Цветовете на дрехите и тяхната символика

Dress4Less
Dress4Less
16 / 01 / 2023

Вероятно вече сте чували за влиянието на цветовете на нашето настроение. Всъщност цветовете на облеклото, което носим ежедневно, може значително влияние на начина, по който се чувстваме.

Цветовете могат да бъдат мощен инструмент в това да привличаме вниманието на околните и да предизвикваме у тях желаната емоция или реакция. 

Неслучайно компаниите се възползват от този факт, когато създават своите рекламни компании. Атрактивните опаковки в различни приятни цветове със сигурност увеличават продажбите на даден продукт. 

По същия начин и разноцветните дрехи ни предлагат промяна в начина, по който се възприемаме и начина, по който околните ни възприемат, както и влияят положително на настроението ни.

Всеки цвят влияе по свой собствен начин на нашето настроение, което съответно ни дава една добра възможност да ги подбираме спрямо събитията, които сме планирали в графика си. Имаме добра причина да експериментираме с различните цветове в облеклото си и да ги прилагаме в създаването на нови визии за ежедневието.

С помощта на цветовете можем не само да разнообразим ежедневните си аутфити, но и да повлияем на настроението си и емоциите си по начина, който искаме.

Ако сте любопитни да узнаете символиката на цветовете, тук ще разгледаме най-често срещаните цветове в облеклото и ще ви разкрием какво значат те. 

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Най-популярните цветове при облеклото

Черно

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Черното си остава един от класическите универсални цветове, които винаги са актуални и може да се съчетава с абсолютно всички цветове. В същото време той е смел цвят, който добавя стил към всяка визия, без значение дали се използва сам по себе си или като вторичен към основния цвят. 

Черният цвят придава чувство за лукс и елегантност и също така и визуално кара фигурата да изглежда по-вталена.Отличен избор е за създаване на контраст между цветовете в даден аутфит.

Черният цвят също така но усещане за смелост, минимализъм, професионализъм, а също и мистериозност.

Синьо

Синият цвят дава чувство на спокойствие, доверие и сигурност, като ефектът му зависи от различните нюанси. Светлосиньото носи усещане за спокойствие и свежест. 

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Сините нюанси намиращи се по средата на цветовата схема предизвикват емоция на щастие, а тъмно сините нюанси придават усещане за професионализъм. Най-тъмните нюанси носят чувство за студенина и отдалеченост. 

Кафяво

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Превърналият се в символ на есента кафявият цвят в облеклото носи усещане за спокойствие, стабилност, уравновесеност, топлота, практичност, честност. Използвайки този земен цвят в облеклото носи чувство на доверие, уют, комфорт, надеждност. 

Тъмните му нюанси създават чувство на стабилност, елегантен вкус, просперитет, престиж, а по-светлите медни тонове на кафявото носят идеята за просперитет, богатство, кариерен успех и благополучие.

Сиво

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Сивите нюанси се свързват с надеждността, зрелостта, интелигентността, мъдростта, безпристрастността, примирението. 

Тъй като за разлика от черното и бялото сивото не е цвят намиращ се в крайностите, а е по средата, това съответно го прави подходящ за съчетаване с други минималистични цветове и комбиниране в различни семпли аутфити за ежедневието. 

Тъмните сиви нюанси носят чувство за елегантност, мистериозност, драматичност, а светлите - чувство за спокойствие, доверие, яснота. Ако искате минимализъм и неутралност в своя аутфит, то сивото е вашият цвят.

Зелено

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Зеленият цвят символизира здраве, изобилие, богатство, както и вдъхновение и промяна. Зеленото действа успокояващо за очите и е отличен избор за добавяне на свежест към аутфита. Явявайки се един пролетните цветове светло зеленото придава чувство за ново начало и свежест. 

Тъмните нюанси на зеленото носят чувство за спокойствие, стабилност, прогрес, растеж. Ярките зелени нюанси от друга страна носят чувство за смелост, промяна и свежест, така че са отличен избор за летните визии.

Оранжево

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Енергизиращият оранжев цвят е станал символ на здравето, оптимизма, жизнерадостността, промяната, смелостта. Присъствието на оранжев цвят в аутфита ни със сигурност носи чувство на самоувереност, положителна енергия и ентусиазъм.

Розово

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Розовият цвят символизира женственост, кокетност, романтичност, сантименталност, игривост. То има успокояващ за очите ефект, което важи най-вече за светлите розови нюанси. 

В ролята си на отличаващ се цвят розовото може да предизвиква чувство за бягство от реалността, което го прави подходящ цвят за създаване на акцент във визията. Ярките нюанси на розовото са подходящи за по-смелите от вас, които искат да постигнат привличаща вниманието женствена и уникална по себе си визия.

Лилаво

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Лилавото е един комплексен цвят, който може да предизвика различни емоции в зависимост от избрания нюанс. То е станало символ на лукс, изтънченост, царственост, богатсво, успех, мъдрост, сила, но и също така с него можем да изразим чувство на креативност, въображение, мистериозност, естетичност.

Също както розовото лилаловото има успокояващ ефект, като това важи най-вече за по-светлите нюанси лилаво.

Червено

Червеното се явява динамичен цвят и е един от цветовете, които най-много задържат вниманието на човек. То се е наложило като символ на любов и страст, но и също на опасност и чувство на гняв. 

Червеният цвят определено сигнализира, че на нещо трябва да се обърне внимание. Така че този цвят определено е подходящ за тези от вас, които искат отличаваща се модна визия и искат да привлекат вниманието към даден елемент от аутфита си.

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Това какъв ефект има червеното зависи най-вече от нюанса му. По-топлите нюанси червено имат успокояващ ефект, докато по-ярките му нюанси носят чувство за енергия и нетърпение.

Бяло

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Белият цвят се е наложил като символ на чистота и елегантност, хармония, изящество, непорочност, доверие, минимализъм. Използван по правилен начин в облеклото бялото със сигурност помага за създаването на един стилен и миниалистичен аутфит. 

Бялата спортна тениска и белите сникърси в изчистен диазйн си остават класика в жанра. Те могат да се съчетават в различни видове аутфити и определено няма да сгрешите с тях.

Жълто

Цветовете на дрехите и тяхната символика

Жълтият цвят се е наложил като символ на щастие, жизнерадостност и оптимизъм. Този енергичен и топъл цвят може да се носи както през лятото, така и през зимата. Добавянето на жълт нюанс към дрехите е най-прекият път към постигане на оптимистичност и свежест във визията.

Заключение

В заключение, изборът на нюанс за ежедневното облекло трябва да зависи основно от цвета на кожата ви, както и от това какъв ефект искате да постигнете чрез своя аутфит. Без значение кой нюанс ви е любим, важно е да го ползвате пестеливо в аутфитите си и да го съчетавате с правилните цветове.