Добри ли са Adidas Boost за бягане?

Dress4Less
Dress4Less
29 / 05 / 2023

Както велосипедистите се нуждаят от каски, така и професионалните спринтьори трябва да носят стабилни и качествени обувки за бягане. Независимо дали сте маратонец, част от отбора по лека атлетика или тичате из града, те са вашата защита. 

Подобно на каската, която защитава главата, така и правилните маратонки за бягане предпазват краката, коленете, гърба и ставите от травми. Но достатъчно добри ли са Adidas Boost за бягане? 

Ако целите сигурност и удобство при бягане, то маратонките Adidas Boost са точно вас. Техните ненадминати качества са причината толкова професионални атлети да печелят първи места по състезанията именно с тях. 

Добри ли са Adidas Boost за бягане?

Източник на изображението: pexels.com

Какво представляват Adidas Boost?

Трудно е да си представим Adidas без Boost- революционната технология за обувки, която се появява за първи път през 2013 г. Тя по нищо не прилича на останалите системи, но променя начина на бягане на 180 градуса. 

Тя е създадена, за да обедини предимствата на омекотяването и отзивчивото омекотяване. Преди 2013 година EVA пяната беше стандартът за обувките за бягане. Boost променя всичко, като въвежда междинна подметка, изработена от множество частици, които да работят заедно. С всяка крачка, подметката възвръща енергия, като дава нужния тласък.

За да се създаде Boost, частиците термопластичен полиуретан се разширяват, за да образуват затворени клетки около малки пространства с въздух. Полученият продукт е известен като разширен термопластичен полиуретан, или накратко - TPU.

Добри ли са Adidas Boost за бягане?

История на модела

Още от първоначалната си версия през 2013 г., Boost поставя нови стандарти в технологиите на обувките за бягане. Стремежът към постоянно подобрение води и до неповторими резултати. 

Нека ви запознаем накратко и с историята на Boost през годините:

  • През 2013 годинa е премиерата на Energy Boost. Това е и първата маратонка за бягане на немския бранд с междинна подметка Boost. 
  • Денис Кимето показва невероятна бързина на маратона в Берлин през 2014 г., докато бяга с Adizero Adios Boost. Печели първо място. Второто място също било заето от маратонец, доверил се на Boost технологията.
  • Ultraboost вече е хит и за ежедневно носене през 2015 година.
  • През 2016 г. Ultraboost X променя дизайна си и премахва връзките. Допълнителната подкрепа прави обувката още-стабилна.
  • Мери Кейтани става най-бързата в света в маратона за жени, като спечелва Лондонския маратон през 2017 година с Аdidas АdiZero Boost.
  • С грижа към природата, през 2018 г. Ultraboost започват да се изработват от рециклирани материали, благодарение на партньорството с Parley.
  • През 2019 година на пазара се появяват и Ultraboost 19 и Pulseboost HD.
  • В Ultraboost 20 са включени нишки за допълнителна подкрепа в средната част на стъпалото през 2020 година.
  • През 2021 година следват подобрения и в новия модел Ultraboost 21. Те са в подметката и новата технология Linear Energy Push. Тя дава на спортистите по-солидна стабилност в огъването на обувката в предната част с 15%.
  • Разбира се, подобренията не спират. През 2022 година Ultraboost 22 са още по-комфортни, заради промени в дизайна. В тях вече има панел за облекчаване на натиска. Подобрението е в 3 области, като правят прилягането по-добро и от това на Ultraboost 21.
  • Ultraboost Light 2023 изпъкват с още по-голяма лекота, по-висока стабилност и по-добро сцепление. 

С какви технологии и предимства разполага?

Boost е технология, която винаги е била известна с повишаването на качеството на бягане. Това се постига, като към атлета се връща кинетична енергия - повишена скорост, в следствие на приложената сила.

Омекотяващите ѝ свойства носят ненадминат комфорт, давайки усещането, че бягате по облаци. Пружиниращата междинна подметка се бори с умората, като ви помага да изградите постоянство или да увеличите дистанцията си.

