Колко дълго мога да използвам моите спортни обувки за бягане?

Dress4Less
Dress4Less
31 / 08 / 2020

Спортните обувки завзеха ежедневния ни гардероб и несъмнено станаха популярен избор на всички почитатели на удобството и небрежния спортен стил в своя гардероб. Качествените спортни обувки са несъмнено добра инвестиция не само в нашето удобство, но и здраве.

Без значение дали ги носите през ежедневието или при дадена спортна дейност, спортните обувки за мъже, жени или деца са важна част от аутфита ни и с тяхното качество не бива да се прави компромис. Много е важно да носим удобни обувки за спорт, които отговарят на нашия размер. Но важно е също и да ги сменяме удобно, когато забележим признаци на износване по обувките.

Общата препоръка е спортните обувки да се сменят на всеки 500 до 750 км. като това е средно на всеки 4 до 6 месеца. Тези числа са само ориентировъчни, тъй като износването на спортните обувки зависи от различни фактори.

Един начин да разберете средно по колко километра на ден изминавате със своя чифт спортни обувки е като запишете датата, на която сте си ги закупили. След като знаете броя на изминатите километри, ще сте наясно и кога е време да ги смените.

Колко дълго мога да използвам моите спортни обувки за бягане?

Различните модели спортни обувки са произведени различно и от различни материали. Има различни видове спортни обувки, като не всички обувки за бягане са направени еднакво. 

Обувките предназначени за джогинг от леки материи и олекотено тегло например са с по-малка издръжливост от тези, които са с по-голямо тегло и здрави материали.

Винаги е добре да се грижим редовно за състоянието на спортните си обувки и да ги сменяме когато забележим, че вече са износени. По този начин си гарантираме максимално удобство и защита от наранявания, което  много важно при който и да е спорт.

Няколко признака, по които да разберем дали спортните ни обувки се нуждаят от смяна

Липса на ударо абсорбция

Когато носим обувки, които са стари и вече са започнали да се износват, ние чувстваме дискомфорт. Износените спортни обувки са загубили своята способност да абсорбират ударите. При бягане подметката  усеща твърда и неудобна.

Носенето на неудобни и износени обувки не е препоръчително, тъй като вреди на крака. Неудобните обувки изкривяват цялата стойка на тялото и също така могат да бъдат предпоставка за наранявания.

Една от ключовите характеристики на спортните обувки е тяхната способност да абсорбират ударите при движение.Тя се дължи на подметката, която е направена така, че да поема ударите.

Подметката е обикновено най-здравата част от една обувка. Затова и производителите на спортни маратонки влагат най-добрите материали при създаването на подметки.

 Ако подметката показва признаци на износване, то това значи, че и другите части на обувката няма да изпълняват правилно ролята си  да дават опора и удобство при движение.

Бягането е един от спотовете, който натоварва ставите и носенето на удобни маратонки за бягане е задължително. Затова и си заслужава да инвестираме в маркови спортни обувки, които са пригодени за тичане с добра ударо абсорбираща функция.

 Колко дълго мога да използвам моите спортни обувки за бягане?

Подметките са тази част на маратонките, която издържа най-много на износване. Ако забележите промяна в подметките на обувките, то това е знак, че е необходимо да си вземете нови. Не се препоръчва спортуването с обувки, чийто подметки са износени.

Ако при бягане усетите болки в мускулите на краката, болка в едното или двете колена, изкривяване на глезена, то това е знак, че  спортните обувки или имат нужда от смяна, или не са подходящи за вас.

С времето спортните обувки загубват своята ударо абсорбираща способност и това води до поява на напрежение в ставите, сухожилията, мускулите, костите.

Съответно и те се износват по различен начин.Скоростта на износване на спортните обувки зависи от редица фактори. Това са например стилът ви на бягане(механиката на бягане), вашето тегло, колко често ги носите, къде ги носите.

Колко дълго мога да използвам моите спортни обувки за бягане?

Хората, които бягат често, обикновено е желателно да си сменят обувките за бягане по-често от тези, които бягат по-рядко.Също така, степента на износване на спортните обувки зависи и от терена, по който бягате. Има също разлика дали бягате на открито или на закрито.

