Наръчник за начинаещия спортист

Dress4Less
Dress4Less
08 / 12 / 2020

Като начинаещ спортист е важно да се чувствате комфортно в спортното облекло, което носите без значение дали спортувате на открито или закрито.Това ще ви вдъхне увереност и ще ви мотивира допълнително.

Като начинаещ спортист може да се изкушите да си купите всички възможно принадлежности за спорт, за които се сетите. Но това не винаги е необходимо.

По-важно е да инвестирате в основните неща, от които се нуждаете, и те да бъдат с високо качество и да са надеждни, за да могат дълго да ви осигуряват необходимия комфорт при спортуване.

Всъщност когато става въпрос за спортна дейност има доста неща, които са важни и биха могли да ни бъдат полезни и да улеснят ежедневието ни. Но щом сме  начинаещи, то ще се фокусираме само върху нещата, които са ни наистина необходими като за начало.

Ако сте начинаещ спортист, не е необходимо да инвестирате в твърде скъпа спортна екипировка. Необходими са ви няколко основни неща, с които да започнете. 

Главните неща, които са важни за нас като начинаещи са комфорт и практичност, когато става въпрос за спортно облекло.

Ако сте начинаещи спортисти, има няколко основни неща, които са ви необходими, за да спортувате удобно и безопасно. Ще ви представим няколко полезни съвета, които да следвате при избор на ново спортно облекло и аксесоари.

Маратонки

 Наръчник за начинаещия спортист

Няма нищо по-лошо от това да отидете за предстоящата тренировка и да откриете, че сте си забравили маратонките или чорапите. Затова и това трябва да са първите неща, които слагате в спортния сак. 

Спортните обувки са може би най-важният елемент в спортното облекло. Със сигурност не можем да ги пропуснем. Важно условие при избор на спортни обувки е те да бъдат съобразени с особеностите на спортната дейност, в която планирате да участвате.

Спортните обувки се препоръчва да предлагат максимално добра опора за крака, абсорбция на удара, сцепление със земята и удобен дизайн. Маратонките са от ключово значение когато става въпрос спортуване.  Неудобните обувки за спорт могат да доведат до болки в различни части на тялото като например коленете.

 Наръчник за начинаещия спортист

Важно е техният дизайн да е съобразен с потребностите на спорта, който искате да започнете, както и с особеностите на вашия тип стъпало.

Основното правило е да избирате спортни обувки с плоски подметки за спортове, които не изискват бягане или скачане  като фитнес например. За спортни дейности като бягане, скачане на въже или зумба изберете маратонки с пружинираща подметка. Те трябва да са задължително с добра абсорбция на удара при движение

Това, което е характерно за оригиналните спортни обувки е, че те осигуряват максимална стабилност за крака като в същото време са гъвкави и предлагат свободно движение за крака при спорт. Балансът и опората за крака са важни без значение от вида на спорта.

Дизайнът на маратонките трябва да предлага ортопедичност и да следва естественото движение на крака, като в същото време му дават опора и една добра защита от наранявания.

Едно от важните неща, които са признак на високо качество на спортните обувки, е също тяхната способност да предлагат проветривост.

 Наръчник за начинаещия спортист

Качествените спортни обувки са изработени от дишащи и разтегливи материи с перфорация, които осигуряват вентилация на целия крак дори при спортуване през топлите летни дни.

Друго важно качество, което трябва да притежават оригиналните спортни обувки, е ударо абсорбцията. Тя е особено важна, особено ако сте решили да бягате.

Важно е първо да определите къде ще бягате и на каква повърхност. Без значение дали ви трябват маратонки за бягане, фитнес, футбол или друг вид спорт, те трябва да ви позволяват необходимата опора за крака.

Важно нещо при обувките за спорт е да имате поне два чифта, които да редувате при всяка тренировка.

Не бива да се прави компромис с качеството на обувките за спорт. Когато говорим за спортни обувки, хубаво е да имате такива предназначени за зимния сезон, както и такива за топлите месеци. Важно е спортните обувки да се подберат и според вида на спорта, който планираме да практикуваме.

 Наръчник за начинаещия спортист 

За бягане са подходящи маратонки  с подметки, които пружинират и предлагат отлична абсорбция на удара. А за спортове, при които се изисква вдигане на тежест като например фитнес, са подходящи спортни обувки с не много висока подметка, която осигурява стабилна опора за крака, за да се предотвратят травми.

Спортните обувки, които са подходящи за спортове, при които не се налага скачане или бягане, е препоръчително да осигуряват добро сцепление със земята. Докато тези, които са предназначени за бягане трябва да осигуряват подвижност и гъвкавост за стъпалото.

Спортните обувки без значение от дизайна трябва да предлагат

стабилност, ортопедичност и вентилация през всеки сезон. Качеството им е важно, тъй като от него зависи как ще се чувстваме по време на тренировка, а също и какво спортно представяне ще имаме.