Друго предимство на технологията е, че е подходяща за всички метеорологични условия и пак ще се справя перфектно. В част от моделите ще откриете и технологията COLD.RDY, която поддържа температурата на краката ви. Нейните гъвкавост и издръжливост позволяват дълги километри бягане без спад в ефективността.

Част от този модел маратонки използват технологията Primeknit, която се намира в горната им част и позволява на стъпалото да диша. Нейното съчетание с Boost дават ненадминато удобство. Някои от Primeknit моделите имат и водоустойчива подплата Gore-tex, която ще ви предпази от дъжда. 

Добри ли са Adidas Boost за бягане?

Как да изберем подходящи обувки за бягане?

Изборът на правилните спортни обувки е от съществено значение за здравето ви и начина ви на представяне. В Dress4less можете да откриете разнообразие от маратонки Adidas Boost, които са доказано едни от най-добрите обувки за бягане. 

Представяме ви няколко фактора, които да съобразите при избора им.

На каква настилка тичате? 

Ако в повечето случаи тичате на равни повърхности, тогава имате нужда от леки обувки с допълнително омекотяване. Те ще абсорбират ударите и ще сведат до минимум риска от травми. 

В случай, че тренирате стръмни и кални пътища, ще ви трябват маратонки с много добро сцепление и опора на глезена. Това е от голямо значение при бягането по неравен терен. 

Помислете за хибриден модел обувки, ако бягате и на двата вида терени. Те трябва да притежават балансирана комбинация от сцепление и омекотяване. 

С какви чорапи тренирате?

Дебелината на чорапите имат голямо значение за прилягането и усещането на маратонките ви. Особено, когато краката ви се разширят от топлината и движението. Помислете за добри чорапи за бягане, които са с допълнителна опора на пръстите и петата.

Въпреки удобството им, не препоръчваме да носите памучни чорапи при бягане. Те задържат влагата и увеличават топлината и триенето. Има голяма вероятност да ви се появят мехури и мазоли. 

Уверете се, че чорапите ви са по-високи в задната част, за да не се смъкнат надолу по време на бягане. То ще доведе до триене и рани. 

На каква дистанция бягате? 

Ако тренирате за маратон, ще ви е нужна лека и олекотена обувка за дълги разстояния. В случай че спринтирате на къси разстояния, изберете такава с гъвкава подметка. 

Добри ли са Adidas Boost за бягане?

Източник на изображението: pexels.com

Разбира се, съобразявайки се с тези съвети, изберете обувки, които да са в правилния размер за вас и в дизайн, който ви харесва. С Adidas Boost удобството идва и с красота. 

Заключение

Добрите обувки за бягане могат да са разликата между победата и загубата. Както и между мотивацията и лесното отказване. Adidas Boost са маратонките, които ще поставят основите на качественото и здравословното бягане. 

Системите в тях осигуряват всичко, от което имат нужда краката ви - комфорт, стабилност, сцепление и бързина. Изберете модела за вас от Dress4less на достъпна цена.

Често задавани въпроси

С какво маратонките Adidas Boost са по-добри от останалите на пазара?

Технологията Boost осигурява мекота и удобство по време на бягане, за да преодолеете всяко препятствие без трудности. Те са изключително издръжливи и с тях спокойно може да се изминат над 3000 км, с които обикновени маратонки не биха се справили. 

Подходящи ли са за бягане?

Както споменахме и по-рано, Adidas Boost са едни от най-подходящите спортни обувки за бягане. Разбира се, можете да ги носите и в ежедневието си, но от тяхната ефективност ще можете да се възползвате максимално, ако ги използвате за спорт. 

Как да изберем подходящ размер? 

Номерацията на всички маратонки Adidas Boost си отговаря. Изберете размера, който носите в ежедневието си. Ако имате съмнения, проверете нашата таблица с размери, след като кликнете на продукта.