Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Dress4Less
Dress4Less
22 / 03 / 2021

Спортните раници, сакове и чанти са незаменими аксесоари за всички запалени спортисти. Всеки ще се съгласи, че всеки един от тези аксесоари си остава незаменим елемент от  необходимата екипировка на  редовно спортуващите.

Без значение дали говорим за спортна раница, сак или чанта за фитнес, качеството и издръжливостта са от значение при ежедневна употреба. За да направим правилен избор на спортен сак, чанта или раница, важно е да обърнем внимание на някои признаци, които отличават качествените от некачествените спортни аксесоари.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на отделните видове спортни чанти, сакове и раници.

Спортен сак

Предимства:

Голяма вместимост

Най-големият плюс на спортния сак е големият обем, който в повечето случай е няколко пъти по-голям от какъвто и да е вид спортна раница или чанта. 

Обикновено спортният сак е подходящ за спортисти, които пътуват по-често на дълги разстояния или имат голямо количество спортна екипировка, която трябва да пренасят със себе си.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Недостатъци:

Обем

Един от минусите на сака е, че въпреки голямото количество предмети, които може да побере, той е по-труден за носене и съхранение навсякъде. Това го прави донякъде непрактична опция за ежедневието на забързаните хора спортисти, които не разполагат с кола или просто нямат много неща за носене.

Цена

В повечето случаи саковете имат по-висока цена в сравнение със спортните раници или чантите.Това е разбираемо, тъй като за производството им са необходими повече материали. Точно заради това много хора предпочитат по-евтината опция.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Спортна раница:

Предимства:

Компактен размер

Един от плюсовете на раницата е, че тя е много по-компактна и преносима навсякъде в сравнение със спортния сак.

Ергономичност

Спортните раници предлагат по-голямо удобство чрез двете си презрамки, които не натоварват гърба, както при сака или спортната чанта, чието тегло е само на едната страна.

Цена

Цените на спортните раници са сравнително по-ниски от тези на саковете. 

Недостатъци:

Малък обем

Главният минус на раницата е, че не може да побира толкова много неща, както сакът.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Спортна чанта: 

Предимства:

Елегантен дизайн

Спортната чанта ни дава уникален начин да съчетаем ежедневието със спортните си дейности. С нея наистина можем да изразим модния си стил. 

Спортните чанти са по-скоро предпочитан спортен аксесоар за жените, отколкото за мъжете.Те не само ви помагат да пренасяте лесно необходимите си вещи навсякъде с вас, но и придават спортно-елегантен стил на аутфита ви.

Недостатъци:

Малък обем

Въпреки че на пазара има модели спортни чанти, които побират много неща, те си остават по-малки в сравнение със спортните сакове, които са подходящи и за пътуване.

Неудобен дизайн

Спортните чанти са създадени по-скоро за пренасяне на малко неща, предвид факта че се носят на едно рамо.Затова и при продължително носене е възможно спортната чанта да създаде дискомфорт.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

С какви неща се отличава висококачественият сак, чанта или раница за спорт?

Материали

Качеството на материалите на един спортен сак или раница е с ключово значение при избор. Хубаво е да се насочите към марки, в чието качество сте сигурни, особено ако става въпрос за сак или раница за ежедневна употреба.

Памучните и найлоновите материи са едни от хубавите материи за спортни раници и сакове, които позволяват издръжливост на износване и качество.Те са лесни за пране и са на сравнително ниска цена. Също така се предлагат в разнообразие от цветове.

Освен тях, други подходящи материи за спортни аксесоари са найлон от тафта, еластан. Найлоновите материи от тафта се характеризират с издръжливост и не случайно са предпочитани материи при производството на чанти. 

Полиуретановите материи също предлагат защита от влага и макар и да не са толкова издръжливи като найлоновите материи от тафта, те също осигуряват качество при спортните сакове и раници.

