Мъжката грейка - забравен стил, който се връща в модните тенденции

Dress4Less
Dress4Less
19 / 07 / 2022

Въпреки че когато си мислим за стилен спортен аутфит, елекът не е от първите неща, които изникват в ума ни, то той също има потенциал да стане част от един хубав ежедневен аутфит.

Мъжката грейка (често наричан и елек) е тип спортна дреха, която не само позволява удобство, но и допълва всяка една спортна визия. Подходяща е както за носене през ранната есен, когато температурите са все още не са паднали, така и за мразовитите зимни дни.

Въпреки че за известно време беше позабравена, изглежда, че тя отново се връща на мода за радост на феновете на спортния стил на обличане. 

Комфорт, стил и универсалност- мъжката грейка комбинира всичко това. Тя е една от дрехите, които имат заслужено място в есенно-зимния гардероб на всеки съвременен мъж, който цени удобството и практичността в облеклото. 

Докато в миналото елекът се числеше основно към спортния гардероб и го считахме за дреха за спорт, сега той вече влиза в категорията на универсалните дрехи, за които почти няма сезон или повод, през който да не могат да се облекат.

Ако харесвате спортния стил в обличането и цените комфорта на шушляковите спортни материи, то грейката е една от дрехите, подходящи за вас.

Едни от предимствата на грейката като връхна дреха са удобството, което предлага, както и нейният универсален пасващ на почти всичко дизайн. Грейката може да се носи върху дрехите или под някоя дреха, в зависимост от предпочитанието ви за комфорт.

Мъжката грейка - забравен стил, който се връща в модните тенденции

Благодарение на практичния си дизайн грейката може да се съчетава с различни видове дрехи в спортно-елегантен стил. Тя е отличен избор за постигане на така нареченото “наслояване”, което е моден похват за носене на есенно-зимни дрехи, който позволява удобство и практичност в ежедневието. 

Носенето на слоеве дрехи ни позволява да се адаптираме към промените в температурата, които са характерна черта на преходните сезон. 

Елекът именно е и една от тези дрехи, които са отлична опция за моментите, когато трябва да се справим с капризите на времето. А благодарение на своя дизайн без ръкави и закопчаване с цип елекът в същото време ни гарантира максимално удобство и свобода на движението.

Специфичното при елека е, че трябва да се съчетае с правилните дрехи, за да изглежда добре и да ни гарантира хубава визия. От избора на дрехите за комбинация с елека зависи това дали аутфитът ни ще е катастрофа или пък ще се отличим със стилна и подбрана визия.

Мъжката грейка - забравен стил, който се връща в модните тенденции

Избор на дизайн и цвят на елека

Дизайнът на мъжкия елек зависи основно от модния ви вкус и предпочитанието ви за удобство. В зависимост от дизайна, който ще изберем за елека, с него можем да създадем класическа, спортна или спортно-елегантна визия.

Ако искате семпла ежедневна визия, можете да изберете изчистен дизайн, който да си подхожда с повече дрехи за ежедневието или пък отличаващ се такъв, който включва различни допълнителни детайли като джобове с нестандартна форма или местоположение, ципове, лога и надписи.

Що се касае цвета на елека, то нашият съвет е да заложите на един или максимум два цвята, който да се съчетават с цветовете присъстващи в другите части от аутфита.

Ако харесвате черното и сте избрали елека си в изцяло черно, то e хубаво да внимавате с останалите цветове в облеклото. Сивото, тъмносиньото, цвят каки и бежовото например са добри опции за цветове.

Как да комбинираме спортния елек с ежедневното облекло?

Има различни начини, по които спортния мъжки елек може да се впише отлично в спортно-елегантния стил на един съвременен мъж. В зависимост от дизайна на елека можете да го съчетаете с различни модели спортни или спортно-елегантни дрехи.

