Как да изберем правилните дрехи за йога?

Dress4Less
Dress4Less
01 / 03 / 2021

Йога облеклото е не само супер удобно, но и модерно. Благодарение на модните тенденции сега сме свободни да носим спортно облекло навсякъде в ежедневието. Това важи и за йога дрехите до определена степен в зависимост от техния дизайн.

Важно е при йога облеклото да осигурява достатъчно свобода на движението и максимален комфорт, за да не отклонява вниманието ни от изпълнението на йога упражненията. На пазара има разнообразие от йога дрехи в различни дизайни и цветове.Нека да разгледаме основните видове йога дрехи.

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

Какво включва базовият йога гардероб?

  • Клин
  • Шорти 
  • Тениска
  • Потник
  • Яке/жилетка
  • Бюстие/спортен сутиен
  • Чорапи

Кои неща са важни при избор на йога облекло?

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

Качествена материя

Ако сте мотивирани редовно да правите йога, то ви трябва надеждно йога облекло с висококачествена изработка. Качеството на материите  позволява максимален комфорт и е приятно на допир, както и защита от неприятни миризми- все фактори, които са важни при правенето на йога.

Както знаем, при качественото облекло за спорт се отделя на внимание на всеки детайл. Доста е неприятно по време на усилен йога клас да усетите втриващи се в кожата стегнати материи, дразнещ кожата етикет или неудобен стърчащ шев. Затова и се препоръчва да заложите на висококачествено изработени йога дрехи, ако искате често да практикувате йога.

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

При йога облеклото най-често използваните материи са:

  • полиестер
  • спандекс 
  • найлонови материи.Т

Те осигуряват едновременно комфорт, проветривост и добро ниво на разтегливост.

Еластичност

Когато става въпрос за йога облекло, еластичността на материите е от значение предвид факта, че йога движенията включват разтягане. Затова и се препоръчва да изберете йога дрехи с поне 15% еластан в състава си.

Разтегливостта на материята е особено важна за йога дрехите, за да можете свободно да изпълнявате различни йога асани. Препоръчва се състав с равномерно съотношение между найлон, спандекс и полиестер, които ще осигурят нужното ниво от еластичност, комфортно прилягане и проветривост по време на йога.

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

Правилен размер

Важно  е йога облеклото плътно да прилепва по тялото и да позволява максимално удобство. Не е никак комфортно по време на изпълнението на йога асаните потникът, клинът или блузата да падат. Неудобното йога облекло не само няма да ви стои добре, но ще затрудни правилното изпълнение на йога.

Затова и се препоръчва винаги при възможност да премерите избраните йога дрехи, за да прецените дали ще ви бъдат по мярка. Въпросът е не само да са ви удобни, когато стоите на едно място, но и когато се движите и разтягате.

Проветривост

Вероятно знаете, че йога може да бъде доста интензивна. Така че ако сте начинаещи в йогата, трябва да сте готови да се поизпотите малко или много в зависимост от вида йога, който сте си избрали. 

Затова и е добре да изберете йога облекло от дишащи материи, които отвеждат потта далеч от кожата и предоставят усещане за комфорт. Това е важно особено за топлите месеци, тъй като не е никак приятно изпълнението на йога с изпотени дрехи. 

Как да изберем правилните дрехи за йога?

Препоръчва да избягвате дрехи от 100% памук, а по-скоро се насочете към такива от синтетични материи.Памучните материи предлагат добро ниво на комфорт, но те нямат голяма еластичност и също така задържат потта, което не е добра идея при продължителни йога занятия.

Добра идея са тениските и потниците с малки отвори за проветрение и клиновете с мрежести материи, които осигуряват циркулация на въздуха.

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

Функционалност

Едно от важните качества, които всяко йога облекло, трябва да притежава е мултифункционалността.  Хубаво е да може да се съчетава както с други видове йога облекло, така и с  различни видове ежедневни дрехи.

Всъщност йога дрехите със семпъл дизайн могат да бъдат носени и в ежедневието.Някои от йога дрехи са оборудвани с удобни джобове, които предлагат практичност в ежедневието.

Носенето на пластове йога дрехи през студените месеци е практичен вариант за всеки фен на йогата. Можете например да сложите по-леки слоеве къси дрехи под по-плътни и дълги такива за йога занятия през зимата.

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

Дизайн

Клиновете с висока талия например са отличен вариант за тези от вас, които търсят по-голяма сигурност, стабилност и покритие на тялото при йога упражнения.

Що се касае йога тениските и потниците за предпочитане са меките шевове и свободни кройки в зоната на мишниците. Някои модели йога потници и блузи се предлагат в комплект с бюстиета.

Тъй като при йога се носят най-вече чорапи, добър вариант са тези с непързалящи се пети, които позволяват стабилност за крака. Жилетките и якетата с цип за йога пък са подходящи за моментите преди йога клас , когато още ви е студено и не сте загрели тялото си.

 Как да изберем правилните дрехи за йога?

Поддръжка

Въпреки че спортните бюстиета са най-често предпочитани за интензивно кардио или фитнес упражнения, всъщност йогата също изисква носенето на йога бюстие. Както вероятно знаете, йога има различни разновидности- от по-бавни и спокойни йога асани, до по-интензивни.

За дамите се препоръчва да избират йога бюстиета, които осигуряват необходима поддръжка и стабилност.Важно е да изберете точния размер йога потник или спортен сутиен, който да ви приляга удобно и едновременно да ви осигурява добро ниво на поддръжка.