Ако бягате по неравен терен, то спортните  обувки ще се износват по-бързо, отколкото ако ги ползвате само на бягащата пътечка.

Също така един човек с по-малко тегло ще се нуждае от по-рядка смяна на маратонките.

Чувство на болка

Ако усещате болка в коленете , ставите, мускулна умора, забележите натъртвания охлузвания или че кожата на стъпалата ви загрубява, това е знак, че обувките ви се нуждаят от подмяна.

Ако ви е трудно по външен вид да прецените дали спортните ви обувки са износени, то има един лесен начин да проверите, дали  се нуждаят от подмяна .

Вземете едната маратонка и хванете от двата края. Усучете маратонката и проверете нейната гъвкавост. Ако ви е трудно да я усучете, то това показва че маратонката е все още здрава и предоставя необходимата стабилност.

Колко дълго мога да използвам моите спортни обувки за бягане?

Но това не се отнася за всички модели маратонки. Някои олекотени модели спортни обувки са доста гъвкави и се огъват лесно, дори ако са нови и имат ударо абсорбираща подметка.

Друг ясен показател за износване на спортните обувки е липсата на удобство. Най-лесно можете да прецените като пробвате старите маратонки и нов чифт маратонки. Сравнете как чувствате стъпалото докато носите едните и другите.

Стърчащи конци

Друг ясен признак, че спортните ви обувки се нуждаят от подмяна са стърчащите кончета.

Неравномерно износване

Неравномерното износване на спортните обувки може да доведе до неправилна походка, което не е добре за здравето и стойката.

Понякога неравномерното износване може да бъде резултат от неправилна походка. В такъв случай е добре да изберете подходящ модел спортни обувки, които отговарят на вашия крак.

Забележете в коя част най-много се износват маратонките ви. Ако износването е най-вече в предната част на крака, което значи, че има пронация (стъпалото ви се измества навътре, когато стъпяте и вътрешната част му поема тежестта).

Ако пък забележите износване на външната част на обувките,това е признак за супинация.Това значи, че при ходене стъпалото се измества навън.По този начин външната част на стъпалото поема тежестта на тялото и ударите при стъпяне.

Липса на стабилност

При процеса на износване спортните обувки губят своята стабилност и сцеплението им намалява. По този начин те предпазват по-малко от наранявания.

Новите оригинални обувки винаги носят чувство на удобство и стабилност. Когато са предназначени за бягане и съответстват на точиня ни размер, спортните обувки ще ви помогнат да поддържате правилна стойка при бягане и да изпълнявате правилно движенията. Така съответно ще намалите риска от евентуални травми.

Експертите съветват да редуваме два чифта спортни обувки, а да не носим един и същ чифт при всяка тренировка.Разполагайки с нов чифт спортни обувки вие можете да ги използвате за сравнение със стария ви чифт. По този начин ще можете по-лесно да определите признаците, които сочат износване.

 Колко дълго мога да използвам моите спортни обувки за бягане?

Как да предотвратим износване на маратонките?

Въпреки че износването на спортните обувки е неизбежен процес във времето, има някои начин, по които можем да удължим техния живот.

  • Препоръчва се да носим спортните си обувки за бягане само докато бягаме. Тоест не се препоръчва да ги носим отделно в ежедневието си и да бягаме с тях, тъй като това ускорява износването им.
  • Друг начин да ги запазим в добро състояние е като ги обуваме и сваляме по правилен начин. Винаги трябва да развързваме връзките на спортните обувки, когато ги сваляме.Не бива да се събуват без да се разхлабят връзките.В противен случай рискуваме да ги разширим и изменим формата им.
  • Хубаво е също така да ги почистваме редовно и правилно. Избърсвайте ги след бягане, за да премахнете натрупаните замърсявания като прах, кал или вода. Премахнете камъчетата, които са влезли в структурата на маратонките.
  • Избягайте да ги перете в пералнята. Вместо това използвайте разтвор от чиста вода и сапун и чиста мека кърпа или гъба и ги почистете внимателно на ръка. Оставете ги да изсъхнат на въздух.Изчакайте да изсъхнат добре преди да ги приберете или преди употреба.
  • Не е желателно да използвате сушилня за спортните обувки, тъй като топлината може да повреди материите на маратонките.