Изборът на спортни обувки най-вече трябва да се определя от климата, където спортувате, както и особеностите на избрания от вас спорт, дали включва бягане, скачане, вдигане на тежести, дали се практикува на отворено или затворено пространство. 

Бутилка за вода 

Ако обмисляте да спортувате редовно, то със сигурност ще ви е необходима бутилка за вода, която да можете да ползвате многократно. Добра идея е да си вземете две спортни бутилки, като втората да ви е под ръка в случай, че забравите едната.

 Наръчник за начинаещия спортист

Фитнес ръкавици

Фитнес ръкавиците са още един полезен фитнес аксесоар за всеки начинаещ спортист. Те предпазват ръцете от поява на мазоли и в същото време предлагат удобство и стабилност за захвата при спорт.  

Спортен сутиен

Бюстието за спортуване е още един важен елемент от спортния аутфит на всяка начинаеща спортуваща дама. Ако сте сериозни по отношение на тренировките и искате да спортувате редовно, без значение какъв спорт сте сте си избрали, със сигурност е добра да инвестирате в оригинална марка.

Изберете оригинално спортно бюстие от качествени и дишащи материи, което да ви осигурява необходимото ниво на поддръжка за бюста.

Бутилка за вода

Както знаете, хидратацията е много важна по време на физическа активност.Затова носенето на удобна и практична бутилка за вода по време на спорт ще ви помогне да останете хидратирани.

Спортните бутилки за вода също така са много по-екологичен избор в сравнение с пластмасовите, тъй като са подходящи за многократна употреба. На пазара се предлагат различни видове спортни бутилки в интересни дизайни.

Фитнес сак

Фитнес сакът е още един важен елемент от спортните принадлежности, чиято практичност всеки нов фен на спорта ще оцени. Неговата роля е незаменима, когато става въпрос за място за съхранение на всичките ви спортни принадлежности.

Добре е да инвестирате в удобен и обемен спортен сак, който да побира всички ваши принадлежности за фитнеса, но и да не бъде прекалено обемен.

Наръчник за начинаещия спортист

Изберете такъв, който да е с отделни отделения за чисти и мръсни спортни дрехи, както и отделен джоб за съхранение на спортни обувки.

Добрият спортен сак е изработен от издръжливи на износване материи и разполага  удобни дръжки и лесно достъпни джобове с цип.

Слушалки

Без значение дали сте решили да бягате в парка или да посещавате фитнеса няколко пъти седмично, чифт качествени слушалки определено имат място във вашата спортна чанта.

Добра идея за спортуване са безжичните слушалки, които ви позволяват да се движите свободно без заплитане на кабели или падане на слушалки.

Факт е, че музиката влияе настроението и можете с подходяща музика да си гарантирате една добра тренировка. Добре подбраният музикален плейлист винаги гарантира добро настроение и мотивация за спорт.

Наръчник за начинаещия спортист

Кърпа

Без значение от спорта, всеки от вас ще се изпоти в даден момент от тренировката, така че е добре да сте подготвени с чиста  абсорбираща отлично потта кърпа под ръка. Изберете такава, която е мека и е направена от чист памук. Вземете си 2-3, които да сменяте след всяка тренировка.

При избор на кърпа за тренировка е важно да изберете такава, която не заема твърде много място, за да можете да я пренасяте лесно в спортния си сак.

 Наръчник за начинаещия спортист

Спортен екип 

Спортният екип е нещо, което няма как да пропуснем без значение от сезона. Изберете си два спортни екипа-един за летния и един за зимния сезон. Важно е да бъде от дишащи материали с високо качество. 

Ако сте решили да си спортен екип, вземете си два вида-зимен и летен. За предпочитане е зимният екип да е изработен от едновременно дишащи и топлещи материи

При летния спортен екип трябва да преобладават повече дишащите материи и тези, които имат свойството да отблъскват влагата.

Освен отлична вентилация, спортния екип трябва да ви предлага еластичност и свобода на движенията, за да ви бъде удобно при спортуване. Перфорираните мрежести материи са отлична опция, тъй като осигуряват добро проветрение

Наръчник за начинаещия спортист

Дизайнът на спортния екип също е от значение. Подходящ избор са спортните екипи с вградени джобове с ципове.

Тениска 

Изборът на тениска за спорт по-скоро се отнася до личните ви предпочитания за стил и удобство. Но нейното качество също не бива да се подценява.

При спортната тениска вида на материите е от значение. Те трябва да са олекотени и да осигуряват вентилация дори при топъл климат.

Изберете за спорт такива модели, които не са твърде прилепнали или твърде широки, които да затрудняват движенията ви и да не ви дават нужната свобода.

Спортен панталон/клин

Важно условие при спортния клин или панталон е да предлага еластичност и свобода на движението, за да можете безпроблемно да спортувате.

За лятото се препоръчва спортното долнище да е изработено от дишащи и водоустойчиви материи.