Nike Air Max

Dress4Less
Dress4Less
14 / 11 / 2022

Ако си търсите маратонки, които можете да ползвате както за спорт, така и да ги носите в ежедневието, то Air Max на Nike със сигурност са едни от видовете маратонки, с които няма да сгрешите.

Серията маратонки на Nike Air Max са може би едни от най-популярните модели маратонки по света, които се популяризираха благодарение на уникалния си дизайн и качествена изработка. Спортният гигант Nike предлага различни колекции маратонки Air Max, които включват разнообразие от модели с различен дизайн и характеристики.

Всъщност серията маратонки Nike Air Max съществува от 35 години и маратонките, които виждаме днес са продукт на непрекъснати иновации и разработки. Характерна черта от дизайна на маратонките са гъвкавите им въздушни пространства намиращи се в средната им подметка. Тези полупрозрачни въздушни джобове са направени от уретан и са пълни с газ под налягане. 

При някои модели има един въздушен джоб, а при други са повече от един. Броят, размерът и формата на въздушните джобове на различните модели маратонки Nike Air Max зависят от концепцията на самата продуктова линия. 

Например маратонките от ретро серията Air Max 1 имат само едно уретаново отделение с въздух под налягане, докато при по-новите Air Vapormaxцялата средна част на подметката е изградена от въздушни джобове.

Nike Air Max

Основната цел, с която са създадени е, да предложат по-добра удароабсорбация за крака в сравнение с традиционните подметки на спортни маратонки, с което и се намалява дискомфорта и риска от травми при спортуване. Също така, този вид въздушни джобове придават олекотеност на маратонката, което и увеличава нейното удобство.

В тази статия ще разгледаме подробно техните особености и ще изброим предимствата и недостатъците им. Също така ще ви дадем и някои полезни съвети за това как да поддържате своите Air Max маратонки по правилен начин.

Интересни факти за появата на маратонките Nike Air Max?

Първите маратонки на марката се появяват през 1987 г., като това дава началото и на тяхната дълга история. Създател на Nike Air Max е работещият в НАСА авиокосмически инженер Марион Франклин Руди, който напуснал своята работа, за да се развие като талантлив креативен дизайнер в Найк.

Nike Air Max

Първоначалната идея на Марион била да се добавят малки по размери въздушни възглавници към конструкцията на подметките на маратонките. Тази идея обаче била отхвърляна много пъти от компании за обувки. 

За щастие една от компаниите с името Nike решава да даде шанс на идеята му. Впоследствие тази революционна идея променя изцяло стандартите за удобство при спортните обувки в бранша.

На инженера му идва идеята за уретановия газ с висока плътност, който да се добави във въздушните възглавници на маратонките. Тези въздушни джобове всъщност и остават запазена марка на известните маратонки и до днес.

Всъщност преди Nike Air Max да се популяризират, първите маратонки за бягане по идея на Марион, в които се прилага въздушната технология, са били познати с името Nike Tailwind. За съжаление те не се популяризират в такава степен, както Air Max.

След появата си маратонките Air Max стават популярни по целия свят и навлизат в различни субкултури, като например хип-хоп. През средата на 90-те маратонките  Air Max 95 набират такава популярност в Япония, че се появява терминът “лов на Air Max”.

Nike Air Max

Високите цени на маратонките довели до ръст в кражбите на спортни обувки в иначе спокойната страна. Употребяваните маратонки били също търсени, а впоследствие стават популярни и репликите на Nike Air Max маратонки. 

Американският дизайнер Тинкър Хатфийлд е още една личност, която е с принос към дизайна на Nike Air Max. Той стои зад концепцията на дизайна на редица модели маратонки на Nike. 

С негова помощ се появяват Air Jordan 3 и Air Jordan 15. Сериите маратонки на Air Max и Air Jordan се превръщат в едни от най-успешните продуктови линии на марката, които са разпознаваеми по цял свят. 

Едни от най-популярните модели Nike Air Max маратонки са 

  • Air Max 1 
  • Air Max Light 
  • Air Max 90 
  • Air Max 180 
  • Air Max 93 
  • Air Max 94 
  • Air Max 95 
  • Air Max 97 
  • Air Max Plus Tuned 
  • Air Max 360 
  • Air VaporMax 
  • Air Max 270

Nike Air Max добри ли са за бягане?

Ако обичате бягането, но и също така харесвате дизайна на Nike Air Max, то със сигурност в главата ви се върти въпросът дали са подходящи за този спорт. Отговорът е и да и не. 

Това по-скоро зависи от самия модел маратонки Air Max, тъй като има богато разнообразие от модели маратонки с различни характеристики. Има модели, с които може да се бяга, но те са по-скоро подходящи за бягане на къси разстояния поради факта, че са с по-голямо тегло.

Маратонките Nike Air Max Torch Trail 4 са една добра опция за тези, който търсят удобна обувка за бягане.

Nike Air Max 3 например също са подходящи за бягане, тъй като и първоначално дизайнът им е проектиран за бягане. Nike Air Max 90 също са подходящ вариант, но поради по-голямото им тегло, скоростта ви на бягане ще е по-малка.