Не препоръчваме кожените материи за спортни сакове, раници, тъй като те имат способността да абсорбират неприятните миризми и не са от най-лесните за пране материи.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Непромокаемостта е друго важно нещо, което да търсите в една спортна чанта или сак. Тъй като често ще ви се налага да поставяте изпотени или мокри дрехи в спортния сак, хубаво е материите му да са непромокаеми. Това също ще ви спаси и от моментите, когато дъждът ви заварва без чадър.

Дизайнът му също трябва да е така направен, че да не позволява влагата да достигне отделенията, където се намират вещи, които не искате да се намокрят.

Друг важен детайл са презрамките и дръжките, които е добре да са подсилени и с опция за регулиране, за да се осигури по-висока издръжливост на износване, а също и комфорт при носене.

 Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Вместимост

Спортната чанта, раница или сак е хубаво да разполага с достатъчно отделения с с малки и големи размери, които да побират всички важни необходими вещи като спортно облекло, маратонки, бутилка за вода. 

Хубаво е също да има както големи, така и малки по размери отделения, където освен обемисти неща като маратонки и екипи, да съхранявате и дребни вещи като портфейл, ключове и други принадлежности.

Функционалност

Функционална е тази спортна чанта или раница, която предлага лесно и удобно организиране на вещите в нея и максимално оползотворяване на празното пространство.

Добре организираният спортен сак или раница ви помага да откривате бързо необходимата ви вещ, което е много важно при честа употреба.

При избор на спортен сак или раница проверете дали има достатъчно отделения, които се закопчават стабилно и разделят различни вещи (например тоалетни принадлежности от спортни обувки или мръсни дрехи от чисти дрехи).

Компактност

При покупка на спортен сак, чанта или раница е важно да се съобразите със своя начин на живот и вашите изисквания за удобство. Обемът на спортния сак или раница е важен, но в същото време избраният модел трябва да може да се побира в чекмеджето в съблекалнята.

 

Дизайнът също е определящ по отношение на компактността. Важно е да избягвате безформените сакове или раници, които когато са пълни увеличават размерите си. Избирайте модели с твърда структура, чиято форма може да се побира на различни места.

Тегло

Въпреки че е често подценявано, теглото на спортния сак, раницата или чантата също е от значение. Ако си търсите например спортна раница, с която да ходите на туристически походи в планината или пък за дълги пътувания, то общото й тегло е от значение. 

Тъй като при пътуване ще ви се налага да носите много неща и да използвате пълния капацитет на спортната раница, важно е тя да е с олекотено тегло. Материите й е желателно да са максимално здрави, за да можете да се движите комфортно, без риск от нараняване или губене на вещи от раницата.

Така че определете точно за каква дейност ви е необходима спортна раница и тогава се спрете на даден дизайн.

Има ли значение марката?

Както вече казахме, качеството на изработката на даден спортен аксесоар зависи основно от производителя. 

Спортна раница, сак или чанта за фитнес?

Щом става въпрос за спортни аксесоари не можете да сбъркате, ако изберете  артикул от световноизвестни марки, като например:

Те са се наложили през годините като едни от най-успешните фирми за каквито и да е видове спортна екипировка. 

Доказателство за това са спортните екипи и различни видове спортни аксесоари, които носят спортистите-било то футболисти, баскетболисти, тенисисти и други.

Ако си изберете даден спортен артикул и решите да го поръчате онлайн,  добър съвет е да го направите от официални дистрибутори на популярните марки за спортно облекло. Това е препоръчително, защото в онлайн пространството е пълно с реплики на определени марки. 

Тези реплики най-често са по-ниска цена, но това не гарантира високото им качество.Понякога е по-добре да се инвестира в по-скъп спортeн аксесоар, който ще издържи много по-дълго, отколкото в евтини, които ще трябва да се подменят по-често.

Без значение дали ще изберете спортен сак, раница или чанта, важно е да сте сигурни, че е с високо качество.