Какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд?

Dress4Less
Dress4Less
06 / 03 / 2023

Дали искате да се насладите на гледката от лифта или предпочитате да се спуснете по пистата, имате нужда от подходящи дрехи, за да се справите със студа, вятъра и снега. 

Забавлението при каране на сноуборд или ски до голяма степен зависи от избора на облекло. Правилното такова е от съществено значение, за да сте в безопасност по пистите, без да ограничавате своята гъвкавостта, но в същото време да ви е топло и сухо.

При ски и сноуборд облеклото важи принципът за обличане "слой върху слой". Състои се от основен слой, който да е дишащ и отвеждащ влагата, среден слой за задържане на телесната топлина и външен ветроустойчив и водоотблъскващ слой

Това кратко ръководство ще ви помогне да научите всичко, което трябва да знаете при избора на дрехи за ски и сноуборд.

Какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд?

Дълго бельо

Най-долният слой дрехи, който е задължителна част от ски и сноуборд облеклото, е бельото. Нека то бъде термоклин с дължина ¾. От ключова важност е клинът да е дишащ, да отвежда излишната влага и да предотвратява усещането за студ. 

Обърнете внимание дали дългото бельо разполага със зони за мускулна компресия и вентилация. Така по-дълго ще можете да се забавлявате в планината. 

Вълнено горнище

При избора на скиорско горнище е добре да се вземе под внимание неговата материя. Много от базовите модели на пазара са изработени от 100% мериносова вълна. 

Предимствата ѝ са, че осигурява топлина в студеното време и в същото време предлага добра влагоотвеждаща функция в по-топлото време. Освен това вълненото горнище предотвратява появата на неприятни миризми. Невинаги е необходимо то да се пере, но може да се окачи за проветряване или да се изплакне с вода.

Синтетичните горнища са предназначени предимно за добро отвеждане на влагата. Много хора, които са чувствителни към вълната, се спират на този вариант. Освен това е по-лесно да се постигне плътно прилепяне към тялото, тъй като синтетичните тъкани са по-еластични от вълнените.

Ако все пак искате да извлечете най-доброто и от двете материи, в магазините се предлагат и комбинации от двете материи. 

Чорапи за ски/сноуборд

Дори да ви изглежда, че те не са толкова важни, ски чорапите отговарят за топлината на краката и прецизността в карането на ски или сноуборд. Тънките чорапи са по-удобни за този спорт, но за повече топлина и комфорт изберете по-дебели чорапи от вълна и ги комбинирайте с един номер по-големи ски обувки. 

Яке за ски/сноуборд

Премисляйки какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд, обикновено най-много време отделяме за намирането на правилното яке. От ключова важност е то да притежава всичко нужно, за да сме защитени, да ни е топло и всички вещи да са ни под ръка.

Ето и важните точки, по които да се водите.

Подплата 

Тя може да е от полар или друга синтетична материя, но ако търсите наистина топло яке, съветваме ви да се спрете на такова с пухена подплата.

Устойчивост 

Якето трябва да е ветроустойчиво, защото когато карате ски, винаги има вятър, независимо дали е във въздуха, или е вятърът, който се появява при спускане по склона. Дори когато сте на лифта, сте изложени на вятър при движение. 

Ако карате ски предимно на хубаво време, яке с DWR (водоотблъскващо покритие) ще бъде достатъчно, за да ви предпази при по-лошо време. Ако карате ски при всякакви метеорологични условия и обичате да търсите прясно паднал сняг, защитата на непромокаемо яке би била подходяща за вас. 

Водният стълб също е от ключово значение при избора на яке, защото от него зависи водонепропускливостта му.

Функции

Добре проектираното ски и сноуборд яке ще има редица функции, които ще ви помогнат в предпазването от вятър и сняг, например:

  • предпазител от сняг - предотвратяващ проникването на сняг и вятър под якето;
  • велкро закопчаване на ръкавите - за по-сигурно пристягане на китките;
  • маншети на ръкавите - за предпазване на навлизането на сняг и вятър в ръкавите;
  • регулируема качулка - позволяваща практикуването на зимни спортове при всякакви метеорологични условия;
  • джобове - които да имат място за лифт карта, телефон, пари и кредитни карти и лавинен предавател. Не е излишен джоб за слънчеви очила;
  • ципове по якето за охлаждане - ако се катерите с раница, дишащите ципове са от голямо значение, за да избегнете риска от прегряване;
  • рефлектор - в случай че попаднете в лавина, ще улесните ски патрула при намирането ви. 

Какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд?

Панталони за ски/сноуборд

Ски панталоните се предлагат в много разновидности и както при всяко друго оборудване, добре е да помислите за какво ще се използват. Ще ги използвате само за каране на ски или и за други дейности на открито?

Перфектният ски панталон, разбира се, трябва да изпълнява функциите, които търсите, а именно:

  • комфорт
  • водоустойчивост
  • охлаждащи свойства
  • топлинни свойства

Въпреки всичко изборено, изборът на дрехи за ски и сноуборд за долната част на тялото е по-лесен, тъй като там се потим значително по-малко. Подобно на ски якетата, някои модели ски панталони разполагат с подплата. Ако сте се спрели на такъв тип панталони, можете и да не добавяте към облеклото си основен слой. 

