Какво трябва да знаем за adidas superstar?

Dress4Less
Dress4Less
26 / 06 / 2023

Преди повече от 50 години маратонките Adidas Superstar се появяват за първи път по рафтовете на спортните магазини. Наричани са shelltoe (обувките черупки) заради своята емблематична кожена капачка на пръстите. Superstar се считат за едно от основните влияния за възхода на съвременните маратонки. 

И до днес серията маратонки са перфектни за ежедневието, благодарение на своето сцепление. Те са солидни и могат да се носят при интензивен спорт, при който главна роля играят краката. Но преди да направите избора си в Dress4less, нека ви срещнем отблизо с Adidas Superstar.

Какво трябва да знаем за adidas superstar?

Източник на изображението: pexels.com

Какво представляват adidas superstar?

Маратонки, предлагащи семпъл дизайн, подходящ и за двата пола. Разполагат с добро сцепление, подсилена част в началото на обувките, предпазваща пръстите, наричана “черупка” и добра вентилация на краката. Отличават се с трите линии на Адидас, които са ключови за повечето модели обувки на бранда.

Връщайки се назад към своето начало, немският бранд представя Superstar за първи път през 1969 г. като най-добрата маратонка за баскетболното игрище. Те били създадени, за да направят пълна революция и да променят баскетболната обувна индустрия. 

Предшествениците на модела са Supergrip. Те са пуснати на пазара някъде между 1964 и 1965 г. Superstar е вторият опит на марката да навлезе на баскетболния пазар.

История на модела

Въпреки че Superstar са били предназначени за баскетбол, те добиват такава популярност, че започват да се носят при различни дейности. Хората ги избират както за ежедневието си, така и за редица от спортове. 

“Черупката” на пръстите се смята за едно от основните влияния на спортните обувки. Емблематичният дизайн е основното влияние за възхода на съвременната спортна култура. 

Това е така, защото до този момент никой бил чувал за такава характеристика и скоро привлича вниманието на професионалните баскетболисти и особено на Карим Абдул-Джаббар.

Какво трябва да знаем за adidas superstar?

Malcolm W. Emmons, Public domain, via Wikimedia Commons

Революционните качества на маратонките, като допълнителното предпазване на пръстите, са причината повечето играчи от NBA да се доверят именно на Adidas. Брандът става нарицателно име за качество и здравина по цял свят и до днес. 

След като технологиите на изработка напреднали, Superstar преминали от игрището по улиците и именно там оставили траен отпечатък. Хитът им бил през 80-те години на миналия век, когато хип-хоп групата Run D.M.C. ги избира за сценични обувки, носейки ги без връзки и с изпънати езици. 

През 1986 година триото издава и песен, озаглавена My Adidas и оттогава започва едно от най-успешните и неочаквани сътрудничества в света на модата. За първи път спортна марка използва музика, за да рекламира свой продукт.

Обувките Superstar станали много популярни обувки сред младежите, като се носели ежедневно, а не само за спорт. Те успели да привлекат вниманието на почитателите на спортното облекло. Семплият им дизайн и до днес може да се съчетава с различни тоалети и това затвърждава тяхното място сред най-успешните модели на Adidas

С какви технологии и предимства разполага?

Adidas Superstar са с първокачествена изработка от материи, които са дишащи. Дупчиците, разположени между трите ленти, подпомагат правилната циркулация на въздуха, така че краката да не се спарват. 

Стелката OrthoLite има в състава си полиуретанова пяна, която е антибактериална. Тя ще ви предпази от развитието на кожни раздразнения и заболявания на стъпалата. Меката EVA пяна пък ще се погрижи да не се изморявате, въпреки интензивното си движение.

Изключително здравата гумена подметка осигурява добро сцепление при по-хлъзгави повърхности. Високото ниво на издръжливост и гъвкавост гарантират дълго време използване, независимо от натоварването. 

Заключение

Маратонките Adidas Superstar са с богата история, а тяхната функционалност и уникален дизайн са се запазили и до днес. Те са сред най-известните обувки на немския бранд и са предпочитани от малки и големи, от мъже и жени. 

Какво трябва да знаем за adidas superstar?

Източник на изображението: pexels.com

Често задавани въпроси

За какви дейности са подходящи Adidas Superstar?

Маратонките са чудесен избор както за ежедневието, така и за спорт. Те предлагат достатъчно гъвкавост, издръжливост и вентилация на крака по време на спорт. 

Използвайте ги за следните спортове:

  • Баскетбол
  • Футбол
  • Скейтборд
  • Бейзбол
  • Фитнес

Ако искате спортни обувки за бягане, ви съветваме да се спрете на такива, които притежават системата Boost. При такъв тип натоварвания краката се нуждаят от повече мекота при стъпване.

Как да се грижим за тях?

Добре е редовно да почиствате спортните обувки, за да не се нарушават качеството и визията им. За целта смесете перилен препарат без белина и топла вода и използвайте мека кърпа, с която да почистите горната част на обувките. Изплакването трябва също да се случва с мека кърпа и топла вода, а не под течаща вода. 

Ако се грижите правилно за обувките си, те могат да издържат около и над 3 години, и то ако ги носите редовно. 

Как да изберем подходящ размер?

Номерацията на Adidas Superstar си отговаря, така че изберете размера, който носите в ежедневието си. Ако изпитвате съмнения, можете да се ръководите по таблицата с размери на Dress4less.