Топ съвети за грижа за спортните обувки

Dress4Less
Dress4Less
08 / 09 / 2020

Както е със всеки вид спортно облекло, спортните обувки също се нуждаят от поддръжка, за да се запазят в добро състояние максимално дълго. Оригиналните спортни обувки са една добра инвестиция за всеки човек, който цени удобството и комфорта.

Без значение дали сте просто запалени спортисти или практикувате спорт професионално, качеството на спортните обувки, които ползвате е несъмнено важно. Но за да ги запазим в добро състояние за дълго трябва да ги поддържаме в добро състояние по правилен начин. 

Различен тип мръсотия се натрупва по обувките по време на употреба- прах, трева, кал, вода. Потта също е един от факторите, който влошава състоянието на обувките и води до неприятна миризма. Едно от нещата, които удължават живота на спортните обувки, е редовното им почистване.

Топ съвети за грижа за спортните обувки

Когато замърсяванията по спортните обувки  не се почистват добре и често, това може да застраши доброто състояние и функция на нашите обувки. 

Редовната грижа за спортните обувки ги поддържа в добро състояние. За да си гарантираме, че ще ни служат дълго и ще са в добро състояние, препоръчително е да полагаме необходимата и правилна грижа за своите обувки.

Нередовното почистване на спортните обувки може да доведе до повреждане на подметката, отслабване на шевовете. Оставените дълго време непочистени спортни обувки могат също така да развият мухъл. 

Мръсотията, която се натрупва по спортните обувки не само, че не изглежда добре, но и води до по-бързото износване на обувките. Когато не се почистват редовно, самите спортни обувки ще имат намалена издръжливост на износване. Средната част на подметката се износва за период от около две години. 

Има няколко метода по поддръжка на спортните обувки, които са препоръчителни, ако искате спортните ви обувки да се запазят за дълго в добро състояние.

1.Правилно съхранение

Препоръчва се спортните обувки да се съхраняват в шкаф и във оригиналните им опаковки. 

Не се препоръчва да съхраняваме маратонките си на директна слънчева светлина или топлина. Техните материали  са предназначени да предлагат удобство и стабилност, но в същото време не се препоръчва да бъдат подлагани на изкуствени методи на сушене или пране. Това може да наруши тяхната структура и функция.

В противен случай материите на подметките ще се изсушат твърде много, ще се свият и в резултат ще станат твърди и неудобни при носене.

 Топ съвети за грижа за спортните обувки

Всъщност спортните обувки могат да се износят не само когато спортуваме с тях. Хубаво е да избягвате да поставяте тежки предмети или обувки върху тях в шкафа, тъй това може да измени формата им. 

Избягвайте да ги поставяте в твърде тесни пространства за дълго време.Горната им част е по-склонна към деформации. Целта е да се запази естествената им форма.

Топ съвети за грижа за спортните обувки

2. Правилно почистване

Препоръчва се ръчно пране на спортните обувки. По този начин ще се запазят материите им за по-дълго. Но за почистването на упоритите кал и мръсотия от обувките използвайте четка. 

Първата стъпка в почистването е да използвате суха четка, за да отстраните по-едрите остатъци от мръсотия и кал по спортните обувки. Можете да използвате стандартна четка за почистване или стара четка за зъби. Приложете повече сила в тъкането при по замърсените зони. 

Използвайте бебешки или стандартни мокри кърпи или почистващ разтвор със сапун и вода, за да почистите мръсотията от обувките. За целта използвайте мека мокра кърпа или гъба. Когато използвате почистващия разтвор, уверете се,че гъбата или кърпата са попили  достатъчно от разтвора, преди да сте я изтискали от излишното количество разтвор. Този разтвор помага при упорити замърсявания.

 Топ съвети за грижа за спортните обувки

След като вече сте премахнали мръсотията с кърпата или гъбата, намокрете гъба с чиста вода, за да отмиете почистващия разтвор от обувките.

Не се препоръчва да се намокрят тези зони от спортните обувки, които са изработени от кожа или пяна. Проверете опаковката, ако има инструкции от производителя относно почистването на обувките. Ако няма такива почистете ги само с леко влажна кърпа, ако са замърсени.