Важно е да подберете добре панталоните спрямо времето:

  • ако предпочитате да карате ски и сноуборд извън пистите, краката ви ще бъдат изложени на снега, затова изберете водоустойчиви панталони, подсилени с водоотблъскващо покритие;
  • панталоните трябва да са топли, но да разполагат с дишащ цип, най-често по вътрешното протежение на цялото бедро, за да не прегрявате;
  • добре е материята на панталоните да разполага с воден стълб, отговарящ на вашите нужди. Вземете предвид и вятъра, който подпомага на водата да навлезе навътре в материята на дрехите ви. 

Избягвайте прекалено тесни или прекалено широки панталони, защото ще ви е нужна мобилност по време на зимните спортове. 

Какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд?

Ръкавици

При каране на ски и сноуборд е важно да запазите ръцете си топли си сухи. За най-добро изживяване и по-голяма безопасност ви съветваме да изберете издръжливи и водоустойчиви ръкавици. Тези с изолация от синтетична кожа са най-добрият избор, но са от по-висок ценови клас. 

Избягвайте тези, изработени от памук и вълна, защото те задържат влагата и следователно ще ви бъде студено на ръцете. 

Перфектният вариант ръкавици за сноуборд трябва да имат дълги маншети, проектирани така, че да пасват или върху, или под ръкава на якето ви.

Какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд?

Каска

При избора на подходящата каска е добре да обърнете внимание на няколко фактора, за да бъдете максимално обезопасени:

  • Обвивка - тя представлява цялата външна част на каската и тя е тази, която първа ще понесе удара при падане. Тя трябва да е възможно най-издръжлива.;
  • Наушници - изборите са два - твърди наушници за оптимална защита и меки за истински комфорт. Всичко зависи от това, дали спортувате любителски или професионално, както и вашите предпочитания.;
  • Регулация - регулирането на размера на каската ви позволява да си осигурите максимално удобство и сигурност; 
  • Вентилация - изключително важно е каската да е проветрива, за да се избегне изпотяване и прегряване. В зависимост от отворите по обвиваката, вентилацията ще бъде по-голяма или по-малка;
  • Форма - класическите каски осигуряват добра устойчивост и абсорбация на удара в случай на падане, като в повечето случаи изработката е от ABS обвивка и EPS пяна. Те са известни със своята устойчивост, лекота и комфорт, дори и вентилацията да не е оптимална. 

В последните години са нашумели каските за ски и сноуборд с визьор, което позволява да карате без нуждата от слънчеви очила. Практични са и за хората, носещи диоптрични очила. Каските с визьор се продават и с фотохромни визьори, позволяващи карането на ски при различни метеорологични условия. 

Какво спортно облекло да изберем за каране на ски и сноуборд?

Очила

Времето в планините непрекъснато се променя - в един момент едва виждате ръката пред лицето си, а в следващия сте заслепени от слънцето. Ето защо е важно да превърнете защитата на очите си в приоритет и да носите правилния тип очила. 

Най-логичният вариант е да разполагате с два чифта очила - такива за сноуборд за по-лошо време и слънчеви, когато е много слънчево. Ако очите ви са чувствителни, очилата за сноуборд може да са по-добрият избор независимо от времето.

Сноуборд очилата или слънчевите очила трябва да пасват идеално на каската, за да могат да осигурят пълна защита срещу вятър, сняг и UV лъчи. 

Гети за врата

Гетите за врата също са препоръчителни, когато условията за каране на ски са лоши. Те ще пазят топло, като в същото време ще отвеждат произвелата се влага. Важно е да изберете такъв модел, който да съхне бързо и да не задържа влага. 

Независимо дали става въпрос за начинаещи или професионалисти в зимните спортове, изборът на подходящото облекло, носещо защита, комфорт и топлина, е може би най-важният за цялата подготовка. 

Винаги избирайте всеки слой спрямо вашите предпочитания и начина на експлоатация. Ако имате съмнения, свържете се с консултант, който би ви насочил в правилната посока. 

Често задавани въпроси

Какво е воден стълб?

Това е количеството вода (измерено в милиметри), което 1 квадратен сантиметър от даден материал може да издържи, преди водата да проникне в него. Колкото по-висок е водният стълб, толкова повече вода може да издържи материалът. 

Числото на водния стълб дава представа за степента на водоустойчивост. Важно е да се отбележи, че това се отнася за нова и неизползвана дреха. С течение на времето дрехите се износват, което води до влошаване на състоянието на водния стълб. 

За да удължите живота на дрехата си, е важно да спазвате съветите за пране, да я перете и импрегнирате, ако и когато е необходимо. 

Индикация на водния стълб:

  •  до 2 000 мм - дрехата е водоотблъскваща, но не особено водоустойчива;
  •  4 000 мм - водоустойчива дреха за кратки пътувания при леки валежи;
  •  6 000 мм - запазва водоустойчивостта за кратки периоди от време при силни валежи и малко по-дълго при слаби валежи;
  •  8 000 - 12 000 мм - задържа за няколко часа при силен дъжд или за много дълго време при по-слаби валежи;
  •  Над 12 000 мм - издържа на обилни валежи продължително време.

Задължително ли е носенето на каска при каране на ски или сноуборд?

Не е задължително, но е абсолютно препоръчително за вашата безопасност и безопасността на семейството ви. При силен удар при падане на пистата опасността да застрашите живота си е голяма. 

Как да се свържем с вас?

Можете да се обадите на телефон 0700 800 44 или да ни пишете на електронна поща [email protected]. Работното ни време е от 9:00 до 18:00 часа.