Предпазват ли дрехите от слънцето?

Dress4Less
Dress4Less
17 / 06 / 2019

Една от големите радости на открито е, че се наслаждава на мекия, топъл блясък на слънцето. Но подобно на толкова много удоволствия от живота, и това трябва да е в умерени количества. Слънчевата светлина включва лъчи на ултравиолетово (UV) излъчване и излагането на тези лъчи може да доведе до слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата и рак на кожата.

Изборът на дрехи, които са предназначени за защита от слънцето и тествани, за да се потвърди неговият фактор за защита от ултравиолетови лъчи (UPF), ще ви даде по-голям контрол над общото ниво на излагане на ултравиолетови лъчи.

Кой може да се възползва от дрехите с UPF

Облеклата, класифицирани от UPF, подобряват защитата на всички срещу UV-свързани рискове за здравето, но това е особено полезно за:

  • Хора със светла кожа, която лесно гори и са по-уязвими към UV лъчите.
  • Децата имат по-тънка и по-чувствителна кожа. Увреждането в ранна възраст също може да увеличи риска от по-сериозни проблеми по-късно в живота.
  • Хората които са по-дълъг период от време в планината, в екваториални региони, или на сняг и вода. Интензивността на слънцето е по-голяма във всяка от тези среди.
  • Чувствителността на слънцето се увеличава от широка гама от лекарства, включително лечение на акне, антихистамини, антибиотици, някои противовъзпалителни средства, дори билкови добавки. Проверете двойно всичките си лекарства за предупреждения за слънцето.

Какво означават рейтингите на UPF

UPF е рейтинговата система, използвана за дрехи. Тя е подобна на SPF (Sun Protection Factor), системата за оценка, използвана за слънцезащитните продукти. SPF се отнася само до ефективността на слънцезащитните продукти срещу UVB лъчите, които се считат за най-вредния вид светлина. UPF, обаче, измерва ефективността на тъканите срещу ултравиолетовата (UVA) и ултравиолетова (UVB) светлина.

Когато пазарувате, нещата са сравнително прости: потърсете по-висок рейтинг на UPF, за да получите по-добра защита от слънцето.

Оценката на UPF от 25 показва, че тъканта на дрехата ще позволи на 1/25-то (приблизително 4%) от наличната UV радиация да премине през нея. Дрехите с рейтинг UPF 50 позволяват само 1/50 (приблизително 2%) UV предаване. Всяка тъкан, която позволява по-малко от 2% UV предаване, е обозначена с UPF 50+.

UNDER ARMOUR Challenger II Training Tee BlueREEBOK Activchill Graphic TankREEBOK Training Activ Chill Graphic TeeREEBOK Speed Shorts Orange

Защо не виждате оценки под UPF 15?

Тъкани под UPF 15 не се считат за UV-защитни. Например обикновената бяла памучна тениска предлага рейтинг UPF 5, което означава, че през него преминава 20% (1/5) от наличното UV лъчение.

Като купувач, само трябва да погледнете спецификацията на UPF върху дрехата. Производителите на облекло вече са взели предвид следните фактори, за да постигнат това ниво на защита от слънцето. Плътната, стегната конструкция намалява количеството на UV светлината, която може да премине. По-дебели тъкани също намаляват UV предаването. По принцип по-тъмните цветове абсорбират повече лъчи като цяло, включително UV лъчи. Химикали и багрила, които са ефективни при абсорбиране на UV светлина, могат да бъдат добавени за подобряване на UPF.

Полиестерът върши отлична работа при нарушаване на ултравиолетовата светлина, както и найлон. Вълната и коприната са умерено ефективни. Тъканите от памук, коприна, лен и коноп често достигат ниски нива без добавени обработки. UPF трябва да остане относително непроменен в резултат на измиване - докато не намалее, просто защото дрехата се износва или избледнява.

Функции за дрехи с UPF

Някои ризи имат сгъваеми слънчеви яки; други може да имат маншети, които са оформени, за да разширят покритието по гърба на ръцете. В шапките потърсете широки подгъви и нагръдници. Избягвайте всичко, което е прекалено стегнато, защото разтеглената дреха може да стане значително по-малко ефективна при блокиране на ултравиолетовата светлина. Влажността може да доведе до значително намаляване на UPF класирането на тъканите, така че наличието на дреха, която бързо изсъхва, ще ви върне към пълния рейтинг на UPF по-рано.

 

Само дрехите с UPF рейтинг няма да ви защити напълно. Общата UV защита изисква многостранен подход:

  • Носете UV-защитно облекло.
  • Нанесете слънцезащитен крем с висока степен на SPF върху всички открити участъци от кожата.
  • Носете слънчеви очила, които предлагат 100% защита от ултравиолетовите лъчи.
  • Потърсете сянка, когато е възможно.
  • Наблюдавайте и ограничавайте времето, през което се излагате на ултравиолетовите лъчи, особено през пиковите часове на деня - приблизително от 9:00 до 15:00 часа.
  • Не забравяйте, че филтрираното слънце все още може да увреди кожата ви, за да се предпазите и от облачните дни.

Носенето на UV-защитни дрехи и други предпазни мерки ви дават много средства, за да поддържате кожата си по-здрава. Бъдете предпазливи за слънцето и ще бъде по-лесно да се насладите на забавлението, когато сте на открито.

Може да разгледате нашите предложения за мъжки тенискимъжки къси панталонидамски потници и дамски тениски, с които да осигурите вашият спортен стил и комфорт във всякакви условия!