Nike Air Max

Останалите модели от серията Air Max, който също могат да се използват за бягане, са Nike Air Vapormax, Nike Air Max 90, Nike Air Max 270,Nike Air Max 270 React, Nike Air Max 2090,Nike Air Max 98,Nike Air Max 97,Nike Air Max 720.

Като цяло, повечето модели маратонки предлагат добра стабилност за крака, без да е направен компромис с удобството, удароабсорбацията и еластичността, които спортните обувки предлагат. Предвид дизайна и функционалността им можем да кажем, че маратонките Air Max са подходящи основно за фитнес тренировки, както и за ежедневието.

Как да почистим и поддържаме Nike Air Max?

Правилната поддръжка на спортните маратонки, без значение от това на коя марка са, със сигурност ще удължи техния живот и ще запази естетичния им вид за по-дълго. 

Обикновено се препоръчва почистването на маратонките да става в зависимост от цвета и материята им, но има някои основни методи на поддръжка, които важат за всеки тип маратонки. Ето и няколко стъпки, в които можете лесно да почистите всеки вид спортни обувки.

Nike Air Max

1-ва стъпка

За да почистите своите Nike Air Max използвайте суха и мека четка. Целта е да отстраните натрупаните замърсявания по основната част на маратонките и подметката, преди да преминете към основното почистване. В случая добра работа би свършила и обикновена четка за зъби, ако не разполагате с по-голяма четка.

За премахване на замърсяванията на подметката можете да използвате четка и с по-груб косъм.

2-ра стъпка

Пригответе почистващ разтвор като смесите нежен препарат за дрехи или съдове с топла, но не и гореща вода 

3-та стъпка

Махнете връзките на обувките и използвайте разтвора, за да ги почистите. За основната част на маратонките използвайте четка с мек косъм или мека суха кърпа. Потопете кърпата/четката в почистващия разтвор и внимателно избършете замърсените части на всяка маратонка.

4-та стъпка

След като сте готови използвайте друга чиста и суха кърпа, за да ги подсушите. Избягвайте да прилагате натиск и да търкате със сухата кърпа, докато подсушавате, тъй като това ще предотврати лесното премахване на мръсотията като я запечата по-дълбоко в материята. Ако след подсушаването с кърпа все още има замърсявания, повторете 3-та стъпка.

5-та стъпка

Сега е време за подметките, като за тях можете да използвате четка със средно твърд косъм. Потопете я в почистващия разтвор и отново внимателно премахнете замърсяванията от подметките на маратонките. Подсушете ги после със суха мека кърпа. Повторете стъпката, ако има упорити замърсявания.

6-та стъпка

Оставете маратонките да изсъхнат по естествен начин на стайна температура, като избягвате да ги оставяте на директна слънчева светлина (особено ако са бели маратонки, тъй като ще пожълтеят) или в близост до отоплителни уреди. 

Един начин да ускорите процеса на съхнене на маратонките е като напъхате в тях завити на топки парчета вестник. След един час махнете влажните парчета вестник и поставете нови. Не оставяйте мокра вестникарска хартия твърде дълго в маратонките, тъй като може да оцвети материята им с мастило.

Nike Air Max

Каква е лятната серия?

Тази година летните колекции Nike Air Max включват актуалните за всяко лято ярки неонови нюанси на зеления, червения, синия, оранжевия, лилавия и розовия цвят. В колекциите откриваме и модели в ретро дизайн, които с носталгия ни припомнят за първите оригинални модели Air Max маратонки.

Кога да очакваме нова серия?

Nike всъщност има свой ден наAir Max маратонки, който е 26-ти март. Това е и датата, когато са пуснати на пазара и първите Air Max през 1987г.Очаква се следващите Nike Air Max да бъдат представени следващата година на тази дата.

Често задавани въпроси 

Какви видове nike air max предлагате?

Едни от моделите маратонки Nike Air Max, които Dress4less предлага, са 

  • Nike Air VaporMax EVO 
  • Nike Air Max 2090 
  • Nike Air Max Zephyr Smoke 
  • Nike Air Jordan Zion 1 
  • Nike Air Huarache 
  • Nike Air Max Bella 
  • Nike Air Max Verona
  • Nike Air Max Oketo и други

В какъв ценови диапазон?

Моделите маратонки Nike Air Max в онлайн магазин Dress4less се предлагат на цени между 170 лв. и 299 лв. 

Как да се свържем с вас?

Можете да се свържете с екипа на Dress4less на тел. 0 700 800 44 или да пишете на имейл [email protected]

Поддържате ли наличност от всички размери?

Онлайн магазин Dress4less предлага спортни дрехи и обувки в разнообразие от размери.

Можем ли да намерим стоките във физическите магазини?

Да. Можете да откриете дамски, мъжки и детски обувки, дрехи и аксесоари както на марки като Reebok, така и на много други популярни марки във физическите магазини на Dress4less в градовете Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново и Стара Загора.