Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?

Dress4Less
Dress4Less
14 / 12 / 2020

Спортният аутфит трябва да бъде съобразен с личните ви предпочитания за стил и в същото време да ви осигурява нужното ниво на комфорт и безопасност, докато спортувате. Спортното облекло, което ще носите във фитнеса трябва да е предназначено за тренировки на затворени пространства.

Решението относно това какво спортно облекло точно да носим във фитнеса не е винаги лесно, особено ако сме начинаещи спортисти. Има противоречиви мнения относно това какъв е най-подходящият начин за обличане за фитнеса.

Представяме ви няколко неща, които със сигурност не са подходящи за  фитнеса

 Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?

Старо спортно облекло

Носенето на стари и износени дрехи за тренировка не само, че създава у околните лошо впечатление за вас, но и не ви позволява удобството, от което се нуждаете по време на тренировка.

Инвестицията в ново оригинално облекло, което ви е удобно, гарантира със сигурност промяна в начина, по който се чувствате и тренирате.

Твърде тясно или твърде широко спортно облекло

Дори и да изберете да носите чисто ново спортно облекло в залата, ако то не съответства на вашия точен размер, то вие отново рискувате да развалите вида на своя аутфит и да направите компромис с удобството си.

Спортното облекло, което не ви е по размер не само че няма да ви стои добре, но и ще ви попречи да изпълнявате упражненията с правилна форма, което както знаете е от ключово значение за тяхната ефективност.

100% памук

Спортното облекло от 100% памучни материи всъщност може да изглежда като добра идея за спортуване, но всъщност това не е така.

Въпреки че проучвания показват, че при изпотяване синтетичните материи имат по-неприятна миризма в сравнение с памука, те имат по-голяма проветривост от памука.

Чистият памук има висока абсорбция на влагата и затова и когато се потим памучните ни дрехи могат да се усещат като по тежки, тъй като попиват цялата влага.

Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?

А където има влага, там се увеличава риска и от развитие на бактерии. Ако например носите влажна материя за дълго време, рискувате да получите бактериална инфекция на тези места от тялото, които са в контакт с материята.

Така че вместо спортно облекло от памук, по-добре е да изберете такова, което е изработено от дишащи изкуствени материи, които са предназначени за спортна дейност.

Много къси панталони

Твърде късите спортни панталони не са добър вариант както за жените, така и за мъжете. Дългите спортни панталони и клинове не само придават стилен вид на спортния ви аутфит, но и ви позволяват по-голямо удобство при изпълнението на различните упражнения на уреди в залата.

Стари спортни обувки

Да носите стари спортни обувки в залата е може  едно от най-лошите неща, които можете да направите при избор на спортна екипировка. Качеството на спортните обувки е наистина от значение, особено ако ще ги използвате редовно. Те не само трябва да имат хубав дизайн, но и да осигуряват максимално удобство и стабилност.

Основното правило при обувките за спорт е да се сменят с чисто нови на всеки 500 км. приблизително. Износените спортни обувки не само ще придадат некрасив вид на спортния ви аутфит, но и няма да ви предоставят нужното ниво на комфорт, стабилност и защита.Това от своя страна увеличава риска от травми.

 Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?

Износените спортни обувки вече не могат да изпълняват ролята си правилно, която е главно да осигуряват абсорбция на удара и стабилност за крака и защита за стъпалото при движение.

А нарушената стабилност на крака нарушава и цялата стойка на тялото и може да доведе до болки в стъпалото или коленете.

Ако забележите, че подметката е започнала да изтънява и да се бели и протрива или пък има следи от износване отстрани по горната част на маратонките и избледняване на цветовете, значи е дошъл моментът да ги подмените с нови.

Дънкови облекла

Дънковите облекла не са особено подходящ вариант за фитнес залата. Тъй като фитнес залите са места с по-висока влажност и като включим и потенето при тренировка, дънките започват да стават неудобни и да прилепват към тялото.

Желателно е спортното облекло да бъде от олекотени материи, които съдържат комбинация от памук и друга материя или синтетични материи, които са със способност да отвеждат влагата дале от кожата и да дишат.

 Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?

Сандали, чехли или  ботуши

Маратонките си остават най-правилен избор, когато става въпрос за тренировка във фитнес зала. Всички други видове обувки са неподходящ избор за тренировки и водят до риск от контузии.

Тяхната роля е не само естетически да допълват спортния ни аутфит, но и да предлагат удобство и опора за краката ни, което е от голямо значение при спортна дейност.

Бельо/бански

През летния сезон търсенето на подходящо спортно облекло за залата е понякога предизвикателство, но банските или бельото определено не са добра идея.

 Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?  

Бижута

Носенето на бижута при спорт може да бъде не само неудобно, но и опасно. Пръстените например ще ви пречат при вдигането на гири и лостове.

Те правят захвата на ръката нестабилен и по този начин има по-голям риск да изпуснете тежест и да се нараните. Тежестите също така могат и да повредят металана бижутата ви.

Верижките за врата, герданите и гривните пък ще ви пречат при бягане като се удрят във вас, особено ако са дълги. Могат да се заплетат в някои уред или в слушалките ви.

Ще трябва да направите малко компромис със своя личен стил, за да си осигурите удобство и безопасност в залата.

Неудобен спортен сутиен

За фитнес са подходящи спортни сутиени с  необходимото ниво на поддръжка. Спортният сутиен е важна част от спортния аутфит на всяка дама. Затова и неговото ниво на комфорт е от значение.

Той трябва да позволява максимален комфорт и поддръжка дори при интензивна спортна дейност. Все пак трябва да сте фокусирани върху спортната дейност, която изпълнявате, а не върху спортното ви облекло.

Избягвайте да носите стандартен сутиен под тениската във фитнеса, тъй като той не позволява необходимото удобство при спорт, каквото осигуряват спортните бюстиета.

 Какво НЕ трябва да носите във фитнеса?

Отпуснатите спортни сутиени, които не осигуряват необходимото ниво на поддръжка също не са добра идея за фитнеса. Носенето на неудобни и недостатъчно стегнати спортни сутиени може да доведе до болка в горната част на гърба и раменете.

Освен болка, спортуването със спортен сутиен, който не предлага достатъчно поддръжка, води до отпускане на бюста. Важно е при спорт да носите спортно бюстие, което да позволява необходимото ниво на поддръжка за вашия тип бюст.