Топ материали, използвани в производството на маратонки

Dress4Less
Dress4Less
18 / 04 / 2022

Източник на снимка: Unsplash

Маратонките винаги са били чудесна инвестиция. Не случайно са и една от най-предпочитаните за носене обувки сред потребителите. Те са перфектни за ежедневието, за разходки и тренировки. Още по-интересното е, че с навлизане на различни модни тенденции през последните години, маратонките станаха любими и на дамите.

И това не е случайно - те са удобни, практични, лесни за поддържане и определено можем да ги носим цял ден, така че краката ни да се чувстват максимално комфортно. 

Днес още по-хубавото е, че има огромно разнообразие от цветове и стилове, подходящи за всеки. Но заедно с това идва ред на една съществена част, а именно тяхното качество.

Важен фактор при качеството на маратонките е не само технологията на изработка, но и материалите, които са използвани. В производството на маратонки днес се използват няколко основни вида материали. Нека да разгледаме кои са те и какви са техните предимства и недостатъци.

Видове материали - Предимства и недостатъци

Както стана ясно, едно от най-важните неща, които правят маратонките не просто красиви обувки, но и качествени, са материалите, които се използват за тяхната изработка. Съветваме ви добре да се запознаете с всяка една от тях, така че когато търсите маратонки, да сте сигурни, че сте направили информиран избор.

Кожа

Кожата е една от най-популярните материи, които се използват за производство на обувки и маратонки. Материята е лесна за обработване, което я прави и предпочитан материал от производителите.

Тя е еластична, но в същото време е и много издръжлива, което не позволява лесно да се повреди и скъса. Наред с това естествената кожа е дишаща материя, като позволява да се регулира температурата и да се изолира топлината, предпазвайки краката ви от настиване през студените месеци. 

Накратко предимствата, които кожата притежава, са:

  • дълготрайна материя - кожата е толкова издръжлива, че може да запази своя оригинален вид дълги години. Но за целта е важно правилното съхранение
  • материята е дишаща
  • кожата е многофункционална

Разбира се и кожата има своите недостатъци, които е добре да се вземат предвид:

  • по-висока цена - естествената кожа има по-висока стойност за разлика от други материи. Но едно е сигурно качеството оправдава цената, така че определено си струва инвестицията в маратонки, направени от естествена кожа.
  • съхранение - важно е как и къде съхранявате маратонките, направени от кожа. Мястото трябва да е сухо, проветриво и с температура между 15 и 20°C. В допълнение е важно да пазите маратонките от повреда, защото веднъж напукана кожата трудно може да се поправи.

Текстил

Текстилът е друг вид материал, който често се използва в производствените процеси, тъй като и той като кожата предлага богато разнообразие на цветове. За производството на обувки в повечето случаи използват текстилни материали като полиестер, найлон, памук, вълна, рейон или ликра.

Всяка една от тези материи притежава специфики, свързани с това до колко мека и дишаща е материята, лесна за поддържане ли е и дали изолира или не топлината. От гледна точка на предимствата и недостатъците, то различните видове текстил имат различни плюсове и минуси.

Полиестерът е сравнително по-евтин от други материи. Материалът е издръжлив, но и еластичен. Освен това, той лесно може да се смесва с други материи, което го прави подходящ за производствени процеси. Полиестерът е топлоустойчив и лесно се поддържа. Недостатъците му са, че не абсорбира добре влагата, не е дишаща материя и е лесно запалим.

Памукът, от своя страна, е дишаща материя, има абсорбиращи свойства и лесно се чисти. Като недостатъци можем да кажем, че материята с времето се отпуска, може да избледнее и отнема повече време, за да изсъхне. Друг често използван текстил, както казахме, е найлонът

Плюсовете на тази материя са:

  • изключително здрав
  • устойчив на външни влияния
  • лесен за поддръжка
  • добра изолация
  • широка гама от цветове

А недостатъците са:

  • не абсорбира добре
  • не е устойчив на слънчева светлина и толина

Още един текстил, който споменахме, е рейон. Плюсовете на материала са, че донякъде е дишащ материал, многофункционален е и се предлага в разнообразна цветова гама. От друга страна, рейон не е толкова издръжлива материя, колкото е кожата и другите видове текстил. Освен това, в него може да има добавени химикали.

