Nike награждава иновативни решения на проблеми с отпадъците

Dress4Less
Dress4Less
01 / 11 / 2018

През 2018 г. Nike отправи покана за решения на два основни въпроса за устойчивостта и опазването на околната среда:

Какво може да се създаде от отпадъците от обувки? И как може да се подобри процесът на рециклиране на обувките, за да се гарантира, че от отпадъците, свързани с обувки, се създават по-висококачествени и по-гъвкави ресурси?

В отговор на отправеното предизвикателство, Nike получи повече от 600 заявления от 58 страни. Тридесет и пет от тях са избрани за финалисти, за да създадат или нови продукти, използващи Nike Grind, палитра от висококачествени материали (каучук, пяна, кожа и текстилни смеси), получени от процеса на производство и рециклиране на обувки, или да подобрят процеса на рециклиране като цяло. Пет групи са наградени по проекта „Design with Grind Challenge”, а една група получи наградата за „Material Recovery” за подобряване на процеса на рециклиране на материалите.

 Спечелилите продукти, създадени с Grind материалите, може да разледате по-долу.

Yogo - уникална линия йога аксесоари от Nike

Yogo, уникална линия йога аксесоари, разработени с широк асортимент материали Grind.

приспособления за катерене, изработени от гумен гранулат Nike Grind

Pdd_kicks, приспособления за катерене, изработени от гумен гранулат Nike Grind.

Продукти, осигуряващи по-голяма безопастност по улиците

Продукти, осигуряващи по-голяма безопастност по улиците, разработени от Circular Cities, отново от разнообразие на материали Grind.

матрак за хора, страдащи от проблеми с развитието на нервната система

InShape Mattress e матрак за хора, страдащи от проблеми с развитието на нервната система. Пълен е с Grind влакна и гума.

серия модерни мебели, изработени от пух, гума и корк от Nike Grind серията

Stuffed, серия модерни мебели, изработени от пух, гума и корк от Nike Grind серията.

Победителите в конкурса за подобряване на процеса на рециклиране са Брайън Рийз и Джон Гисберс (от SuMaRec), които идентифицират две нови фази, които могат да бъдат добавени към стандартния процес на възстановяване на материала на Nike Grind: допълнителна стъпка за разделяне на материала въз основа на теглото му и допълнителна стъпка за смилане на материала. С тези стъпки има потенциал да подобрят чистотата на материалите, получени от процеса на Nike Grind.

Резултатите и от двата проекта ще се разглеждат за по-нататъшно развитие в партньорство с Nike. Ако желаете може да разгледате нашите придложения на Nike ето ТУК!