Видове футболни топки

Dress4Less
Dress4Less
10 / 10 / 2022

Футболът е вид популярен спорт, който е невъзможно да се осъществи без подходяща футболна топка.

Правилният избор на футболна топка е важен, тъй като той ще ни гарантира една комфортна и приятна игра. Има различни фактори, на които да обърнем внимание при избор на футболна топка. Това са типа на настилката, на която ще се играе с топката, възрастта и степента на напредналост на играчите. 

След като определим тези фактори можем вече по-лесно да решим на какви точно характеристики трябва да отговаря избраният от нас модел футболна топка. Нека разгледаме видовете футболни топки и техните характерни черти, предимства и недостатъци

На пазара откриваме разнообразие от модели футболни топки, които варират по дизайн, размери и тегло, начин на изработка и устройство. Всеки вид футболна топка има своите предимства и недостатъци, затова и е важно да ги познаваме, за да си гарантираме правилен избор.

Кои са видовете футболни топки? 

Тренировъчни 

Тренировъчните футболни топки са в стандартни размери и по характеристика наподобяват професионалните. Фактът, че са изработени от по-нисък клас материали в сравнение с професионалните, ги прави достъпна опция за масовия потребител.

Видове футболни топки

За мач

Футболните топки за мач са подходящи за официални футболни срещи на ниско и средно ниво, както и първенства от втора и трета лига. Този тип футболни топки предлагат добро съотношение между цена и качество.

Професионални

Футболните топки за професионален футбол са с най-високо качество в сравнение с останалите видове. Притежават се най-вече от престижни футболни първенства и футболни клубове. Всяка професионална футболна топка притежава сертификат от FIFA или друга международна асоциация, чието лого е отбелязано на външната част на топката. 

Топки за футзал

Футзал топките са с компактни размери и са предназначени за футболни мачове на вътрешни настилки. Характерното при тях е, че във вътрешността си имат пяна, което ги прави по-тежки и с по-малка дължина на отскока.

Има също така топки за плажен футбол, за уличен футбол и фрийстайл футбол.

Видове футболни топки

Кои неща са важни при избор на футболна топка?

Размер 

Размерът на топката трябва да се подбере според това на каква възраст са играчите. Играта с неподходящ размер топка води до слаб контрол над топката, а също и здравословни проблеми като например мускулен дисбаланс и ставни проблем (най-вече при малките деца, които тепърва растат).

Ако избирате футболна топка за детето, препоръчително е да се консултирате първо с футболен треньор, който ще ви насочи към подходящия размер топка. Например за най-малките играчи до 9-годишна възраст е подходяща топка размер 3. 

Размер 4 футболна топка е подходяща за деца между 10 и 13-годишна възраст. 

Основно футболните топки се делят на 3-ти, 4-ти и 5-ти размер. Футболните топки от 3-ти размер спадат към компактните по размери топки. Обиколката им е 65 см, а теглото- 330 -335 грама.

Тези от 4-ти размер са с обиколка 70 см. и тегло 360 гр., а футболните топки от 5-ти размер имат обиколка 75 см. и тежат 400 гр. Футболните топки с размер 5 са най-често използваните топки, тъй като са подходящи за тренировки както за възрастни, така и за юноши на 14-годишна възраст.

Видове футболни топки

Футболните топки от размер 1 са универсален тип и са подходящи за напреднали футболисти от всички възрасти за подобрение на техническите умения с топката.

Предназначение

Най-популярните футболни топки са тези, които могат да се използват едновременно на естествена и изкуствена настилка. Те се характеризират с високо ниво на устойчивост.

Футболните топки предназначени за зала са подходящи за деца на 14 години. Този тип футболни топки се характеризират с по-голямо тегло и предлагат по-малка височина на отскока. Ако търсим футболна топка за футзал за дете под 14-годишна възраст, то най-добър вариант е футболната топка в размер 4. 

Начин на изработка и структура

Футболните топки могат да се изработват ръчно и на машина. За изработката на шевове при футболните топки изработени на машина се използват найлонови нишки, като предварително се определя на кои места машината трябва да постави шев.


Видове футболни топки

Футболните топки с машинна изработка са подходящи за любителски футбол, докато ръчно изработените се предпочитат за професионален футбол поради по-голямата си устойчивост на износване.

Недостатък на машинната изработка на футболни топки е недостатъчно високата здравина на топката.

Футболните топки направени с ръчна изработка се характеризират с по-голяма здравина в сравнение с тези изработени на машина. Недостатък на ръчно направените футболни топки е по-високата им цена.

Има и трети вид футболни топки, чиято изработка включва лепене на отделните елементи. Този тип производство е за създаване на футболни топки от най-ниския клас, което и съответно означава, че са с по-ниско качество и устойчивост на износване.

Конструкцията на футболната топка включва камера, междинен слой (облицовка), външен слой.

Ролята на камерата е да не позволява въздуха вътре в нея да излезе, да поддържа формата на топката, както и на нея се дължат свойствата на топката по време на игра. Тя се изработва обикновено от латекс и бутил. 

Футболните топки с камери от латекс допринасят за ефективна игра, но се нуждаят от по-често изпомпване. Докато при тези с камери от бутил имаме добро задържане на налягането , но от друга страна самите футболни топки се характеризират с по-голяма твърдост и плътност, което и дава отражение на представянето на топката.

Външният слой на футболните топки отпърво масово е бил изработван от естествена кожа, но в момента естествената кожа се използва основно при футболните топки от по-висок клас.

Сега за изработката на външния слой на футболните топки се използва полиуретан и поливинилхлорид (PVC). PVC се открива основно при футболните топки от ниския ценови клас.

Външният слой се характеризира с клетъчна структура, изградена от общо 32 панела пришити един към друг, като 12 от тях са с форма на петоъгълник, а 20 с форма на шестоъгълник. 

Всички панели се свързват чрез шевове или лепило, като методът им на свързване, както и материала, от който са изработени, оказва влияние върху свойствата на топката по време на игра. От качеството на изработката на тези панели зависи и нивото на устойчивост на удари на самата футболна топка и експлоатационния й срок.

Полиуретанът от своя страна притежава характеристики подобни на тези на естествената кожа, което го прави предпочитан материал за изработката на скъпи футболни топки.

На междинния слой в конструкцията на футболните топки се дължи нивото на еластичност и твърдост на самата топка. Той представлява защитно покритие на камерата на топката, което я защитаява от ударите по време на игра. Ролята му е също да поддържа формата на топката, както и на него се дължат и част от свойствата й.

За изработката на междинния слой се използва материал подобен на пяна, който има способността да запазва формата си дори при интензивен футбол. 

Марка

Най-често, но не винаги, марката е от значение за определяне на качеството на даден модел футболна топка. 

По-високото качество съответно означава и по-висока цена. Според цената на дадена футболна топка се определя и каква е външната обвивка на топката и броя на слоевете. 

По-висока цена означава повече материали и по-голям брой слоеве в конструкцията. Затова и футболните топки от по-високия ценови клас се характеризират с по-високо качество и съответно по-голяма издръжливост.

Така че ако искате да си гарантирате качествено изработена футболна топка, която е издръжлива на износване и ще можете да я ползвате дълго време, трябва да сте готови съответно да отделите и по-голяма сума за нея.