Спортният мъжки елек може да се комбинира с дънки с различен цвят, джогър панталон, както и с панталон в спортно елегантен дизайн. В случая е важно цвета на спортния елек да отговаря на този на дънките. Например, ако сте си избрали елек в тъмно или светло синьо, то изберете дънки в индигов цвят или друг тъмен нюанс.

Ако елекът ви е в светъл нюанс, можете съответно да го съчетаете със спортно-елегантен панталон в бежово, сиво или светлосиньо, или пък спортен панталон в същия нюанс.

Мъжката грейка - забравен стил, който се връща в модните тенденции

Ако целите по-делови аутфит, то можете да съчетаете елек с бяла риза под него и чифт дънки със семпъл дизайн в черно или тъмно-синьо. 

За по-студените дни можете да облечете елека под тренч палто, което ще ви гарантира едновременно стилен и комфортен аутифт, подходящ за офиса. Като при тази комбинация е важно отново самият елек да не е твърде дебел и да е със семпъл дизайн, за да стои незабележимо под палтото.

За постигане на есенно-зимна градска визия можете да комбинирате елека с карирана риза, чифт дънки в черно или синьо и кецове. 

Мъжкият елек може да се носи върху дънково яке, яке в спортен дизайн и яке тип бомбър. Възможно е да се носи и под тънко спортно яке, но това важи по-скоро за случаите, когато елекът е тънък и е почти незабележим под якето.

По отношение на избора на дреха под елека опциите са разнообразни. Можете да изберете суитшърт, тениска с къс ръкав или блуза от вълна или памук с дълъг ръкав за по-студените дни. 

Комбиниран с вълнен пуловер в изчистен дизайн и спортно-елегантен панталон и елегантни мъжки обувки елекът ще ви помогне да постигнете един стилен аутфит, подходящ за носене в делова среда или за разходка из града.

Комбинацията от суитшърт с качулка и елек от една цветова гама изглежда винаги добре и е определено добра опция за мъжете почитатели на спортния стил в ежедневието.

Мъжката грейка - забравен стил, който се връща в модните тенденции

По отношение на обувките най-подходящите опции са маратонки, кецове или сникърси, ако искате спортна визия, или пък елегантни мъжки обувки или ботуши за спортно-елегантна визия през зимните дни.

Хубаво е дизайнът на обувките да съответства на този на останалите елементи от аутфита.

Ако искате да имате класическа визия за града, то можете да включите към аутфита велурени боти или боти от естествена кожа. 

За по-бунтарска визия, изберете високи ботуши от естествена кожа и ги съчетайте с дънки с декоративни прорези. При тази визия елекът може да бъде в семпъл дизайн или пък да има отличаващи се декоративни ефектни елементи като ципове, лога, щампи.

Мъжката грейка - забравен стил, който се връща в модните тенденции

Без значение от това кой тип обувки ще изберете, подберете ги по цвят спрямо цвета на грейката. 

Аксесоарите, с които ще съчетаете избрания дизайн елек също е добре да са в спортно-елегантен стил. Опциите са разнообразни-вълнена шапка или шапка с козирка, семпла кожена чанта през рамо в стилен дизайн, чанта бъбрек или пък спортна раница, ако сте решили да имате спортна визия.

Едни от дрехите, които определено не се препоръчват за съчетание със елек, са потник, блейзър, дълго зимно яке или палто. Причината е, че тъй като елекът е дреха без ръкави, съчетаването му с друга дреха с много къси ръкави или без ръкави не изглежда визуално добре.

Също така избягвайте да комбинирате елек с вълнен пуловер с твърде голяма яка, тъй като яките на елеците също са обикновено високи, и съответно тази комбинация няма да изглежда добре. 

При избор на мъжка грейка е важно да не избирате такава, която ви е твърде голяма и дебела, тъй като ще доминира твърде много в спортната ви визия. Най-добре е да я подберете правилно по размер спрямо вашата фигура.

За топлите есенни дни грейката с подплата е една добра алтернатива на класическото тънко спортно яке.