Използвайте стара четка за почистването на езика, вътрешността и други трудно достижими части от обувката.

Можете да направите сами свой почистващ разтвор за спортни обувки. Смесете топла вода с течен препарат за дрехи за добро почистване на спортните с обувки.

Топ съвети за грижа за спортните обувки

Напълнете мивката, в която смятате да почиствате обувките за спорт с топла, но не гореща вода. Изсипете малко количество от течния препарат за дрехи.

Хубаво е да инвестирате в почистващи продукти за обувки, които са безопасни и ефективни. 

Използвайте почистващ продукт за обувки или просто чиста вода, за да премахнете натрупаните замърсявания.  За предотвратяване на неприятни миризма, използвайте спрей или пудра за обувки.

Можете да използвате почистващ препарат за спортните си обувки. Оставете ги да се изсушат на стайна температура в проветриво помещение. С лак за обувки можете да придадете нов вид на спортни обувки, които показват следи от износване.

 Топ съвети за грижа за спортните обувки

 

3. Правилно сушене

Вместо да ползвате сушилня, оставете обувките си да изсъхнат по естествен начин, тъй като това е най-безопасно за структурата им.

След почистване махнете постелките на обувките и поставете в тях парче навит вестник, което ще ускори процеса на съхнене. Хартията също така ще помогне на обувките да запазят формата си при дълго съхранение. 

Почиствайте връзките и постелките отделно от спортните обувки. Когато обувките се оставят да изсъхнат по естествен начин обикновено могат да развият неприятна миризма. 

Избягвайте да перете спортните си обувки в пералня или да ги душите в сушилня. Материите на обувките, на чийто функция се дължат и характеристиките на обувките, не са предназначени за интензивно пране. Те могат да загубят способностите си, за които с предназначени. 

4.Правилна употреба и поддръжка

Използвайте маратонките само по предназначение. Избягвайте да използвате един и същ чифт обувки за повече от една активност. 

Колкото по-често и продължително ги носите без почивка, толкова по-бързо ще се износят.  Развързвайте връзките винаги когато събувате обувките си, а също махайте и стелките. По този начин ще предотвратите тяхното по-бързо износване, както и загуба на стабилност на структурата.

Дайте им почивка от 48 часа между периодите на интензивна употреба. Препоръчва се да редуваме спортните си обувки, а не да ползваме един чифт за всеки ден. По този начин гумата на подметка ще може  да възстанови формата си. Редуването на чифтовете удължава живота на спортните обувки. 

Понякога спортните обувки не показват признаци на износване. Един от начините да се уверите, че ги сменяте редовно, е като си запишете датата на закупуване. 

Другото, което можете да направите за своите обувки, е да си вземете анатомични стелки, направени от специална пяна.

 Топ съвети за грижа за спортните обувки

Повечето видове стелки на неоригиналните спортни обувки са направени по един модел.

Те обикновено не предоставят голяма стабилност за цялата площ на стъпалото. Това съответно създава имбаланс в разпределението на тежестта когато човек носи съответния чифт спортни обувки. Липсата баланс съответно води до по-бързо износване на обувката и деформиране на формата й. 

За разлика от обикновените, анатомичните стелки позволяват максимално удобство и стабилност за крака. Те са направени така, че да се адаптират отлично към индивидуалната  форма на крака и предоставят удобство. 

Анатомичните стелки осигуряват стабилност и не позволяват плъзгане на стъпалото вътре в обувката. Те също така предпазват стъпалото от натъртване и облекчават напрежението в ставите, което се създава при движение.

Благодарение на стелките се осигурява по-голяма ударобсорбация и се предотвратява натрупването на умора в стъпалото при продължителна физическа дейност, както и подуване или охлузване на стъпалото.

Ремонтът на спортните обувки също удължава живота им. По-добре е още когато забележите някакъв признак на износване, да занесете спортните си обувки на ремонт. Ако ги оставите така, има риск те да се износят още повече и след това те са бъдат по-трудно поправени. 

Няма нужда да да подменяте цялата подметка на обувките. Огледайте обувките за разхлабени шевове или пък липсващи елементи по външната част и връзките.