Критерии за избор на детско зимно яке

Dress4Less
Dress4Less
26 / 09 / 2022

Ако имате малко дете, ще се съгласите, че без значение от сезона, изборът на връхна дреха за детето е важен. Затова и има някои неща, на които си струва да обърнем внимание при избор на детско зимно яке, ако искаме да гарантираме на своя малчуган максимален комфорт и топлина през зимния сезон. 

Детското зимно яке трябва да отговаря на няколко критерия, за да бъде максимално удобно и да осигурява топлина през зимата.

Има разнообразие от видове зимни якета за деца - якета със синтетична подплата, вълнени якета, ветровки, което и може донякъде да ни затрудни в избора на яке за детето.

На кои неща да обърнем внимание при избор на зимно яке?

Размер

Детското зимно яке не трябва да е нито твърде голямо, нито твърде малко. Тясното зимно яке няма да позволява достатъчно свобода на движението на детето, а пък твърде широкото ще затруднява движенията му и ще пропуска студ. Затова и винаги се препоръчва при покупка детето да премери якето. 

По отношение на размера на детското зимно яке, той може да бъде един размер по-голям, тъй като под якето обикновено обличаме на детето зимна блуза или суитшърт. По-големият размер яке е добра идея също поради причината, че децата растат бързо. Също така е и бюджетна опция за тези от вас, които искат да си спестят покупката на второ яке. 

 Покупката на един размер по-голямо яке ще ви спести нуждата да търсите второ яке, в случай, че откриете че детето се нуждае от по-голямо яке след само един зимен сезон.

Критерии за избор на детско зимно яке

Важно е якето да не е нито твърде тясно, нито твърде широко, за да позволява максимален комфорт и удобство.

По отношение на дължината на детското яке, препоръчва се да се насочите към модели якета с по-голяма дължина. Не избирайте яке стигащо само до талията, тъй като по-дългите якета предлагат по-голяма защита от студ. 

Дизайн

Дизайнът на детското яке зависи най-вече от модното предпочитание на родителя, както и това детето. Затова и е нормално да има шанс от възникване на спор между родителя и детето относно дизайна на якето в зависимост от възрастта на детето. 

Например, ако детето ви е на възраст между 3 и 8 години, би имало по-голяма вероятност то да хареса детско яке в избран от вас дизайн, отколкото, ако навлиза в тийнейджърска възраст.

Както знаем, модните тенденции при детските дрехи следват отчасти тези, които са при дрехите за възрастни. 

Ако следвате модните тенденции и искате да обличате детето си според тях, или пък детето ви иска да прилича на вас в стила на обличане, то можете да изберете марка, която предлага връхни дрехи за родители и деца, които са в един и същ дизайн и цвят, например комплект якета за баща и син или майка и дъщеря.

Ако търсите например зимно яке за детето с практичен за ежедневието дизайн, добър избор за вас са детските якета с качулки. Свалящата се качулка е практичен елемент от дизайна на едно яке, тъй като с нея детето е подготвено за капризите на времето, като с нея може да се пропусне и носенето на шапка при затопляне на времето.

Свалящите се подплати са още една практична оция, с чиято помощ можем да трансформираме всяко зимно яке в пролетно.

Критерии за избор на детско зимно яке

Наличието на висока яка също е добра опция, тъй тя може да замести шала и с нея детето е винаги предпазено от студ и вятър.

Двулицевите якета са също добра опция за тези деца, които се цапат често. След като детето изцапа едната страна на якето, просто обърнете якето от другата му страна. По-този начин с покупка на едно яке получавате две.

Друг елемент на дизайна, който ще осигури удобство и топлина на вашето дете, са ластичните краища и връзките на талията. Якетата с връзки прилягат добре на тялото на детето, което не само изглежда естетически по-добре, но и осигурява по-ефективна защита от зимния студ.

Регулируеми колани, връзки, катарами и закопчалки са друг детайл, който да търсите при избора на детско яке за зимата.Те от своя страна също допринасят за стилния вид на якето, както и увеличават защитата му от студ

Не на последно място идва и начинът на закопчаване, който е важен детайл при избора на зимно яке. Когато купувате зимно яке за детето, уверете се, че копчетата и циповете са с надеждно и стабилно закопчаване, както и дали детето се чувства удобно след като е закопчано якето.

Критерии за избор на детско зимно яке

Материя

Материята е важен фактор, тъй като от нейните качества зависи и нивото на удобство, което даденият вид яке ще предлага. Тя следва да бъде подбрана според това колко време детето прекарва навън, климата, както и дали детето е зиморничаво и с какъв тип материя то се чувства най-комфортно.

Важно за материята на зимните якета е да осигурява добро ниво на топлина и в същото време да бъде лека и да не запотява кожата. При избор на детско яке за зимата се насочете към материи, които са дишащи и осигуряват добра вентилация.

Зимното яке трябва да осигурява ефективна защита от студ, дъжд, влага и вятър. Затова и външната материя на детското зимно яке е важно да притежава такива качества- да запазва топлината и да защитава от вятър, като едновременно с това не позволява навлизането на влага към вътрешните слоеве на якето.

Твърде дебелите зимни якета не са подходяща опция за ранната пролет или за моментите, когато детето се движи повече. Ако в региона, където живеете зимата е мека, изберете детско яке със среден по дебелина пълнеж.

Критерии за избор на детско зимно яке

Зимните пухени якета с пълнеж от естествен пух са добър избор, тъй като те са едновременно леки, но и в същото време топлят и предлагат добра вентилация. Недостатък на естествения пух е, че съхне бавно и след като се намокри не може да предоставя оптимално количество топлина.

Пълнежът от силиконов пух е по-добра опция, когато става въпрос за детско яке, тъй като при пълнежът от естествен пух има риск от поява на алергии.

Якетата със синтетичен пълнеж са добра опция, тъй като те предлагат едно добро съотношение между топлина и леко тегло. Едни от предимствата на синтетичната подплата са водоустойчивост, способност за бързо съхнене, хипоалергенност, лесна поддръжка и достъпна цена. 

Детските ветровки са добър избор за преходните сезони, когато температурите са променливи, както и за носене при спортни дейности на открито. 

Детските якета от дънков/джинсов плат също са отлична опция за активните деца, които прекарват повече време навън и съответно повече се цапат.

Предвид факта, че детските дрехи обикновено се перат по-често, при избор на материя за детско яке е също за предпочитане да предпочетете материи, които се поддържат лесно. За вашето удобство като родител е важно е материята да е издръжлива на пране и да е бързосъхнеща.