Синтетика

Синтетичните материали, познати още като синтетика, синтетична или изкуствена кожа, са още един често използван материал при производството на маратонки. Те се състоят от два слоя, представляващи външна повърхност и поддържащ слой, който се състои от полиестерни влакна. 

Предимства на синтетичните материали:

  • те са еластични
  • издръжливи са
  • тяхната цена е по-ниска, което ги прави по-достъпни за потребителите
  • имат абсорбиращи свойства
  • лесно се смесват с други материи

Недостатъци на синтетиката:

  • не е дишаща материя
  • лесно запалима е
  • не е биоразградима

Гума

При производството на маратонки гумата се използва най-често за изработката на подметката. Въпреки, че има и други материали, от които са направени подметките, то гумата остава най-популярния сред тях.

Предимствата на гумата са, че материалът намира широко приложение в производството на маратонки, но и не само. Освен това е гъвкав като материал, което позволява да се изработи по-твърда или по-мека гума. Недостатъците са, че гумата не е толкова издръжлива, което означава, че и нейният живот не е дълъг. А цената, за сметка на това, е по-висока.

Пяна

Последният най-разпространен материал при производството на маратонки, за който ще ви споделим, е пяната. Тя намира огромно приложение в обувната индустрия, тъй като служи за поддържане на горната част на обувката, независимо от какво е направен продуктът.

Предимствата на пяната са, че:

  • дава опора
  • омекотява
  • създава комфортно усещане

Пяната е направена от пластмаса, като тя може да бъде отворена и затворена клетка. Отворената клетка се характеризира с това, че е пропусклива. Това означава, че въздухът и водата могат да преминават през нея. Именно затова тя се използва най-често в направата на езика на маратонките.

При затворената клетка е по-плътен материалът, като при нея не е възможно пропускането на вода и въздух. Това е и една от основните причини да се използва най-вече при производството на междинна подметка на обувките.

Кой е най-добрият избор и според какви критерии?

Въпреки, че изборът на маратонки може да изглежда лесен, то все пак има няколко важни критерия, на база на които да изберете модел за вас. Колкото по-информирани сте за характеристиките, които маратонките могат да притежават, толкова по-добър избор ще направите.

Материали

Няма как да не започнем с това, за което досега в статията говорихме. Отново ще повторим, че материалите играят наистина ключова роля при производството на маратонките. Те отговарят за това до колко качествена ще е обувката. Избирайте маратонки, направени от здрави и висококачествени материали. Понякога по-високата цена ви спестява много повече.

Подметка

Подметката е не по-малко важна. Обърнете внимание на материалите, от които е направена, нейните извивки, както и дебелина. Маратонките трябва да са ви удобни, тъй като се предполага, че по-дълго време през деня ще ги носите, както и че ще спортувате с тях.

Размер

Внимателно избирайте размера на маратонките. Винаги обръщайте внимание на таблицата с размери и проверете дали конкретна марка няма по-специфична номерация. Маратонките ви не биват нито прекалено по крака ви, нито много свободни, тъй като това ще окаже огромно влияние върху вашия комфорт.

Марка

Марката е не по-малко важна. Нашите препоръки са да се доверявате на брандове, които са се доказали в производството на качествени маратонки. Все пак правите някаква инвестиция, срещу която искате да получите качество и удобство.

Дизайн

От гледна точка на изработка и технологии, които са използвани, дизайнът на маратонките трябва да ви предостави необходимото удобство. Що се отнася до стил и цветове, то е въпрос на лични предпочитания и нужди. Най-важното е да изберете маратонки, които да отговарят на вашия вкус.

В заключение ще кажем, че познаването на различните материали, които се използват при производството на маратонки е от съществено значение. Наред с критериите, за които споменахме, изборът на правилните маратонки за вас става информиран, като вероятността да си купите много по-качествени маратонки е голяма.