Всичко, което трябва да знаем за денима

Dress4Less
Dress4Less
27 / 09 / 2021

Днес нито един от нас не може да си представи гардероба си без нещо дънково, което да облечеш в ежедневието си или на по-специални събития. На всяка крачка може да видим човек с дънки или с дънков артикул по себе си. 

Това е нещо нормално, защото вече модата е наистина навсякъде и се съчетава с всичко, просто преценката е на всеки един от нас. Стилът е наистина много важно нещо и затова е важно да съчетаем всяка дреха по себе си правилно, за да изглеждаме наистина добре. 

А денимът е нещо, което освен, че е удобно е и много лесно за съчетаване.Плътната едър кепър тъкан, върху която могат да се видят белези и туберкули, се нарича деним. Особеността на материала е външният вид - „лицето“ на светлосин или син цвят и грешната страна на бялото. 

Общото мнение - денимът и денимът са един материал с различни имена, но не е такъв. Първата версия е от кепър. Денимът се създава на базата на естествен памук с добавянето на опънати нишки. В момента се предлагат два типа деним.

Едните са US деним, а другите Африка деним. Us деним се използва за шиене на униформи, те имат висока плътност и високо устойчива пат на износване и затова са толкова предпочитани за направата за униформи. 

Африканските дънки са по-тънка и крехка материя, която е удобна за всекидневни дрехи, които всеки един от нас притежава в гардероба си. Всяка една жена и един мъж има поне по един деним дънки в своето облекло като някои са по-широк модел, други са по-тесни, взависимост от вкуса на всеки един от нас. 

Историята на денима започва от там, че първоначално само робата се е правела от деним като нито един човек не е подозирал, че след години всеки един човек ще притежава поне един деним в своят гардероб. 

Първите, които започват да шият дънкови панталони са Леви Щраус и Джейкъб Дейвис като това е самото начало на така носените и до днес деними. През 1873 година официално е направена линия с работни дрехи с медни принадлежности. 

Първоначално цвета на денима е бил кафяв, а самият цвят на синята гама на денима е започнал много късно. След носенето на каубоиските джинси и до днес лицето на мъжкият символ на герой остава деним. 

Дънките са едни от любимите дрехи на много от хората, защото освен, че могат да се носят в ежедневието, могат да се носят и на работа дори и на по-официални поводи. 

Едни от положителните им особености са, че са изключително еластични и стоят много добре на всяка една фигура, дори прикриват нежеланите от нас мазнини по тялото ни. 

Деним може да бъдекъси панталони, може да бъде яке, елече, пола, дълги дънки и всяка една от тези дрехи може да бъде съчетана много добре с много цветове. 

Което автоматично улеснява всеки един от нас, който наистина много обича денима. За да притежавате по-дълго своят любим деним има няколко грижи, които наистина ще го запазят като нов. 

Един от проблемите при денима е, че примного пране, денима губи формата си. За да предотвратите разтягане или промяна в модела, закопчайте копчетата и вдигнете ципа преди да ги сложите в пералнята. 

Ако дънките са ви твърде тесни и искате да се разширят малко, оставете ги да изсъхнат на въздух след пране и минете с ютия или сешоар след това. 

За да се запази цвета трябва да бъдете много внимателни при прането в пералнята, защото една от основните грешки при пускането на прането на денима е да бъде на много висока програма, това наистина съсипва нашите любими дънкови панталони или якета

Когато се пускат в пералнята, задължително трябва да бъдат обърнати на обратно, за да се запази цвета им, като трябва да се използва студена вода и омекотител. Трябва да се избягва изцяло прекалената употреба на сушилня и затова е препоръчително да изсъхват на въздух. 

Като с белите дънки важи същото, просто с тях може да използвате топла вода, за да може да се отървете от нежеланите петна. За да се запази свежестта на дънки при пране може да се добавя сода в пералнята. Също така парата запазва цвета и свежестта на денима.

Всеки един от нас, когато чуе деним си представя синьо и това всъщност е цвета на денима, а именно наситено синьо. През 1800 година английският термин деним, който произлиза от Ним е създадена материята на денима. В началото денима се правеше от смес от памук и лен, докато сега се предлага изцяло от памук. 

Стилът деним можем да намерим във всеки един магазин, защото в момента едно от най-носените неща по света е именно денима като джинси или панталони, или дори якета, които все още са така модерни. 

Удобството и практичността са основните характеристики на стила деним и затова е толкова предпочитан. Денимът е подходящ за разходки, запознанства, пикник, туризъм по плажа. Основното нещо е да изберете правилната дължина, цвят, други елементи на изображението, аксесоари. 

Изгорени дънки, тръби помагат да се скрият недостатъците на фигурите, бричовете за езда са подходящи за собственици с идеални пропорции. Когато се съмнявате, можете да изберете опцията, която съответства на всяка добавка - това е класически стил на прави рязане. 

Цветният деним зависи от сезона: 

  • през лятото и пролетта - леки нюанси 
  • за зимата и пролетта - дискретни тъмни цветове

При избора на елементи от дънкови облекла, най-важното е да не се прекалява - много подобни материали не правят изображението хармонично. 

Изборът на деним яке зависи от стила и останалата част от дрехите: 

  • на роклята се носят къси модели, с малки мотиви по цялата тъкан или на едно място за уличната мода.
  • джинси с много ключалки, нитове и големи модели на гърба за стил на велосипедисти.

Ризата трябва да бъде свободна, можете да я напълните в панталони, за да дадете "небрежност". Рокли са по-добре да изберете свободен разрез. Деним плат може да се намери в гардероба на почти всеки съвременен човек. 

Това е разбираемо - нещата от материала имат редица предимства

Едни от тях са: 

  • универсалност - с правилната комбинация можете да носите деним по каквато и да е причина.
  • издръжливост - правилно подбран материал може да се носи повече от една година, денимът е издръжлив, дишащите свойства на тъканта позволяват на въздуха да преминава през тялото, но не позволява на прах да замръзне или проникне, материалът е хигроскопичен, тъканта не е електрифицирана.
  • множество варианти на използване на тъкани - производителите правят дънкови панталони, къси панталони, поли, рокли, обувки, аксесоари и други предмети за гардероб удобни удобни дрехи. 

Недостатъците на тъканите са също налични. 

Те се обясняват с естествения състав на материала: 

  • бавно сушене след измиване.
  • след неправилно измиване тъканта сяда и става твърда, избледняващ материал с течение на времето. 

При всички положения денима е главна част от облеклото на всеки един човек и тази материя е много предпочитана, затова е важно и как да я комбинираме, за да изглеждаме добре в нея.