Удобството при спортните обувки е в основата на правилната походка и стойка

Dress4Less
Dress4Less
08 / 03 / 2022

Източник на изображението: Unsplash.com

Правилната походка и стойка са в основата на доброто здраве на телата ни. Те предотвратяват болки в ставите, прекалено отслабване или натоварване на определени мускулни групи, деформации и дори главоболие. 

В основата на правилната стойка и походка са ходилата ни. Добрата грижа за техния комфорт следва да бъде в топ приоритетите на всеки един от нас. 

По време на спортна дейност и тренировки се проявява и най-голямото натоварване върху тялото и ходилата ни.Но как да изберем най-подходящите спортни обувки за правилната ни стойка?

Примирявате ли се с комфорта за сметка на цената?

При повечето хора огромен фактор е цената на даден продукт. И това е разбираемо. Но редно ли е да се примирявате с ниско ниво на комфорт за сметка на по-изгодна цена? 

Това вече не е необходимо особено ако става въпрос за избора на обувки за спорт, тъй като високата цена в този тип инвестиция се отплаща стотици пъти във времето напред. 

Обикновено тя отговаря на:

  • Качествени материали
  • По-малко натоварване на ставите
  • Голяма издръжливост
  • Високи стандарти в индустрията
  • Последни тенденции в изработката
  • Удобство и комфорт
  • Правилна походка и стойка

Когато закупите евтини, но нискокачествени обувки, вие обричате краката си на дискомфорт, а тялото си - на травми. Освен това, кое е по-логично - да инвестирате еднократно в нещо, което ще ви служи вярно 2-3 години, или няколкократно да закупите по-евтин модел в рамките на същия период от време?

Когато става дума за комфорт на стъпалото и правилна стойка, не правете компромис с качеството, дори и когато изглежда като примамлива оферта.

Насоки за избор на удобни спортни обувки

От Dress4Less знаем, че изборът на спортни маратонки е труден, особено когато искате да запазите правилна походка и стойка на тялото си.

Затова сме подбрали най-важните неща, които да вземете предвид преди да закупите продукт. Освен това на сайта ни може да намерите най-добрите предложения на пазара, при това на най-изгодни цени.

Доказани марки

Световноизвестните брандове са световноизвестни с причина. Освен стилна визия, те предоставят и най-голям комфорт.

Марки като Nike, Puma, Adidas, Reebok, Asics, Lacoste, Under Armour и други, са иноватори в индустрията и постоянно създават нови технологии, които помагат на атлети по цял свят да достигнат заветните цели.

Добра аеродинамика, дишащи материали и пълна стабилност за глезените и колената са само някои от предимствата, които най-известните марки предлагат за спортните си обувки. Точно и затова те са толкова популярни и търсени от спортисти от всякаква възраст, пол и националност.

Изберете точния размер

Точният размер е важен при избора на всеки тип обувка, но може би най-важен при избора на спортни обувки.

По време на тренировка тялото изпитва по-голям шок, в сравнение с този, предизвикан от градска разходка или ден в офиса. Тялото е под постоянен стрес, а при по-голямата част от спортовете най-голямото натоварване пада върху краката, коленете и глезените.

В основата на правилната функция на краката е комфортът или дискомфортът, предизвикан от обувката. Ако не ви е удобно, няма да имате правилна походка и биомеханика на движенията. 

Забелязали ли сте например как една пришка на стъпалото ви може да ви накара да извивате цялото си тяло от болка? Сега си представете, че е необходимо да проведете цяла тренировка по този начин.

Обувки с по-малък размер от този на крака ви могат да доведат до огромна болка и дори неблагоприятни трансформации в най-малките стави и кокалчета по ходилото. По-големите размери от друга страна биха предизвикали нестабилност, която да увеличи риска от изкълчвания и контузии.

Затова изборът на обувка с подходящ размер е в основата на правилната походка и стойка.

Избор на стелка

Стелките на спортните обувки обикновено се правят по такъв начин, че да омекотят приземяването на ходилото върху земята и да намалят шока от взаимодействието. 

Технологията варира при различните модели и при обувките за мъже, жени и деца. Всеки човек има индивидуално разпределение на тежестта си, което може да доведе до по-голямо странично, предно или задно натоварване в областта на стъпалото. 

Ако изберете спортна обувка със стелка, която допринася за дори по-голямо натоварване, то това би довело до деформации в походката и стойката ви.

Важно е да почувствате стелката, когато избирате спортна обувка и да прецените дали тя е подходяща за вашия случай. Разбира се, винаги може да си купите персонално изработена стелка, но оптималният вариант е тя да е вече вградена в обувката, която сте избрали.

Качество на подметката

Подметката е друг важен фактор при избора на спортна обувка, която промотира правилна стойка. 

Едни от нещата, които имат значение, са материалът, от който е произведена и сцеплението със земята, което осигурява. В случая има значение и практикуваният спорт, дали той е на закрит или на открит терен и какви препятствия ще е необходимо да бъдат преодоляни. 

Обикновено подметките на спортните обувки се изработват от специална пяна или гел, които спомагат за абсорбиране на ударите със земята по време на тренировка.

Доброто сцепление със земята би осигурило по-голяма стабилност без излишни натоварвания за компенсация нагоре в тялото. Така балансът ще се запази с минимални усилия.