маратонки е направо немислим.

Защо?

Първо: Колкото и качествени да са спортните обувки, които имате, ако използвате един и същи чифт постоянно, той много скоро ще се амортизира и няма да са ви толкова удобен. Така, вместо да използвате обувките си поне 2 - 3 години ще се наложи да купувате нови само след няколко месеца или най-много до година.

Второ:Не можете да носите единствения си чифт маратонки през всичките сезони на годината, поради простата причина, че няма да е подходящ за целогодишна употреба. (Ако сте се спрели на зимни маратонки ще ви е изключително горещо обути в тях през лятото и обратно).

Трето: Не всички обувки за спорт са подходящи за всички видове спортни дейности. Казано иначе, различните видове маратонки имат специфично предназначение и са разработени, за да осигуряват максимален комфорт при упражняване на конкретни спортни дейности. 

Така например, ако сте бегач, маратонките за фитнес или за разходка не могат да ви осигурят нужната опора и подкрепа на ходилата. Същото се отнася и ако тренирате тенис и обуете маратонки за бягане и т. н., и т. н.

Има ли точно определен брой спортни обувки, които трябва да притежавате?

Разбира се, че не. Никой не може да ви задължи да поддържате 3, 4 или 20 чифта маратонки. Но обикновено броят на спортните обувки зависи от това какъв спорт тренирате и за какво ги използвате.

Има ли разлика за какво използвате маратонките?

Както вече споменахме, всеки един модел обувки за спорт, който се предлага на пазара е предназначен за определен вид спорт или дейност. Да го кажем по-друг начин. Ако тренирате определен спорт е силно препоръчително да носите маратонки, които са разработени специално за него.

Например, ако сте бегач е добре да използвате маратонки, предназначени за бягане. Те са разработени и проектирани да могат да осигурят нужната опора, стабилност и комфорт на тялото и ходилата по време на дълги тренировки. 

В този ред на мисли, ако бягате редовно е добре да имате поне два чифта маратонки, които регулярно да сменяте. Казваме това, тъй като при бегачите травмите на ходилата се дължат най-вече повтарящите се движения, които се извършват при бягане. 

А ако тичате всеки ден с един и същ чифт обувки вие поставяте тялото си в една и съща позиция, което води до претоварване на мускулите, натрупване на напрежение в краката и съответно за нараняване.

Използването на два чифта маратонки, които са сменяте регулярно е ефективен начин да накарате тялото си да работи по различен начин, което ще ви помогне да намалите риска от нараняване. 

Освен това, като сменяте маратонките на всеки няколко седмици, вие удължавате техния живот, тъй като давате възможност на пяната, която се намира в обувката да се възстанови напълно.

Колко чифта маратонки трябва да притежаваме?

Снимка:unsplash.com

Добре е също така да имате по чифт маратонки за различните стилове на бягане, които практикувате. Така например, ако тичате за удоволствие или за възстановяване, един чифт спортни обувки с омекотена вътрешна част и по-висока подметка ще ви е от голяма полза. 

Този тип маратонки предлагат повече комфорт, но с тях не можете да развивате високи скорости.

Ако пък бягате спринтово, тогава ви трябва лека и с ниска подметка маратонка, с която да можете да достигнете и поддържате бързо темпо на бягане.

И още нещо. В зависимост от настилката, по която обикновено бягате маратонките също трябва да са различни. Ако най-често тичате по асфалт, ще са ви достатъчни два чифта леки, гъвкави и меки спортни обувки, за да предпазвате ходилата си от твърдата повърхност на асфалта. 

Ако обаче предпочитате да бягате по неравна повърхност, тогава спортните ви обувки трябва да са с по-висока подметка и с не много голяма гъвкавост.

Ако тренирате фитнес, отново ще се нуждаете от няколко чифта маратонки, които са сменяте в зависимост от вида на тренировката, която правите. 

Така например, за тренировки на бягаща пътека, маратонките трябва да са с по-тънка подметка и омекотени отвътре, а ако правите силови тренировки, трябва да смените спортните обувки за кардио с маратонки, които нямат омекотени части и могат да ви осигурят сигурна и стабилна поддръжка.

Ако пък не сте спортна натура и носите маратонки най-вече за разходка из града, тогава можете да се спрете на универсален модел, който да ви осигури комфорта, от който имате нужда. 

Но и в този случай е добре да помислите за покупка на поне още два чифта маратонки, които да сменяте заедно със смяната на сезоните. 

Колко чифта маратонки трябва да притежаваме?

Снимка:unsplash.com

В заключение

Никой не може да ви задължи да имате повече от един чифт маратонки, нито може да ви каже колко точно чифта трябва да поддържате в гардероба си. 

Но ако искате спортните обувки да са по-дълго време здрави и да ви осигуряват необходимия комфорт по време на спортните дейности, които упражнявате, е добре да имате поне 2 - 3 чифта маратонки, за да може да ги сменяте.