Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Dress4Less
Dress4Less
13 / 02 / 2023

Дори през зимата е възможно да бъдете елегантни, изправяйки се срещу студа и вятъра. Макар и да сте свикнали да носите по няколко блузи под якето си, сигурно сте наясно, че това пречи на свободното движение и комфорта ви. Това може да се избегне, ако просто се спрете на подходящата материя, с която да се облечете през студения сезон. 

Но кои са най-топлите материи през зимата и на какво да се спрете? На пазара има дрехи от естествени и синтетични влакна, а дори и от комбинация между двата вида.

Нека ви запознаем с различните материи и техните свойства, за да направите своя избор и да превърнете зимата си в топъл и уютен сезон.

Полиестер

Полиестерът е синтетично влакно, което се изработва и поддържа лесно. Той не се мачка, запазва формата си и не се нуждае от гладене. Цветовете му се запазват, платът не се деформира и съхне бързо след пране. 

Негово основно предимство е издръжливостта и цената му. От полиестер се шият както зимни, така и летни дрехи, тъй като той е лек и приятен за носене. 

Материята често се смесва и с естествени такива, за да се подобрят нейните качества. От нея се произвежда и поларът, който мек на допир и топли изключително много през зимата, но няма ветроустойчиви свойства, затова не се препоръчва изработка на връхни дрехи.

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Акрил

Акрилът е едно от най-разпространените синтетични влакна, което обикновено се използва за имитация на вълна. Той е всепризнат за комфорта, който осигурява и неговата лекота. Той е мек, топлоизолиращ и позволява да е част от ежедневното облекло през почти всеки сезон. 

Платът е много лесен за поддръжка, тъй като не се мачка, не изисква гладене и съхне много бързо. Запазва цвета си за по-дълго време.

Въпреки всичките си позитивни качества, акрилът има и някои минуси: 

  • материята не е дишаща;
  • задържа миризми;
  • наелектризира се;
  • лесно запалима е.

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Коприна

Коприната е естествено влакно, получено от ларвите на пеперудите. Тя създава усещане за прохлада през лятото, но и за топлина през зимата, тъй като се адаптира към температурата. Дори и да е много тънка, тя има впечатляващи топлопроводими свойства, а също така изолира студа. 

Материята е много здрава и фина, но няма никаква еластичност, което може да е проблем за някои хора. Въпреки високата си цена, коприната често е включвана и в други материи, като памук и вълна. 

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Дънки/Деним

Денимът, който се използва повече от 500 години, произхожда от град Ним, Франция. Съкращението му идва от "de Nîmes", град, който по това време се превръща в отправна точка на копринената индустрия. Първоначално той е бил изработван от вълна и коприна, но модерният деним е от здрава памучна тъкан.

Една от характеристиките на дънковия плат е неговата много стегната тъкан, направена от боядисана в синьо основа и екрю или бял вътък. Нишките на вътъка и основата са преплетени на 90 градуса. Следователно денимът има много характерен дизайн - ясно видими диагонални линии.

Дънковият плат се адаптира към всички сезони, дори и към зимния, и се отличава с дългия си живот, лесна приложимост и удобство. За повече комфорт можете да изберете и деним с малък процент еластан, което ще позволи на материята да бъде по-мека и по-приятна за носене.

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Вълна

Вълната има предимството да бъде много добър топлоизолатор, който пречи на студения въздух да преминава, спомагайки за задържането на топлина. Тази ѝ функция работи и в другата посока - през лятото материята на пропуска топлина. 

Плетките на една кука са особено ефективни. Има различни видове вълна, като най-разпространени са овчата и ангорската. При контакт с тялото, вълната диша и не задържа влага. 

Тъй като е естествен материал, тя има някои изключително положителни качества:

  • Не предизвиква статично електричество;
  • Не привлича прах (защото не предизвиква статично електричество);
  • Хипоалергенна е;
  • Не се възпламенява и не разпространява огън.

Изборът на вълнено палто е чудесен за по-студените зими, защото то ще ви спаси от температури до -40 градуса. Дрехите, изработени от материята, са малко по-скъпи, но качеството им си заслужава. 

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Памук

Памукът е естествена материя, при която влакната, покриващи семенните шушулки на памучното растение, се усукват в нишка. Памучните тъкани варират в широки граници по качество - от много тънки, свободно тъкани до плътни с власинки като кадифе.

По отношение на естествените влакна, памукът изобщо не е най-изолиращото от тях. Но защо тогава е добре да носите памук, когато е студено? Например с полар или с кадифе. В действителност, изолиращите свойства на даден плат не зависят само от присъщите характеристики на влакното. Слабостта на памука се компенсира с полар, трико или кадифе. 

Памучната тъкан е известна със своята екологичност и хипоалергенност. Материалът запазва добре топлината, но може да пропуска влага. Нещо, за което е добре да се внимава е памучната дреха да не се мачка, но хубавото е, че се глади лесно, ако имате ютия под ръка.

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Кадифе

Може би ще ви изненадаме, но тази на вид ретро материя, изолира безпроблемно студа. Това е така, тъй като влакната са нагъсто и предотвратяват навлизането на студ, докато в същото време запазват топлината вътре.

В повечето случаи рипсеното кадифе е изработено от 80-95% памук, а останалата част е полиестер. Интересен факт, който доказва неговите качества е, че преди около 50 години планинарите са се доверявали именно на панталони от рипсено кадифе. 

Това прави плата и до днес идеалната материя, предпазваща от:

  • силен вятър
  • ниски температури
  • влажен климат

За дълъг живот на кадифените тъкани е препоръчително да ги перете с препарат за деликатно пране, на ниска температура и наопаки. В никакъв случай не сушете в сушилня. След като дрехата е изпрана, срешете я в обратна посока на конеца, за да запази мекотата си.

Какъв тип материя топли най-много през зимата?

Понижаването на температурите подлага телата ни на изпитание. За да го избегнем, трябва да се доверим на дрехи, които да топлят и в същото време да са ни комфортни. За съжаление, клиентите рядко обръщат внимание на материите, с които са изработени те.

Ако имате възможност, доверявайте се на естествени тъкани с дълъг живот и високо качество. Всички те са с добри характеристики, в зависимост от това за какво ще се използват. Например, връхните дрехи от вълна ще ви носят гарантирана топлина, а една тънка копринена блуза може да топли много повече от полиестерен суитчър.